Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. április 11.

Munkaügyi kapcsolatok: egy friss jelentés szerint nagy nyomás nehezedik a társadalmi párbeszédre Európában

A jelenlegi gazdasági válság komoly kihívás elé állítja a munkavállalók és munkaadók képviselői és a kormányok közötti párbeszédet – derül ki az Európai Bizottság ma közzétett jelentéséből. A jelentés rámutat, hogy a legújabb kormányzati reformok egyes esetekben hatékony társadalmi párbeszéd nélkül valósultak meg, ami egyre több konfliktust eredményez a munkaügyi kapcsolatokban Európában.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos így fogalmazott: „A jelenlegi gyenge makrogazdasági kereslettel, adóemelésekkel és kormányzati kiadáscsökkentésekkel sújtott gazdasági helyzetben egyre nagyobb nyomás nehezedik a társadalmi párbeszédre. Minden szinten szükség van a szociális partnerek szerepének megerősítésére, ha véget akarunk vetni a válságnak és meg akarjuk tartani az európai szociális modellből származó előnyöket. A demográfiai változások kezeléséhez, megfelelőbb munkakörülmények és erősebb társadalmi kohézió megteremtéséhez szintén elengedhetetlen a jól strukturált társadalmi párbeszéd kialakítása. Közép- és Kelet-Európa tagállamaiban jelenleg jelentősen gyengébb a társadalmi párbeszéd, így annak megerősítésére van szükség.”

Alapvető fontosságú a munkavállalók és munkaadók képviselőinek („szociális partnerek”) bevonása a kormányzati reformokba, mivel a társadalmi párbeszéd keretében kidolgozott megoldásoknak nagyobb a társadalmi elfogadottságuk, egyszerűbb a gyakorlatban történő végrehajtásuk, és kisebb eséllyel vezetnek konfliktusokhoz. A szociális partnerekkel való egyetértésen alapuló megegyezések tehát elősegítik a gazdasági és társadalmi reformok hosszú távú fenntarthatóságát. A jól strukturált társadalmi párbeszéd hatékonyan járulhat hozzá Európa gazdasági ellenálló képességének növeléséhez. Azokban az országokban, ahol a társadalmi párbeszéd megfelelő alapokon nyugszik és a munkaügyi kapcsolatokkal foglalkozó intézmények erősek, a gazdasági és társadalmi helyzet általában ellenállóképesebb, és kisebb nyomás nehezedik rájuk. A társadalmi párbeszédben rejlő problémamegoldó lehetőség segíthet kilábalni a jelenlegi válságból. Az új jelentés bemutatja, hogyan képes az európai társadalmi párbeszéd valódi változást elérni az európaiak szakmai életében, például a jobb munkahelyi egészségvédelem és biztonság, valamint a jobb munkakörülmények tekintetében.

A jelentés a számos tagállamban elrendelt kormányzati kiadáscsökkentések fényében a közszféra munkaügyi kapcsolatait helyezi középpontba, vagyis a közigazgatásra, az oktatásra és az egészségügyre fókuszál. A kormányok a közszféra átszervezésében a hatékonyság növelését tartják a legfontosabbnak. Egyes országokban kiegyensúlyozottabb hozzáállással és kevés konfliktussal zajlik ez a folyamat, továbbra is teret nyújtva a szakszervezetek és a közszféra közös megegyezésével létrejött megoldásainak. Más országokban gyakran figyelmen kívül hagyták a társadalmi párbeszédet a döntések végrehajtásakor. Ez a tendencia nem csupán az EU és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatásából részesülő országokra jellemző. Ennek eredményeképpen számos tagállamban az adóemelések és a kormányzati kiadáscsökkentések munkaügyi konfliktusok sorát váltották ki, és rávilágítottak a társadalmi párbeszéd megkerülésével hozott reformintézkedések vitatható jellegére.

Közép- és Kelet-Európa

A jelentés részletesen elemzi a közép- és kelet-európai társadalmi párbeszéd helyzetét is. Habár jelentős különbségek vannak a régió országai között – Szlovénia figyelemre méltó kivételével –, minden országban gyengék és szétaprózottak a munkaügyi kapcsolatokkal foglalkozó intézmények. Sőt, egyes reformok voltaképpen megnehezítik a szociális partnerek bevonását a változtatások bevezetésébe. A jelentés rávilágít, hogy a nemzeti munkaügyi kapcsolatok rendszerének az egyetértés elősegítése és visszaállítása érdekében történő felélénkítése elengedhetetlen a gazdasági és társadalmi reformok hosszú távú fenntarthatóságának biztosításához.

A jelentés kitér arra is, hogy a szociális partnerek mennyire vesznek részt a munkanélküliségre és nyugdíjrendszerre vonatkozó reformokban, valamint a fenntarthatóbb, fosszilis tüzelőanyagoktól kevésbé függő gazdaságra való átállásban. Egyes országokban, többek közt Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban a szakszervezetek részt vettek a nyugdíjreform kidolgozásában, más országokban azonban minimális a szociális partnerek szerepe, és ez konfliktusokhoz vezet. Ami az éghajlatváltozást illeti, a jelentés szerint a szociális partnerek tevékenysége növekszik ezen a területen, és egyre inkább támogatják a zöld menetrendet.

További információk

MEMO/13/325

Hírek a Foglalkoztatási Főigazgatóság weboldalán:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=89&langId=hu

Európai szociális párbeszéd:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=955&langId=hu

Andor László weboldala:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/index_hu.htm

Andor László a Twitteren: http://twitter.com/LaszloAndorEU

Feliratkozás az Európai Bizottság ingyenes elektronikus hírlevelére, amely a foglalkoztatási és szociális ügyeket, valamint a társadalmi befogadással kapcsolatos témákat tárgyalja:

http://ec.europa.eu/social/e-newsletter

Kapcsolat:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Cécile Dubois (+32 2 295 18 83)


Side Bar