Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 12 april 2013

Concentraties: Commissie geeft zuivelcoöperatie FrieslandCampina toestemming voor overname Zijerveld&Veldhuyzen en Den Hollander - onder voorwaarden

De Commissie heeft, op basis van de EU-concentratieverordening, de grootste Nederlandse zuivelcoöperatie FrieslandCampina toestemming gegeven voor haar plannen om twee Nederlandse bedrijven over te nemen: groothandel voor speciaalkazen Zijerveld & Veldhuyzen BV en zijn verpakkingsunit Den Hollander Food BV ("de over te nemen bedrijven"). Voorwaarde voor deze goedkeuring is wel dat FrieslandCampina een pakket toezeggingen die zij heeft gedaan, ten uitvoer legt. De Commissie maakte zich namelijk zorgen dat de transactie, in haar oorspronkelijk aangemelde vorm, de concurrentie significant zou hebben beperkt op de Nederlandse markt voor de productie en verkoop van halfharde geitenkaas. De toezeggingen van FrieslandCampina bieden voor die punten van zorg een oplossing, omdat halfharde geitenkaas daardoor in voldoende hoeveelheden voor andere partijen beschikbaar blijft.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat, mocht de transactie in haar oorspronkelijk aangemelde vorm zijn doorgegaan, de twee leidende producenten en aanbieders van halfharde geitenkaas in Nederland zouden zijn samengegaan, wat tot zeer hoge marktaandelen had geleid. FrieslandCampina is de grootste Nederlandse producent van halfharde geitenkaas, maar de over te nemen bedrijven hebben een exclusieve leveringsovereenkomst met Amalthea van Dijk BV ("Amalthea"), een Nederlandse coöperatie van melkgeitenhouders die de op één na grootste producent van dit soort kaas is.

Het onderzoek van de Commissie leerde dat klanten die in Nederland halfharde geitenkaas kopen, een uitgesproken voorkeur hebben voor kaas die in Nederland uit Nederlandse melk wordt gemaakt. Dit betekent dat de invoer beperkt is en dus niet voor voldoende concurrentiedruk op de fusieonderneming zou kunnen zorgen. Bovendien zou concurrentie van alternatieve leveranciers binnen Nederland beperkt zijn.

Om die vastgestelde bezwaren weg te nemen, heeft FrieslandCampina toegezegd om de bestaande leveringsovereenkomst tussen de over te nemen bedrijven en Amalthea zodanig aan te passen dat concurrenten toegang krijgen tot een belangrijk deel van de door Amalthea geproduceerde geitenkaas. Daarnaast zal FrieslandCampina de productie van halfharde geitenkaas niet langer aan Amalthea uitbesteden; hierdoor komt die productiecapactieit vrij voor andere partijen. Voorts zal FrieslandCampina derden die daarom vragen, ook rauwe geitenmelk beschikbaar stellen voor de productie van halfharde geitenkaas.

In het licht van deze voorgestelde corrigerende maatregelen kon de Commissie dan ook concluderen dat de transactie, in haar aangepaste vorm, de mededinging niet significant zou beperken. Dit besluit is wel afhankelijk van de volledige naleving van de gedane toezeggingen.

Achtergrond

De transactie werd op 19 februari 2013 bij de Commissie aangemeld.

De Commissie onderzocht de impact van de voorgenomen transactie op een aantal markten voor zuivelproducten waar er overlappingen zijn voor de activiteiten van de partijen bij de concentratie. Daarbij gaat het om de markten voor Hollandse harde kazen (Gouda, Edam en Maasdam), halfharde geitenkaas, verpakkingsdiensten voor kaas, yoghurt en kwark met toegevoegde waarde, kant-en-klare zuiveldesserts en met extra ingrediënten verrijkte roomboter.

De Commissie heeft ook gekeken naar de verticale relaties die ontstaan door de activiteiten van de partijen bij deze concentratie. FrieslandCampina is namelijk een kaasproducent en de over te nemen bedrijven zijn downstream actief als groothandel en op de markt voor verpakkingsdiensten.

Behalve voor halfharde geitenkaas bracht het onderzoek van de Commissie de bevestiging dat de voorgenomen transactie geen mededingingsbezwaren zou opleveren voor een van de onderzochte markten. Dit komt vooral omdat in de meeste gevallen de toename van het marktaandeel beperkt was of omdat de fusieonderneming nog steeds te maken zou krijgen met concurrentie van een aantal concurrenten.

Ondernemingen en producten

FrieslandCampina is een Nederlandse zuivelcoöperatie die rauwe melk inkoopt en verwerkt. Ook ontwikkelt, produceert en verkoopt zij zuivelproducten. Daarnaast produceert zij diverse andere producten en ingrediënten die hun toepassing vinden in de voedings- en farmaceutische industrie. FrieslandCampina is zelf ontstaan uit de fusie van twee Nederlandse zuivelcoöperaties. Die concentratie kreeg in 2008 na een diepgaand onderzoek groen licht van de Commissie (zie zaak M.5046).

Zijerveld is een Nederlandse gespecialiseerde kaasgroothandel die diensten met toegevoegde waarde levert, zoals conceptontwikkeling, opslag, rijping en distributie van kazen.

Den Hollander is een Nederlandse verpakkingsgroothandel voor kaas die diensten aanbiedt zoals het versnijden (in porties en plakken), het raspen en het verpakken van kaas.

Concentratiecontrole – regels en procedures

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de EU-concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER (of een wezenlijk deel daarvan) op significante wijze zouden belemmeren.

Het overgrote deel van de concentraties levert geen mededingingsbezwaren op en wordt na een routinebeoordeling goedgekeurd. Wanneer een transactie is aangemeld, heeft de Commissie normaal gesproken 25 werkdagen de tijd om de transactie goed te keuren (fase I) of een diepgaand onderzoek te beginnen (fase II).

Meer informatie over deze zaak is op de website van DG Concurrentie van de Commissie beschikbaar in het publieke zaakregister onder zaaknummer M.6722

Contact:

Antoine Colombani (+32 2 297 45 13)

Marisa Gonzalez Iglesias (+32 2 295 19 25)


Side Bar