Navigation path

Left navigation

Additional tools

European Commission

Sporočilo za medije

Bruselj, 8. aprila 2013

Ukrepi za podnebne spremembe: Evropska komisija je v širjenje najboljših podnebnih praks vključila gospodarstvo

V ponedeljek, 8. aprila 2013, se bodo predstavniki gospodarstva in javnega sektorja iz desetih držav Evropske unije udeležili strokovne ekskurzije in obiskali vodilna energetsko učinkovita podjetja na Danskem.

Strokovna ekskurzija je prvi v seriji dogodkov, ki jih bodo organizirale interesne skupine v podporo vodilni podnebni kampanji Komisije Svet, kot ti je všeč. Od njenega začetka oktobra lani se je kampanji pridružilo več kot 150 partnerjev in podpornikov. V prihodnjih mesecih bodo številni med njimi organizirali konference, razstave in različne dogodke ter tako predstavili primere najboljših rešitev, s čimer želijo podjetja ozavestiti, kako lahko s podnebnimi ukrepi dosežejo gospodarsko korist in boljšo kakovost življenja.

Ekskurzijo Proizvajajte energetsko učinkovito organizira Dansko industrijsko združenje v podporo podnebni kampanji Evropske komisije Svet, kot ti je všeč. Slednja se osredotoča na rešitve „brez obžalovanja“, pri katerih gospodarske koristi in podnebni ukrepi delujejo z roko v roki.

„Resničen podnebni izziv je pravočasno uporabiti rešitve, ki jih že poznamo. Širjenje dobre prakse je tako bistvenega pomena, saj se tako izognemo prizadevanju posameznikov, da bi na novo izumljali že poznano“, je dejala Connie Hadegaard, evropska komisarka za podnebne ukrepe, ki se bo udeležila delov ekskurzije.

Udeleženci strokovne ekskurzije bodo obiskali podjetja iz različnih sektorjev, od proizvodnje hrane do proizvodnje industrijskih delov, kar dokazuje, da lahko energetska učinkovitost koristi vsem gospodarskim panogam.

Eno izmed podjetij, ki bo sprejelo udeležence in jim razkazalo svojo proizvodnjo, je podjetje Grunfos, ki je eden izmed vodilnih proizvajalcev črpalk s prometom v višini 3 milijarde EUR letno. Od leta 2008 je podjetje s projekti energetske učinkovitosti zmanjšalo emisije, povezane s proizvodnjo, za več kot 11 %, kar skupaj znaša več kot 14 000 ton. V istem obdobju je povečalo prihodke za skoraj 20 %. Po lastnih ocenah je podjetje z energetsko učinkovitostjo samo na Danskem prihranilo 2,5 milijona evrov.

"Energetska učinkovitost nam pomeni tako poslovni dobiček kot trajnostni razvoj. S prihrankom energije in zmanjšanjem izpustov CO2 znižujemo stroške proizvodnje. Posledica je višji dobiček in večja konkurenčnost. Pravzaprav je stvar zelo enostavna", je dejal Carsten Bjerg, izvršni direktor Grundfosa.

Dejstva o kampanji Svet, kot ti je všeč:

Kampanja je od svojega začetka oktobra 2012 pritegnila več kot 20 000 uporabnikov družabnih omrežij in več kot 150 uradnih partnerjev, med katerimi so organi javne uprave, nevladne organizacije, predstavniki iz univerzitetnega in gospodarskega sveta. Namen kampanje Svet, kot ti je všeč je predstaviti obstoječe stroškovno učinkovite rešitve, ki pripomorejo k uresničevanju cilja EU, in sicer 80–95-odstotnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2050, in hkrati spodbujati iskanje novih rešitev.

Dejstva o strokovni ekskurziji Proizvajajte energetsko učinkovito:

Udeleženci so predstavniki 17 organizacij, med katerimi so tako zasebna podjetja in gospodarska združenja kot možganski trusti in vladni organi.

Prihajajo iz desetih držav članic, med drugim iz Nemčije, Francije, Španije, Poljske, Bolgarije, Litve, Švedske in Finske.

Poleg proizvajalca črpalk, podjetja Grundfos, bodo udeleženci ekskurzije obiskali tudi prehrambeno podjetje Danish Crown ter podjetje Saint-Gobain ISOVER, ki razvija in izdeluje inovativne in trajnostne izolacijske rešitve.

Več informacij:

Spletno mesto evropske komisarke Connie Hedegaard:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hedegaard/index_en.htm

Svet, kot ti je všeč – spletno mesto kampanje:

http://world-you-like.europa.eu/sl/

Svet, kot ti je všeč – stran kampanje na Facebooku:

http://www.facebook.com/EUClimateAction

Kontakta :

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)


Side Bar