Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 8 april 2013

Klimaatbescherming: de Europese Commissie stimuleert het bedrijfsleven beste klimaatpraktijken uit te wisselen

Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheidssector uit tien Europese lidstaten nemen op maandag 8 april 2013 deel aan een excursie waarbij zij toonaangevende voorbeelden van energie-efficiëntie in Denemarken bezoeken.

De excursie is de eerste in een reeks evenementen die de belanghebbenden organiseren ter ondersteuning van “Jouw wereld”, de boegbeeldcampagne voor klimaatbescherming van de Europese Commissie. Meer dan 150 partijen hebben zich sinds de start van de campagne in oktober 2012 aangesloten als partners en steunverleners. Hiervan organiseert een aantal in de komende maanden conferenties, tentoonstellingen, evenementen en dergelijke om de beste praktijken uit te wisselen en meer mensen te tonen hoe een verbeterde klimaatbescherming hand in hand kan gaan met economische voordelen en een hogere levensstandaard.

De excursie “Engage in Energy Efficient Production” (Toepassing van energie-efficiënte productie) wordt door het Deense industrieverbond georganiseerd ter ondersteuning van “Jouw wereld”, de klimaatbeschermingscampagne van de Europese Commissie, die de nadruk legt op “no-regret”-opties, waarbij economische voordelen samengaan met klimaatbescherming.

“De echte klimaatuitdaging is om de oplossingen die we al kennen met de noodzakelijke snelheid toe te passen. Daarom is het cruciaal dat we de goede praktijken uitwisselen en voorkomen dat iedereen op eigen houtje het wiel opnieuw probeert uit te vinden”, zei Commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard, die bij delen van de excursie aanwezig zal zijn.

De excursie omvat bezoeken aan bedrijven uit verschillende sectoren, variërend van levensmiddelen tot industriële componenten, waaruit blijkt dat alle bedrijfstakken door middel van energie-efficiëntie economische voordelen kunnen behalen.

Een van de bedrijven die de deelnemers zal ontvangen en rondleiden op zijn productielocatie is Grundfos. Grundfos is een van de grootste pompfabrikanten ter wereld en heeft een jaarlijkse omzet van 3 miljard euro. Met behulp van gerichte energie-efficiëntieprojecten heeft het bedrijf zijn productiegerelateerde emissies sinds 2008 met meer dan 11 % verminderd; dit komt overeen met een totaal van meer dan 14 000 ton CO2. De omzet is in dezelfde periode met bijna 20 % toegenomen. Het bedrijf schat alleen al in Denemarken jaarlijks 2,5 miljoen euro te besparen door middel van energie-efficiëntie.

“Energie-efficiëntie betekent voor ons zowel goed ondernemerschap als duurzaamheid. Door energie te besparen en CO2-emissies te verminderen verlagen wij onze productiekosten. Dat is dan weer goed voor onze rentabiliteit en concurrentiepositie. Eigenlijk is het een kwestie van gezond verstand”, zei Carsten Bjerg, de CEO van Grundfos.

Feiten over “Jouw wereld”:

Sinds de aftrap in oktober 2012 heeft de campagne al meer dan 20 000 volgers op sociale media en meer dan 150 officiële partners, waaronder overheden, ngo's, universiteiten en bedrijven. Het doel van “Jouw wereld” is bestaande rendabele oplossingen onder de aandacht te brengen om de EU-doelstelling — een vermindering van de CO2-uitstoot met 80-95% tegen 2050 — te verwezenlijken en nieuwe oplossingen in de hand te werken.

Feiten over “Engage in Energy Efficient Production”:

De deelnemers vertegenwoordigen 17 organisaties, variërend van particuliere bedrijven en brancheorganisaties tot denktanks en overheidsinstanties.

De deelnemers komen uit tien lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen, Bulgarije, Litouwen, Zweden en Finland.

Behalve pompfabrikant Grundfos bezoeken de deelnemers ook voedselproducent Danish Crown en het bedrijf Saint-Gobain ISOVER, dat innovatieve en duurzame isolatieoplossingen ontwikkelt en produceert.

Voor nadere informatie:

De website van Europees commissaris Connie Hedegaard:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hedegaard/index_en.htm

“Jouw wereld” – website van de campagne:

http://world-you-like.europa.eu/nl/

“Jouw wereld” – Facebookpagina van de campagne:

http://www.facebook.com/EUClimateAction

Contact:

Isaac Valero Ladron +32 22964971

Stephanie Rhomberg +32 22987278


Side Bar