Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. április 5.

Az EU-ban a nők továbbra is alacsony számban vannak jelen a kutatásban

Bár a női kutatók aránya növekszik Európában, a tudományágakban és a tudományos pályafutásokban továbbra is alulreprezentáltak a nők – derül ki az Európai Bizottság ma közzétett „Női adatok” („She Figures”) című legújabb jelentéséből. Az európai kutatók mindössze 33%-a, az egyetemi tanárok 20%-a és a felsőoktatási intézmények vezetőinek csupán 15%-a nő.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős európai biztos a következőket mondta: „Az elmúlt években tapasztalt némi előrelépés ellenére a női kutatók továbbra is kisebbségben vannak. Az úgynevezett „üvegplafon” különösen a nőket akadályozza meg abban, hogy vezetői pozícióba kerüljenek. Ez komoly igazságtalanság és a tehetségek felháborító elvesztegetése. Kutatóprogramjaiban a Bizottság a nemek közötti esélyegyenlőség elősegítéséért küzd, és a mélyen gyökerező intézményi kultúra megváltoztatásán munkálkodik.”

A ma megjelent jelentés szerint a felsőoktatásban részt vevő női kutatók aránya körülbelül 40%, míg ugyanez az arány a kormányzati szektorban 40%, az üzleti vállalkozási szektorban pedig 19%. Habár a nők száma minden szektorban gyorsabban növekszik férfi társaik arányánál (2002 és 2009 között évente 5,1%-kal nőtt a nők száma, a férfiaké 3,3%-kal), a női kutatók továbbra is nehezen kerülnek döntéshozó pozícióba – a tudományos és igazgatói tanácsokban EU-szerte átlagosan feleakkora a nők aránya, mint a férfiaké.

2010-ben a női hallgatók (55%) és diplomával rendelkezők aránya (59%) meghaladta a férfi hallgatók arányát, ám a doktoranduszok és a doktori fokozattal rendelkezők körében a férfiak képviseltették magukat magasabb arányban (a nők aránya 49%, illetve 46% volt). Ami az egyetemi karrierlétrát illeti, a doktori fokozatot szerzett nők az egyetemi pályafutás első fokozatán kutatóknak a 44%-át, a legfelső fokozatán dolgozó kutatóknak viszont mindössze 20%-át képviselték. A nők alacsony száma a természettudományos és mérnöki területeken még szembeötlőbb.

A nemek közötti egyenlőség előmozdítása a Bizottság által az Európai Kutatási Térség (EKT) megvalósítása érdekében megállapított egyik legfontosabb prioritás. A Bizottság arra kérte a tagállamokat, számolják fel a női kutatók alkalmazásának, pályán maradásának és szakmai előmenetelének akadályait. A Bizottság a nemek között a döntéshozatali pozíciók betöltése terén jelentkező egyenlőtlenséget is igyekszik kezelni.

Előzmények

A „Női adatok 2012” a nőknek a tudomány és a kutatás világában betöltött szerepének megértéséhez szükséges kulcsfontosságú mutatók negyedik kiadása. A mutatók az idő folyamán odáig fejlődtek, hogy a nők minden szinten és minden tudományágban való részvételének bemutatására alkalmasak: a felsőfokú oktatástól a munkaerőpiacig, ideértve a munka és a magánélet közötti egyensúlyt nem csak az EU 27 országában, hanem Horvátországban, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban, Izlandon, Norvégiában, Svájcban és Törökországban is.

A Női adatokat az Európai Bizottság (a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság és az Eurostat) állítja össze a nőkkel és a tudománnyal foglalkozó Helsinki Csoport statisztikai kapcsolattartóival együttműködésben.

Női adatok, 2012:

http://ec.europa.eu/research/science-society/index.cfm?fuseaction=public.topic&id=1282&lang=1

Nők a tudományban:

http://ec.europa.eu/research/science-society/index.cfm?fuseaction=public.topic&id=1253&lang=1

Európai Kutatási Térség:

http://ec.europa.eu/research/era/gender-equality-and-gender-mainstreaming_en.htm

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)


Side Bar