Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 26. marca 2013

Sklad EIT: mladi voditelji predstavili inovativne rešitve za prihodnost Evrope

Trideset mladih voditeljev iz poslovnega, akademskega in raziskovalnega sveta je danes v Bruslju na letnem forumu za inovacije, ki ga organizira sklad Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), z oblikovalci politike in podjetniki izmenjalo svoje spodbudne ideje. Mladi zaposleni, podjetniki in študentje so predstavili ideje za poslovne priložnosti na področjih od zdravstvenega varstva do proizvodnje energije in tržnih informacij. Cilj programa mladih voditeljev v okviru sklada EIT je odkriti novo generacijo talentiranih podjetnikov, ki lahko spodbudijo razvoj trajnostnih inovacij v EU.

Letni forum za inovacije je otvorila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou, ki je pristojna za EIT. Dejala je: „Politike so predolgo temeljile na ideji, da naložbe v raziskave vodijo v inovacije. To je lahko pogoj, vendar ne zadostuje. Visokokakovostno izobraževanje je ključnega pomena za sprostitev talenta, ki je v osrčju inovacij. Mladim voditeljem čestitam, saj so dokaz, da ima Evropa veliko talentov v akademskem, institucionalnem, raziskovalnem in poslovnem sektorju, na področju družbenih ved, prava, inženiringa, kemije in fizike ter v sektorju informacijskih tehnologij. Inovacije lahko in moramo spodbujati s podporo podjetniškemu in večdisciplinarnemu izobraževanju, ki temelji na sodelovanju.“

Podpredsednica Komisije Neelie Kroes, pristojna za digitalno agendo, ki se je tudi udeležila prireditve, je dodala: „Prisluhniti moramo mladim. Oni so tisti, ki imajo zagon in talent, da spremenijo Evropo in zagotovijo boljšo prihodnost. Zelo sem vesela, da sklad EIT nudi platforme za te odlične ljudi in njihove ideje.“

Glavna tema letnega foruma za inovacije so prednosti, ki jih družbi in gospodarstvu prinašajo na podatkih temelječe inovacije. Na kratko, danes se ustvari več podatkov kot kdaj koli prej in Evropa mora izkoristiti njihov celotni potencial, če želi obravnavati gospodarske, okoljske in družbene izzive našega časa. Na podatkih temelječe inovacije, ki segajo od boljšega zagotavljanja javnih storitev do učinkovitejše rabe energije, veljajo za ključne za gospodarsko rast.

Mladi voditelji, ki jih izbere sklad EIT, sodelujejo v programu usposabljanja na področju inovacij in podjetništva, ki vključuje seminarje v Združenem kraljestvu in Belgiji ter spletne module z akademsko vsebino, ki jo je pripravil londonski Imperial College. Poleg tega bo sklad v letošnjem letu začel izvajati tudi program pripravništva v svojih ustanovnih organizacijah, ki bo mladim pomagal razvijati podjetniške in inovacijske spretnosti.

Ozadje

Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) je leta 2010 ustanovil sklad EIT kot neodvisno človekoljubno organizacijo. Gre za prvi sklad, ki ga je ustanovil organ EU ter združuje enako misleče organizacije in podjetja, ki se posvečajo spodbujanju kulture inovacij in podjetništva v Evropi. Njegov cilj je dopolniti in povečati učinek EIT z združevanjem nekaterih najbistrejših glav v Evropi v programih za mlade talente in podobnih pobudah. Sklad EIT je ustanovilo deset vodilnih podjetij: Agfa Gevaert, Akzo Nobel, Alcatel-Lucent, BNP Paribas, Ernst & Young, Google, Intel Labs Europe, MOL, Solvay in Vodafone Institute for Society and Communications.

Prednostne naloge sklada EIT so:

  1. spodbujanje podjetniškega izobraževanja ter zapolnjevanje vrzeli med akademskim in poslovnim svetom;

  2. blikovanje nove generacije s podjetniškim razmišljanjem, ki bo pripravljena spodbujati razvoj trajnostnih inovacij;

  3. zpostavitev mednarodne mreže talentiranih zaposlenih na področju izobraževanja, raziskav, inovacij in podjetništva.

Trideset mladih voditeljev sklada EIT se osredotoča na naslednje teme:

  1. Zdravstveno varstvo in velike količine podatkov

Amitte Gulamhussen (Solvay, Portugalska); Robert Hirt (Ernst & Young, Združeno kraljestvo); Mark Ruckebier (Vodafone, Nemčija); Jonathan Orban de Xivry (Katoliška univerza v Louvainu, Belgija); Guillaume Marcerou (Ernst & Young, Francija); Jeroen Melis (Agfa HealthCare, Belgija).

  1. Visokošolsko izobraževanje in velike količine podatkov

Halit Ünver (Univerza v Ulmu in Forschungsinstitut für anwendungsorientierte Wissensverarbeitung, Nemčija); Nadja Dokter (EIT, Avstrija); Kate Hofman (UrbanFarmers and GrowUp, Združeno kraljestvo); Julia Manske (Vodafone Institute, Nemčija); Richard Ramsden (Akzo Nobel, Združeno kraljestvo).

  1. Uporaba velikih količin podatkov za družbene spremembe – energetski trg

Chris Woods (Intel Labs, Irska); Tommaso Alderigi (Glint4Life, Italija); Niclas Ehn (Expektra AB, Švedska); Nina Gumzej (Univerza v Zagrebu, Hrvaška); Pep Salas (ENERBYTE, Španija); Hjalmar Nilsson (Black Silicon Solar, Švedska).

  1. Kako uporabiti velike količine podatkov za podporo novoustanovljenim podjetjem

Wouter Haerick (Univerza v Gentu, Belgija); Sebastien Petillon (Solvay, Francija); Jonas Vermeulen (Alcatel-Lucent, Belgija).

  1. Velike količine podatkov in koncepti pametnih mest

Guillaume Delalandre (BNP Paribas Fortis, Francija); Jessica McCarthy (Intel Labs, Irska); Peter Mechant (Univerza v Gentu in iMinds, Belgija); Romain Muller (EIT, Francija); Geert Ysebaert (Alcatel-Lucent, Belgija).

  1. Velike količine podatkov za zajemanje in prikazovanje znanja

Paul Docherty (Akzo Nobel, Združeno kraljestvo); Katalin Babos (MOL Plc, Madžarska); Márta Dömök (MOL Plc, Madžarska); Sergi Figueres (Worldcoo, Španija); Reka Tabajdai (Univerza v Szegedu, Madžarska).

Med govorniki na današnjem letnem forumu za inovacije so bili tudi Alexander von Gabain, predsednik upravnega odbora EIT, Christian Jourquin, predsednik sklada EIT, Alfred Spector, podpredsednik oddelka za raziskave in posebne pobude pri podjetju Google, Kenneth Cukier, urejevalec podatkov pri reviji The Economist, Xavier Damman, soustanovitelj in predsednik uprave podjetja Storify, ter Jake Porway, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja DataKind.

Več informacij

SPEECH/13/260 Otvoritveni govor komisarke Androulle Vassiliou na letnem forumu za inovacije

SPEECH/13/261 Zaključni govor komisarke Neelie Kroes na letnem forumu za inovacije

Sklad EIT

Evropska komisija: Izobraževanje in usposabljanje

Spletna stran komisarke Androulle Vassiliou

Komisarka Androulla Vassiliou na Twitterju @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 22959258); Ryan Heath (+ 32 22961716)

Dina Avraam (+32 22959667); Linda Cain (+32 22999019)


Side Bar