Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. március 26.

Az EIT alapítvány rendezvényén fiatal vezetők mutatták be innovatív megoldásaikat Európa jövőjével kapcsolatban

A gazdaság, a felsőoktatás és a kutatás területeiről érkezett az a harminc fiatal vezető, akik az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) alapítványának Brüsszelben megrendezett, éves innovációs fórumán gondolatébresztő ötleteket mutattak be a politikai és gazdasági élet döntéshozóinak. A fiatal szakemberek, vállalkozók és hallgatók által bemutatott üzleti lehetőségek az egészségügytől az energiatermelésen át a piaci információkig számos területet öleltek fel. Az EIT alapítvány fiatal vezetőknek szóló programja a tehetséges vállalkozók új generációjának olyan tagjait igyekszik megtalálni, akik a fenntartható innováció fejlesztésének élére állhatnak majd az EU-ban.

Az évente megrendezésre kerülő innovációs fórumot Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős, egyben az EIT ügyeiben is illetékes biztosa nyitotta meg. A politikus így nyilatkozott: „A szakpolitikák hosszú időn át arra épültek, hogy az innováció alapja a kutatásba való beruházás. Ez természetesen egy szükséges, ámde nem elégséges feltétele az innovációnak. A magas színvonalú oktatás ugyanis kulcsszerepet játszik a tehetségek kibontakoztatásában, e nélkül pedig bármilyen innováció elképzelhetetlen lenne. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak a jelen lévő fiatal vezetőknek: ők tanúsítják, hogy Európa egyik legfőbb tőkéje a tehetség, amely a felsőoktatási, az gazdasági, a kutatási és az üzleti szektorban is megmutatkozik a társadalomtudományok, a jog, a műszaki tudományok, a kémia, a fizika és az informatika területén. Az innovációt ezért a vállalkozói, a kollaboratív és a multidiszciplináris oktatás támogatásával is lehet, és kell is erősíteni.”

Neelie Kroes, a Bizottság alelnöke, és a digitális politikáért felelős biztos szintén részt vett a fórumon, és a következőket nyilatkozta: „Oda kell figyelnünk a fiatal generáció véleményére. Bennük megvan az az ambíció és tehetség, ami Európa átalakításához és a jobb jövő megteremtéséhez szükséges. Ezért örömmel tölt el, hogy az EIT alapítvány révén ezek a kitűnő emberek megmutathatják magukat és ötleteiket.”

Az idei innovációs fórum középponti témája az „adatközpontú innováció” volt, valamint ennek a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt pozitív hatása. Röviden összefoglalva: napjainkban rekordmennyiségű adat keletkezik, Európának pedig a lehető legjobban ki kell aknáznia az információtömegben rejlő lehetőségeket, hogy meg tudjon felelni korunk gazdasági, környezeti és társadalmi kihívásainak. A közszolgáltatások minőségének javításától a hatékonyabb energiafelhasználásig számos olyan terület van, ahol az adatközpontú innováció központi szerepet játszik a gazdasági növekedésben.

Az EIT alapítvány által kiválasztott fiatal vezetők innovációs és vállalkozói tréningen vesznek részt, melynek során a londoni Imperial College által összeállított tananyagot sajátíthatják el az Egyesült Királyságban és Belgiumban rendezett szemináriumokon, illetve online tanórákon. Az alapítvány ezenkívül még ebben az évben elindítja gyakornoki programját is, melynek lényege, hogy vállalkozói és innovációs készségeik fejlesztése érdekében a fiatalok gyakornoki pozíciót kaphatnak az alapítványt létrehozó szervezeteknél.

Háttér

Az EIT alapítvány egy független jótékonysági intézmény, melyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet hozott létre 2010-ben. Az első, uniós szervezet által létrehozott alapítvány tevékenységében az innováció és a vállalkozó szellem kultúráját támogató, hasonló gondolkodású szervezetek és vállalatok vesznek részt. Az alapítvány célja az Európai Innovációs és Technológiai Intézet munkájának kiegészítése és támogatása, amit a legkiválóbb európai elmék találkozásának megszervezésével igyekszik elérni, a fiatal tehetségeknek szervezett programok és egyéb kezdeményezések révén. Az EIT alapítvány tíz piacvezető cég, az Agfa Gevaert, az Akzo Nobel, az Alcatel-Lucent, a BNP Paribas, az Ernst & Young, a Google, az Intel Labs Europe, a MOL, a Solvay és a Vodafone Institute for Society and Communications összefogásából született.

Az EIT alapítvány fő céljai:

  1. a vállalkozói ismeretek oktatásának támogatása, valamint az elméleti oktatás és az üzleti gyakorlat közötti távolság csökkentése;

  2. egy új, vállalkozó szellemű generáció létrejöttének elősegítése, melynek tagjai képesek lesznek vezető szerepet betölteni a fenntartható innováció fejlesztésében;

  3. a felsőoktatás, a kutatás, az innováció és a gazdaság területéről érkező tehetséges szakemberek nemzetközi hálózatának létrehozása.

Az EIT alapítvány által kiválasztott 30 fiatal vezető a következő témákkal foglalkozik:

  1. Nagy adattömegek az egészségügyben

Amitte Gulamhussen (Solvay, Portugália); Robert Hirt (Ernst & Young, Egyesült Királyság); Mark Ruckebier (Vodafone, Németország); Jonathan Orban de Xivry (leuveni katolikus egyetem, Belgium); Guillaume Marcerou (Ernst & Young, Franciaország); Jeroen Melis (Agfa HealthCare, Belgium).

  1. Nagy adattömegek a felsőoktatásban

Halit Ünver (az ulmi egyetem és az alkalmazott tudásfeldolgozási kutatóintézet munkatársa, Németország); Nadja Dokter (EIT, Ausztria); Kate Hofman (UrbanFarmers és GrowUp, Egyesült Királyság); Julia Manske (Vodafone Institute, Németország); Richard Ramsden (Akzo Nobel, Egyesült Királyság).

  1. Nagy adattömegek a társadalmi változások szolgálatában – energiapiac

Chris Woods (Intel Labs, Írország); Tommaso Alderigi (Glint4Life, Olaszország); Niclas Ehn (Expektra AB, Svédország); Nina Gumzej (zágrábi egyetem, Horvátország); Pep Salas (ENERBYTE, Spanyolország); Hjalmar Nilsson (Black Silicon Solar, Svédország).

  1. Hogyan használhatók fel a nagy adattömegek az induló vállalkozások támogatására?

Wouter Haerick (genti egyetem, Belgium); Sebastien Petillon (Solvay, Franciaország); Jonas Vermeulen (Alcatel-Lucent, Belgium).

  1. Nagy adattömegek és az intelligens város koncepciói

Guillaume Delalandre (BNP Paribas Fortis, Franciaország); Jessica McCarthy (Intel Labs, Írország); Peter Mechant (genti egyetem, iMinds, Belgium); Romain Muller (EIT, Franciaország); Jonas Vermeulen (Alcatel-Lucent, Belgium).

  1. Nagy adattömegek alkalmazása a tudás megragadása és megmutatása érdekében

Paul Docherty (Akzo Nobel, Egyesült Királyság); Babos Katalin (MOL Nyrt., Magyarország); Dömök Márta (MOL Nyrt., Magyarország); Sergi Figueres (Worldcoo, Spanyolország); Tabajdai Réka (Szegedi Tudományegyetem, Magyarország).

Az idei innovációs fórumon szintén felszólal Alexander von Gabain, az EIT igazgatótanácsának elnöke, Christian Jourquin, az EIT alapítvány elnöke, Alfred Spector, a Google kutatásért és különleges kezdeményezésekért felelős alelnöke, Kenneth Cukier, a The Economist adatszerkesztéssel foglalkozó újságírója, Xavier Damman, a Spotify társalapítója és vezérigazgatója, valamint Jake Porway, a DataKind alapítója és ügyvezető igazgatója.

További információk

SPEECH/13/260: Andrula Vasziliu biztos nyitóbeszéde az idei innovációs fórumon

SPEECH/13/261: Neelie Kroes biztos záróbeszéde az idei innovációs fórumon

Az EIT alapítvány honlapja (angol nyelven)

Az Európai Bizottság oktatással és képzéssel foglalkozó weboldala (angol nyelven)

Andrula Vasziliu honlapja (angol nyelven)

Andrula Vasziliu a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Ryan Heath (+ 32 2 296 17 16)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67); Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar