Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 26. marts 2013

EIT-fonden: Unge ledere præsenterer innovative løsninger for EU's fremtid

Tredive unge ledere fra erhvervslivet, akademikere og forskere delte deres inspirerende idéer med politikere og erhvervsledere på Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi(EIT)-fondens årlige innovationsforum i Bruxelles i dag. De unge eksperter, iværksættere og studerende fremlagde idéer til forretningsmuligheder på områder, der spænder fra sundhedsydelser til energiproduktion og markedsinformation. EIT-fondens program for unge ledere tager sigte på at opdage en ny generation af talentfulde iværksættere, der kan være drivkræfter i udviklingen af bæredygtig innovation i EU.

Det årlige innovationsforum blev åbnet af Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, som er ansvarlig for EIT. Hun udtalte: "Politikker har for længe været baseret på idéen om, at investeringer i forskning ville føre til innovation. Dette kan være en nødvendig forudsætning, men det er ikke nok. Uddannelse af høj kvalitet er afgørende for at stimulere det talent, som er kernen i innovation. Jeg lykønsker disse unge ledere: De er beviset på, at EU har oceaner af talenter i den akademiske verden, den institutionelle sektor, forskningssektoren og erhvervslivet. Og inden for samfundsvidenskab, jura, ingeniørvidenskab, den kemiske sektor, fysik- og IT-sektorerne. Vi kan og vi skal fremme innovation gennem støtte til iværksætteruddannelse, samarbejdsorienteret og tværfaglig uddannelse."

Neelie Kroes, Kommissionens næstformand med ansvar for den digitale dagsorden, som også deltog i arrangementet, tilføjede: "Vi må lytte til de unge. De har drivkraften og talentet til at ændre EU og skabe en bedre fremtid. Jeg er så glad for, at EIT-fonden stiller platforme til rådighed for disse fremragende mennesker og deres idéer".

Hovedtemaet på det årlige innovationsforum er, hvordan "datadreven innovation" kan være til gavn for samfundet og økonomien. Kort fortalt genereres der flere data i dag end nogensinde før, men EU har brug for at udnytte det fulde potentiale af disse oplysninger for at tackle vor tids økonomiske, miljømæssige og samfundsmæssige udfordringer. Datadreven innovation betragtes som afgørende for den økonomiske vækst, fra bedre levering af offentlige tjenesteydelser til en mere effektiv energianvendelse.

De unge ledere, som er udvalgt af EIT-fonden, følger et uddannelsesprogram om innovations- og iværksætterkultur, som har omfattet seminarer i Det Forenede Kongerige og Belgien samt online sessioner med akademisk indhold fra Imperial College i London. Senere i år vil fonden også iværksætte et program, der tilbyder praktikantophold i de organisationer, der var med til at grundlægge fonden, for at give unge mulighed for at udvikle iværksætterånd og færdigheder vedrørende innovation.

Baggrund

EIT-fonden blev oprettet af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) i 2010 som en uafhængig, almennyttig organisation. Den første fond oprettet af et EU-organ består af en gruppe ligesindede organisationer og virksomheder engagerede i at fremme innovation og iværksætterånd i Europa. Målet er at komplementere og øge EIT's virkning ved at samle nogle af Europas førende forskere i programmer for unge talenter og lignende initiativer. EIT-fonden blev oprettet af ti førende virksomheder: AGFA Gevaert, Akzo Nobel, Alcatel-Lucent, BNP Paribas, Ernst & Young, Google, Intel Labs Europe, MOL, Solvay og Vodafone Institute for Society and Communications.

EIT-fondens prioriterede områder er:

 1. At fremme iværksætteruddannelse og slå bro over kløften mellem den akademiske verden og erhvervslivet.

 2. At skabe en ny generation med iværksætterånd rede til at fremme udviklingen af bæredygtig innovation.

 3. At udvikle et internationalt netværk af dygtige eksperter inden for uddannelse, forskning, innovation og erhvervsliv.

EIT-fondens 30 unge ledere fokuserer på følgende emner:

 1. Sundhedspleje og Big data

 2. Amitte Gulamhussen (Solvay, Portugal), Robert Hirt (Ernst & Young, Det Forenede Kongerige), Mark Ruckebier (Vodafone, Tyskland), Jonathan Orban de Xivry (Université Catholique de Louvain, Belgien), Guillaume Marcerou (Ernst & Young, Frankrig) og Jeroen Melis (Agfa HealthCare, Belgien).

 3. Højere uddannelse og Big data

 4. Halit Ünver (Ulm universitet & forskningsinstutut for anvendt viden, Tyskland), Nadja Dokter (EIT, Østrig), Kate Hofman (UrbanFarmers and GrowUp, Det Forenede Kongerige), Julia Manske (Vodafone Institute, Tyskland) og Richard Ramsden (Akzo Nobel, Det Forenede Kongerige).

 5. Brugen af Big data for sociale forandringer — energimarkedet

 6. Chris Woods (Intel Labs, Irland), Tommaso Alderigi (Glint4Life, Italien), Niclas Ehn (Expektra AB, Sverige), Nina Gumzej (Zagreb universitet, Kroatien), Pep Salas (ENERBYTE, Spanien) og Hjalmar Nilsson (Black Silicon Solar, Sverige).

 7. Hvordan Big data kan bruges som støtte til virksomhedsetablering

 8. Wouter Haerick (Gent universitet, Belgien), Sebastien Petillon (Solvay, Frankrig) og Jonas Vermeulen (Alcatel-Lucent, Belgien).

 9. Big data og "Smart City" begreber

 10. Guillaume Delalandre (BNP Paribas Fortis, Frankrig), Jessica McCarthy (Intel Labs, Irland), Peter Mechant (Gent universitet og iMinds, Belgien), Romain Muller (EIT, Frankrig) og Geert Ysebaert (Alcatel-Lucent, Belgien).

 11. Indsamling og demonstration af viden gennem Big data

 12. Paul Docherty (Akzo Nobel, Det Forenede Kongerige), Katalin Babos (MOL Plc, Ungarn), Márta Dömök (MOL Plc, Ungarn), Sergi Figueres (Worldcoo, Spanien) og Reka Tabajdai (Szeged universitet, Ungarn).

Talerne på dagens årlige innovationsforum omfattede også Alexander von Gabain, formand for EIT’s bestyrelse, Christian Jourquin, formand for EIT-fonden, Alfred Spector, næstformand, forskning og særlige initiativer, Google, Kenneth Cukier, dataredaktør, The Economist, Xavier Damman, medgrundlægger og bestyrelsesformand for Storify og Jake Porway, grundlægger og administrerende direktør for Datakind.

Yderligere oplysninger

SPEECH/13/260 Kommissær Vassilious åbningstale på det årlige innovationsforum

SPEECH/13/261 Kommissær Kroes' afsluttende tale på det årlige innovationsforum

EIT-fonden

Europa-Kommissionens websted for uddannelse

Androulla Vassilious websted

Følg Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Ryan Heath (+ 32 2 296 17 16)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67); Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar