Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 26 март 2013 г.

Фондацията на Европейския институт за иновации и технологии (EIT): млади лидери представят новаторски идеи за бъдещето на Европа

Тридесет млади лидери от сферата на бизнеса, висшето образование и научните изследвания споделиха вдъхновяващите си идеи с политици и бизнес ръководители на провелия се днес в Брюксел годишен форум за иновации на фондацията на Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Младите професионалисти, предприемачи и студенти представиха идеи за възможности за бизнес в различни области — от здравеопазване и производство на енергия до пазарна информация. Програмата за млади лидери на фондацията на EIT има за цел създаване на ново поколение талантливи предприемачи, които могат да бъдат в основата на развитието на устойчиви иновации в ЕС.

Годишният форум за иновации бе открит от европейския комисар по образование, култура, многоезичие и младеж Андрула Василиу, която отговаря за EIT. Тя заяви: „Твърде дълго политиките се основаваха на идеята, че инвестициите в научни изследвания ще доведат до иновации. Това може би е предпоставка, но не е достатъчно. Висококачественото образование е ключът към откриването на таланти, които са в сърцето на иновациите. Поздравявам тези млади лидери: те са доказателство, че в Европа има много таланти – в научния, институционалния, изследователския и бизнес сектора; в социалните науки, правото, инженерните науки, химията, физиката и информационните и комуникационните технологии. Ние можем и трябва да отбележим напредък в иновациите чрез подкрепа за мултидисциплинарното образование, основано на предприемачество и сътрудничество“.

Нели Крус — заместник-председател на Комисията и отговаряща за програмата в областта на цифровите технологии, която също присъства на срещата, добави: „Трябва да се вслушваме в младите хора. Те разполагат с енергията и таланта да променят Европа и да ѝ осигурят по-добро бъдеще. Много се радвам, че фондацията на EIT предоставя платформа на тези млади хора и техните идеи“.

Основната тема на годишния форум за иновации е как „основаните на данни иновации“ могат да бъдат от полза за обществото и икономиката. Казано накратко, днес се генерират повече данни от когато и да било, но Европа трябва да овладее пълния потенциал на тази информация, за да отговори на икономическите, екологичните и социалните предизвикателства, пред които е изправена в момента. Смята се, че основаните на данни иновации имат решаващо значение за икономическия растеж — като се започне от по-доброто предоставяне на обществени услуги и се стигне до по-ефективното използване на енергия.

Младите лидери, които са подбрани от фондацията на EIT, са обучавани по програма за иновации и предприемачество, която включва семинари в Обединеното кралство и Белгия, както и онлайн сесии, като учебното съдържание е предоставено от „Импириъл Колидж“ в Лондон. По-късно през тази година фондацията ще даде старт и на програма, предлагаща стажове в организациите, които са нейни основателки, за да се помогне на младите хора да развият предприемачески и новаторски умения.

Контекст

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) създаде своята фондация през 2010 г. като независима и филантропска организация. Това бе първата фондация, създадена от орган на ЕС. Тя представлява група от организации и компании със сходен начин на мислене, работещи за изграждане на култура на иновации и предприемачество в Европа. Целта е да се допълни и повиши въздействието на EIT, като се съберат някои от най-блестящите умове на Европа в програми за млади таланти и други подобни инициативи. Фондацията на EIT бе създадена от 10 водещи компании: Agfa Gevaert, Akzo Nobel, Alcatel-Lucent, BNP Paribas, Ernst & Young, Google, Intel Labs Europe, MOL, Solvay и Vodafone Institute for Society and Communications.

Приоритетите на фондацията на EIT са:

  1. насърчаване на предприемаческото обучение и намаляване на разстоянието между науката и бизнеса;

  2. създаване на ново поколение с предприемаческо мислене, готово да бъде в основата на развитието на устойчиви иновации;

  3. развитие на международна мрежа от талантливи професионалисти в областта на образованието, научните изследвания, иновациите и бизнеса.

30-те млади лидери на фондацията на EIT работят по следните теми:

  1. Здравеопазване и голямо количество данни

Amitte Gulamhussen (Solvay, Португалия); Robert Hirt (Ernst & Young, Великобритания); Mark Ruckebier (Vodafone, Германия); Jonathan Orban de Xivry (Université Catholique de Louvain, Белгия); Guillaume Marcerou (Ernst & Young, Франция); Jeroen Melis (Agfa HealthCare, Белгия).

  1. Висше образование и голямо количество данни

Halit Ünver (University of Ulm & Research Institute for Applied Knowledge Processing, Германия); Nadja Dokter (EIT, Австрия); Kate Hofman (UrbanFarmers and GrowUp, Великобритания); Julia Manske (Vodafone Institute, Германия); Richard Ramsden (Akzo Nobel, Великобритания).

  1. Използване на голямо количество данни за социална промяна – енергиен пазар

Chris Woods (Intel Labs, Ирландия); Tommaso Alderigi (Glint4Life, Италия); Niclas Ehn (Expektra AB, Швеция); Nina Gumzej (University of Zagreb, Хърватия); Pep Salas (ENERBYTE, Испания); Hjalmar Nilsson (Black Silicon Solar, Швеция).

  1. Как да използваме голямото количество данни в подкрепа на новосъздадени компании

Wouter Haerick (University of Ghent, Белгия); Sebastien Petillon (Solvay, Франция); Jonas Vermeulen (Alcatel-Lucent, Белгия).

  1. Голямо количество данни и концепции за „интелигентни“ градове

Guillaume Delalandre (BNP Paribas Fortis, Франция); Jessica McCarthy (Intel Labs, Ирландия); Peter Mechant (Ghent University and iMinds, Белгия); Romain Muller (EIT, Франция); Geert Ysebaert (Alcatel-Lucent, Белгия).

  1. Голямо количество данни за овладяване и демонстриране на знания

Paul Docherty (Akzo Nobel, Великобритания); Katalin Babos (MOL Plc, Унгария); Márta Dömök (MOL Plc, Унгария); Sergi Figueres (Worldcoo, Испания); Reka Tabajdai (University of Szeged, Унгария).

Сред ораторите на днешния годишен форум за иновации са Alexander von Gabain, председател на Управителния съвет на EIT, Christian Jourquin, председател на фондацията на EIT, Alfred Spector, вицепрезидент по научните изследвания и специалните инициативи на Google, Kenneth Cukier, специалист по обработка на данни в „Economist“, Xavier Damman, съосновател и главен изпълнителен директор на Storify и Jake Porway, основател и изпълнителен директор на DataKind.

За повече информация:

SPEECH/13/260: Встъпителна реч на комисар Василиу на годишния форум за иновации

SPEECH/13/261: Заключителна реч на комисар Крус на годишния форум за иновации

Фондация на Европейския институт за иновации и технологии (EIT)

Европейска комисия: образование и обучение

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Следвайте Андрула Василиу в Twitter @VassiliouEU

За контакти :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Ryan Heath (+ 32 2 296 17 16)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67); Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar