Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 26 март 2013 г.

Обявяване на носителите на наградата на ЕС за културно наследство/наградите на Europa Nostra за 2013 г.

Носителите на наградата на Европейския съюз за културно наследство/наградите на Europa Nostra за 2013 г. бяха обявени днес от Европейската комисия и Europa Nostra (за подробности вж. по-долу). 30-те победители, избрани измежду близо 200 номинирани проекта, са отличени за постижения в четири области: консервация, научни изследвания, изключителен принос и образование, обучение и популяризиране. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 юни в Одеона на Ирод Атик в Атина в присъствието на Каролос Папуляс, президент на Гърция, Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, и Пласидо Доминго, световноизвестен оперен певец и председател на Europa Nostra. Проявата се провежда под егидата на гръцкия президент. Шест от 30-те отличени проекта ще получат голямата награда в Атина, а един от проектите ще получи наградата на публиката, определена с проведено от Europa Nostra онлайн гласуване.

„Най-искрени поздравления за тазгодишните победители. Те излъчват страстта и професионализма, които са отличителна черта на удивително богатото и разнообразно културно наследство. Миналото може да ни научи на много неща за настоящето и бъдещето, затова трябва да създадем условия възможно най-много хора да се радват на нашето наследство днес и да положим всички усилия, за да го опазим за бъдещите поколения. Европейската комисия ще продължи да подкрепя тази награда и други проекти в областта на културното наследство чрез нашата нова програма Творческа Европа, както и чрез други източници на финансиране от ЕС“, заяви комисар Василиу.

„През тази година, в която се навършват 50 години от началото на нашето общоевропейско движение, аз искам да отдам почит на тези забележителни постижения, които показват силната ангажираност на европейските граждани и общности. Щастлив съм, че златният юбилей на Europa Nostra съвпада с Европейската година на гражданите. Това е идеалният повод да подчертаем уникалния потенциал на културното наследство за засилване на гражданската отговорност и чувството за принадлежност към едно по-широко европейско семейство. Наследството прави всички нас по-силни и вдъхновява творчеството и иновациите. Затова трябва да работим заедно, за да опазим и да се радваме на богатствата около нас през следващите 50 години и след това“, добави Пласидо Доминго.

Контекст

Специализирани журита, съставени от независими експерти от цяла Европа, оценяват номинираните проекти в четири категории — консервация, научни изследвания, изключителен принос и образование, обучение и популяризиране. Всички победители получават почетен плакет или отличие. Шестимата носители на голямата награда получават по 10 000 евро.

Наградите получават подкрепа по програма „Култура“ на ЕС, в рамките на която от 2007 г. насам са инвестирани повече от 32 млн. евро за съфинансиране на проекти, свързани с културното наследство. По други програми на ЕС също се оказва подкрепа – от Европейския фонд за регионално развитие са отпуснати 6 милиарда евро за дейности в областта на културата за периода 2007 – 2013 г. От тях 3 млрд. евро са за опазване и съхранение на културното наследство, 2,2 млрд. евро за развитие на културната инфраструктура и 775 млн. евро за съфинансиране на услуги в сферата на културата като професионално обучение и образование в областта на изкуството и културното наследство. Други 150 млн. евро са предоставени от 1998 г. насам по линия на рамковите програми на ЕС за научни изследвания и технологично развитие.

Често подценявано, културното наследство допринася значително за растежа и създаването на работни места. То представлява важна част от секторите на културата и творческите дейности, в които са заети 8 млн. души в ЕС, а делът им в БВП на Европа достига 4,5 %. Разходите за консервация на паметници на културата от страна на публични и частни организации в ЕС се изчисляват на 5 млрд. евро годишно. Данните, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), показват, че 40 % от международния туризъм в цял свят е свързан с културното наследство. Също така културното наследство е от основно значение за устойчивото развитие и социалното сближаване.

За повече информация:

Представяне на всички наградени проекти (уебсайт на Europa Nostra)

http://ec.europa.eu/culture

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Twitter: @VassiliouEU

http://flickr.com/photos/europanostra

http://www.youtube.com/europanostrachannel

Бележка към редакторите

Europa Nostra е общоевропейска неправителствена организация, която действа като гласа на културното наследство. Тя представлява 250 неправителствени организации и организации с нестопанска цел от над 50 европейски държави, чиито членове общо наброяват най-малко 5 милиона граждани. Europa Nostra разчита също така на подкрепата на повече от 150 асоциирани публични органа и предприятия и повече от 1500 индивидуални членове. Широката ѝ мрежа от специалисти и доброволци е ангажирана с опазването на европейското културно наследство за сегашното и бъдещите поколения.

Церемонията по връчване на наградите за 2013 г. в Атина е част от годишния конгрес на Europa Nostra за европейското културно наследство. Крайният срок за кандидатстване за наградите през следващата година е 9 септември 2013 г. Следващата церемония по връчване на наградите е планирана да се състои във Виена през май 2014 г.

Носители на наградите за 2013 г. (по азбучен ред на държавите)

Категория 1 — Консервация

 1. Електроцентрала Peenemünde (DAS KRAFTWERK PEENEMÜNDE ), Узедом, ГЕРМАНИЯ

 1. Сграда Tautes Heim, Берлин, ГЕРМАНИЯ

 2. Централна сграда на Пропилеите (ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΠΥΛΑΙΩΝ), Акропол, Атина, ГЪРЦИЯ

 3. Хангар за хидроплани, Талин, ЕСТОНИЯ

 1. План „Романски Север“ (Románico Norte), Кастилия и Леон, ИСПАНИЯ

 2. Фонтанът на лъвовете (La fuente de los leones), Гранада, ИСПАНИЯ

 3. Римският театър в Меделин (Teatro Romano de Medellín), ИСПАНИЯ

 1. Abadia Retuerta LeDomaine, Сардон де Дуеро, Валядолид, ИСПАНИЯ

 2. Гората на Свети Франциск ( Bosco di San Francesco – Assisi (PG)), Асизи, ИТАЛИЯ

 3. Железопътни мостове по Langstraat (Spoorweg Bruggen in de Langstraat), Дрьонен, НИДЕРЛАНДИЯ

 1. Гара „ Кингс Крос“, Лондон, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

 1. Strawberry Hill, Туикенхам, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

 2. Лицей Passos Manuel (Liceu Passos Manuel), Лисабон, ПОРТУГАЛИЯ

 3. Вила на графинята на Едла (Chalet da Condessa de Edla), Синтра, Португалия

 4. Замък Festetics (Alsóbogát, Kiskastély), Алшобогат, УНГАРИЯ

Категория 2 — Научни изследвания

 1. Реставрация на изключителните машини на пивоварната Wielemans-Ceuppens (Restauration des Machines Exceptionnelles de la Brasserie Wielemans-Ceuppens), Брюксел, БЕЛГИЯ

 2. Хамбари върху стойки: древното изкуство на строене в хармония с природата (Graneros Elevados: El Arte Perdido de Construir con la Naturaleza), Кастропол, ИСПАНИЯ

 3. Промишлени градове в европейската текстилна индустрия 1771-1914 (Zespoły fabryczno-mieszkalne w europejskim przemyśle włókienniczym 1771-1914), Лодз, ПОЛША

В тази категория наградата на Europa Nostra се връчва и на един проект от европейска държава, която не участва в програма „Култура“ на ЕС:

  Жилищният комплекс Cité du Lignon: архитектурно изследване и стратегии за намеса (La cité du Lignon (1963-1971). Etude architecturale et stratégies d’intervention), Женева, ШВЕЙЦАРИЯ

Категория 3 — Изключителен принос

 1. Асоциация за насърчаване на изкуството и културата в източната част на Германия (Verein fur Kunst- und Kulturforderung in den Neuen Landern) (VFK), Берлин, ГЕРМАНИЯ

 2. ESMA - Комитет за консервация на паметниците на Акропола, Атина, ГЪРЦИЯ

 3. Мартин Дрюъри, Лондон, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

 4. Фондация „Рикардо до Еспирито Санто Силва“ (Fundação Ricardo do Espírito Santo Silva) (FRESS), Лисабон, ПОРТУГАЛИЯ

 5. Fondation du Patrimoine, Париж, ФРАНЦИЯ

Категория 4 — Образование, обучение и популяризиране

 1. Образователна програма на мрежата „Irish Walled Towns“, Килкени, ИРЛАНДИЯ

 2. Живият архив Cabanyal (Cabanyal Archivo Vivo), Валенсия, ИСПАНИЯ

 3. Местата в Италия, които обичам (I Luoghi del Cuore), Милано, Италия

 4. Дървени къщи в стария град на Кулдига (Aktivitāšu komplekss Kuldīgas vecpilsētas saglabāšanai), ЛАТВИЯ

 5. Ландшафт на вододела на Южните Пенини (South Pennines Watershed Landscape), Брадфорд, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

 6. Проект „SOS Aзулежу“ (Projecto SOS Azulejo), Лореш, ПОРТУГАЛИЯ

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Elena Bianchi +31 703024058, Twitter: @europanostra

Giuseppe Simone +31 703024059


Side Bar