Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 26 maart 2013

GreenLight Awards 2013: 9 bedrijven besparen het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1 200 huishoudens

Negen in de EU gevestigde bedrijven hebben vandaag erkenning gekregen wegens hun inzet voor energiebesparing door de installatie van energie-efficiënte verlichtingstechnologieën. De winnaars van de GreenLight Awards 2013 van de Europese Commissie bespaarden evenveel elektriciteit als er jaarlijks in totaal door ongeveer 1 200 huishoudens wordt verbruikt (3 568,5 MWh — gemiddeld verbruikt een huishouden 3 MWh/jaar). Eén van de prijswinnaars is de internationale brouwerij AB InBev (België), die door haar productiefaciliteiten te renoveren gemiddeld 73 % minder energie voor verlichting heeft verbruikt. De Franse fastfoodketen Quick, die 52 van haar restaurants in Frankrijk, België en Luxemburg herinrichtte, kwam tot een energiebesparing van 991 MWh/jaar, d.i. 69 % minder energieverbruik voor verlichting. Brussels Airlines verbeterde een onderhoudsloods, waardoor het verbruik met 68 % werd teruggebracht.

Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Máire Geoghegan-Quinn verklaarde: "Energie-efficiëntie is een concreet voorbeeld waar onderzoek en innovatie echt een verschil kunnen maken. Het GreenLight-programma maakt geweldige ideeën commercieel beschikbaar, schept mogelijkheden voor bedrijven en is goed voor het milieu.”

De meeste energiebesparing was te danken aan de invoering van de nieuwe efficiënte T5-fluorescentielampen (waarbij de conventionele magnetische voorschakelapparatuur wordt vervangen door elektronische voorschakelapparatuur), aanwezigheids- en daglichtsensoren en LED-technologieën. De meeste projecten hebben een terugverdientijd van minder dan vijf jaar, waaruit blijkt dat de investeringen in energie-efficiëntie heel kosteneffectief zijn. In 2012 sloten zich 49 nieuwe partners aan bij het Greenlight-programma, waardoor zij op het einde van het jaar in totaal met 736 waren.

De negen winnaars zijn gekozen op basis van de grootste daling van het elektriciteitsverbruik, de grootste absolute energiebesparing en de gebruikte technologieën. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de conferentie "Scientific support to EU growth and jobs: efficient buildings, vehicles and equipment", die vandaag in Brussel werd gehouden.

GreenLight-winnaars 2013

Het Greenlight-programma

Het Greenlight-programma werd in 2000 door de Commissie in het leven geroepen en wordt beheerd door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, de interne wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie. Alle 736 partners realiseerden een totale energiebesparing van meer dan 315 000 MWh per jaar — wat ongeveer gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van een stad met 250 000 inwoners — dankzij het invoeren van zeer efficiënte verlichtings- en controlesystemen.

De Commissie stelt geen financiële middelen ter beschikking voor de verbetering van de verlichting en de prijs heeft geen enkele geldwaarde. De Commissie geeft wel steun aan de partners aan de hand van informatiebronnen en publieke erkenning.

Meer informatie

Website van het GreenLight-programma:

http://iet.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency/greenlight

Publicaties over GreenLight:

http://iet.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency/publications/all/365

Contact:

Michael Jennings (+32 229-63388) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 229-86595)


Side Bar