Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. március 26.

Éghajlat-politika: milyen világszintű vállalásokról állapodjunk meg az éghajlatváltozás megfékezése érdekében 2015-ben?

Az Európai Bizottság ma közleményt fogadott el, melyben nyilvános vitára bocsátotta azt a kérdést, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelmet érintően milyen nemzetközi megállapodás lenne a leginkább célravezető. A konzultációs célú közlemény megfogalmazza a főbb vitapontokat, és arra kéri az érdekelteket, mondják el véleményüket az új megállapodással kapcsolatban, amely várhatóan 2015 végéig létrejön, és a 2020 utáni időszakra szól.

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa így fogalmazott: „Az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeit kivédendő a világ vezetői Koppenhágában azt tűzték ki célul, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 2 °C-ot. Ez mindenképp üdvözlendő. Mivel azonban napról napra egyre távolabb kerülünk e céltól, kétségtelenül több erőfeszítésre lesz szükség. Mégpedig mindenki részéről. Csak olyan nemzetközi megállapodás vezethet eredményre, amely minden gazdasági nagyhatalmat jelenlegi és jövőbeli képességeinek megfelelő vállalásokra késztet. A ma elfogadott dokumentum arra szólít fel, hogy vállaljunk szerepet az uniós álláspont, illetve a 2015. évi megállapodás – reményeink szerint kellőképpen ambiciózus – célkitűzéseinek formálásában.”

A konzultációs célú közlemény arra kéri az érdekelteket, valamint a tagállamok és az uniós intézmények képviselőit, hogy észrevételeikkel járuljanak hozzá az éghajlatváltozás elleni küzdelem 2020 utáni időszakra vonatkozó nemzetközi rendszerét rögzítő, 2015. évi megállapodás tartalmának kialakításához.

A nyilvános konzultáció június 26-ig érhető el az interneten. A Bizottság április 17-én Brüsszelben konferenciát rendez az érdekeltek számára.

Legfeljebb 2 °C-os globális felmelegedés

Az ENSZ-tagállamok legutóbb 2011 végén Durbanban ültek tárgyalóasztalhoz, hogy az új éghajlat-változási megállapodásról egyeztessenek. A most meghirdetett nyilvános konzultáció éppen arra az időszakra esik, amikor várhatóan a tárgyalási folyamat is felélénkül e kérdésben.

2015-ben olyan megállapodásra lesz szükség, amely egyetlen átfogó rendszerbe fogja össze az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye és a Kiotói Jegyzőkönyv szerinti vállalások ma még felemás, jogilag kötelező és nem kötelező erejű elemeit. Miközben az EU néhány más európai országgal és Ausztráliával egyetemben magára nézve kötelezőnek tekinti a Kiotói Jegyzőkönyv szerinti második kötelezettségvállalási időszak vállalásait, a világ más részein, mintegy 60 országban más jellegű, jogilag nem kötelező erejű eszközökkel kívánják csökkenteni vagy visszafogni az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását.

Az erőfeszítéseket már 2020 előtt fokozni kellene

A 2015. évi megállapodással kapcsolatos nemzetközi tárgyalásokkal párhuzamosan a Durban Platform részes felei arról egyeztettek, hogyan lehetne még a megállapodás 2020. évi hatálybalépése előtt még jobban visszaszorítani a globális ÜHG-kibocsátást. Felismerték ugyanis azt a tényt, hogy hatalmas különbség tátong az egyes országok által 2020-ra vállalt kibocsátáscsökkentés mértéke, illetve a globális felmelegedés 2 °C-ban való maximálásához szükséges kibocsátáscsökkentés mértéke között.

Noha a konzultációs célú közlemény elsősorban a 2015. évi megállapodásra összpontosít, nem hagy kétséget afelől, hogy a megállapodás sikeréhez szükséges politika helyes irányának megadásához már a 2020 előtti időszakban globális intézkedéseket kell hozni.

Következő lépések

A Bizottság elemezni fogja a konzultáció során beérkező észrevételeket, és azokat figyelembe véve fogja kidolgozni a 2015. évi megállapodás tekintetében képviselendő uniós álláspontot.

További információk:

A 2015. évi megállapodás

Konferencia az érdekeltek számára

Az erőfeszítések fokozása a 2020 előtti időszakban

Kapcsolattartók:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)


Side Bar