Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 25 март 2013 г.

Съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и министър-председателя на Япония Шиндзо Абе

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе днес проведоха разговор по телефона след отлагането на 21-вата среща на върха между Япония и Европейския съюз (ЕС).

Като припомниха задълбочаването на отношенията между Япония и ЕС след подписването на съвместната декларация през 1991 г. и коренните промени в света през последните години, лидерите споделиха мнението, че Япония и ЕС – световни партньори, споделящи общи ценности – трябва да издигнат своите отношения на по-високо, по-стратегическо равнище и да ги направят по-устойчиви. Те се ангажираха да увеличат своите общи усилия за постигане на тази цел.

Лидерите решиха да започнат преговори за сключване на споразумение за политическо, глобално и секторно сътрудничество и за споразумение за икономическо партньорство (СИП)/ споразумение за свободна търговия (ССТ) въз основа на общи възгледи относно обхвата и степента на амбиция, формирани по време на работата по определяне на обхвата. Лидерите приветстваха започването на преговорите през април и изразиха своята ангажираност за възможно най-скорошно сключване на тези две споразумения. СИП/ ССТ трябва да е задълбочено и всеобхватно – в него трябва да се включат всички въпроси от общ интерес, за да се стимулира икономическият растеж в Япония и ЕС и така да се допринесе за развитието на световната икономика. Споразумението за политическо, глобално и секторно сътрудничество ще осигури правна основа за насърчаване на по-силно партньорство при решаването на широк кръг двустранни и глобални въпроси като част от споделен принос към стабилността, сигурността и устойчивия растеж в световен мащаб.

Лидерите потвърдиха своята ангажираност за постигане на силен, устойчив и балансиран растеж и гарантиране на финансовата стабилност на световната икономика. В този контекст те обмениха мнения за ситуацията в Кипър, както и за по-широките мерки за укрепване на структурата на икономическия и паричен съюз. Министър-председателят Абе подчерта важността на непрекъснатите усилия на ЕС за постигане на стабилност на европейската икономика и потвърди, че Япония ще продължи да подкрепя тези усилия. Освен това той очерта политическите мерки, които неговото правителство е предприело за съживяване на икономиката на Япония. Лидерите гледат на политическите действия на двете страни като усилия за възстановяване в световен мащаб – те отново потвърдиха необходимостта от изпълнение на всички ангажименти на Г-20 и очакват с нетърпение да работят заедно в рамките на Г-20 в тази насока.

Освен това те обмениха мнения по въпроси на двустранното сътрудничество и по регионални въпроси, включително относно сигурността в Източна Азия, Близкия изток и Сахел.

Лидерите решиха да пренасрочат срещата на върха за възможно най-скорошна дата и изразиха своето очакване, че тя ще даде нов политически импулс на тяхното сътрудничество.

За повече информация:

MEMO/13/282 – Споразуменията за свободна търговия на ЕС – какво е положението в момента?

MEMO/13/283 – Споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония

За контакти:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Leonor Ribeiro Da Silva (+32 2 298 81 55)

Raquel Maria Patricio Gomes (+32 2 297 48 14)

John Clancy (+32 2 295 37 73)


Side Bar