Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. március 22.

Digitális menetrend: a Bizottság konzultációt indít a média szabadságáról és pluralizmusáról, valamint az audiovizuális médiát felügyelő hatóságok függetlenségéről

Az Európai Bizottság a mai napon két nyilvános konzultációt indít, amelyek 2013. június 14-ig tartanak. A konzultációk hivatalos keretet adnak annak a vitának, amely a tömegtájékoztatás szabadságával és sokszínűségével foglalkozó magas szintű munkacsoport által 2013 januárjában tett ajánlások nyomán indult.

Az első, szélesebb körű konzultáció során olyan kérdésekkel kapcsolatban tehetők észrevételek, mint amilyen az EU hatásköre a médiaszabadság védelmét célzó intézkedések meghozatalára, a hatóságok és az önszabályozás szerepe, vagy az újságírói források védelme Európában. A konzultációk következtetései lehetővé teszik a Bizottság számára annak megállapítását, hogy az európai uniós szerződések hatálya alá tartozó területek vonatkozásában van-e széles körű támogatottsága az uniós vagy nemzeti szintű fellépésnek.

A második konzultáció kizárólag a magas szintű munkacsoport azon ajánlására összpontosul, amely szerint az audiovizuális médiát felügyelő hatóságoknak függetleneknek kell lenniük. Az audiovizuális médiára már most is uniós szabályozás vonatkozik. A konzultáció arra keresi a választ, hogy jobban biztosítható lenne-e a függetlenség akkor, ha módosításra kerülne az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv 30. cikke.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Az EU-ban veszélyek fenyegetik az alapvető szabadságokat: például a média szabadságát és pluralizmusát Európában. A magas szintű munkacsoport egyértelmű jelzése szerint határozott intézkedéseket kell hoznunk azért, hogy a jövőben megőrizhessük médiaszolgáltatásaink szabadságát és sokszínűségét. A médiapluralizmus a demokrácia fontos részét képezi, ezért arra biztatom Önöket, hogy a konzultációk során fejtsék ki nézeteiket.”

Háttér-információ

Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv célja az audiovizuális médiaszolgáltatások egységes piacának megteremtése és a jogbiztonság garantálása az európai televíziós és audiovizuális iparág részére. Az irányelv azonos feltételeket teremt mind a közvetített, mind a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások határokon átívelő nyújtásához. Céljai között szerepel továbbá a kulturális sokféleség megőrzése, a gyermekek és a fogyasztók védelme, a médiapluralizmus oltalma, valamint a – faji, nemi, nemzetiségi és vallási – gyűlölet elleni küzdelem.

Hasznos linkek

A digitális menetrend weboldala

Neelie Kroes weboldala

Kövesse Neelie Kroes biztos bejegyzéseit a Twitteren!

Twitter-címkék: #mediafreedomEU

Kapcsolattartók:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar