Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2013

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: η αντιπρόεδρος Reding συναντά τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντά τους πολίτες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για να ακούσει τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους για το μέλλον. Στις 22 Μαρτίου 2013, η αντιπρόεδρος Viviane Reding θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) για να συζητήσει με περισσότερους από 500 πολίτες.

Η αντιπρόεδρος Viviane Reding, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας δήλωσε τα εξής: «Πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη για να ακούσω τους πολίτες και να συμμετάσχω σε απευθείας διάλογο μαζί τους. Πρέπει να συζητάμε περισσότερο με τους έλληνες και όχι απλώς να συζητάμε για αυτούς. Πηγαίνω στην Ελλάδα ως φίλη και μεταξύ φίλων πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια: δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική λύση στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για να εξασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα πληρώσουν τα λάθη των προηγούμενων γενιών. Η ΕΕ βοηθά την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία».

Η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το κατάλληλο μέρος ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και ένα από τα μεγαλύτερα φοιτητικά κέντρα στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Η πόλη αυτή φιλοξενεί τους περισσότερους φοιτητές στην Ελλάδα. Οι φοιτητές αποτελούν την επόμενη γενιά ηγετών και ο διάλογος θα είναι μια ευκαιρία για αυτούς να αρχίζουν να επηρεάζουν το μέλλον τους.

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον της Ένωσης θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ της αντιπροέδρου Reding και των πολιτών. Τη συζήτηση θα ανοίξουν η αντιπρόεδρος Reding και ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης οι έλληνες ευρωβουλευτές Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ιωάννης Τσουκαλάς και Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τη συζήτηση μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει ζωντανά μέσω web stream. Οι πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούν επίσης να συμμετάσχουν μέσω του Twitter με το @DialogosPoliton και με τη χρήση της ετικέτας (hashtag) #EUDeb8.

Ιστορικό

Τι είναι οι διάλογοι με τους πολίτες;

Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών (IP/13/2), που είναι αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Το 2013 γιορτάζεται η 20η επέτειος από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993 και είναι επίσης ένα έτος πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014. Καθόλη τη διάρκεια του έτους, τα μέλη της Επιτροπής θα συζητούν με πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον στο πλαίσιο των Διαλόγων με τους Πολίτες (συναντήσεις σε δημαρχεία) σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος Reding έχει ήδη συμμετάσχει σε συζητήσεις στο Κάδιθ (Ισπανία), στο Γκράτς (Αυστρία), στο Βερολίνο (Γερμανία), στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) (βλέπε IP/13/2) και στην Κοΐμπρα (Πορτογαλία) (βλέπε IP/13/129). Ο Επίτροπος Andor συμμετέσχε σε συζητήσεις στη Νάπολη (Ιταλία), η Επίτροπος Malmström συμμετέσχε σε Διάλογο με τους πολίτες στο Γκέτεμποργκ (Σουηδία) και στο Τορίνο (Ιταλία) ενώ ο αντιπρόεδρος Tajani συζήτησε με πολίτες στη Ρώμη (Ιταλία). Πολλοί άλλοι διάλογοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθόλη τη διάρκεια του 2013 με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαίων, εθνικών και τοπικών πολιτικών σε συζητήσεις με πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Παρακολουθήστε όλες τις συζητήσεις στην ακόλουθη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/european-debate.

Πολλά έχουν επιτευχθεί κατά τα είκοσι χρόνια από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ: μία έρευνα της ΕΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι σήμερα το 63% των πολιτών αισθάνονται «Ευρωπαίοι». Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 46% μολονότι το 63% των ελλήνων δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο κοντά στους πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών λόγω της κρίσης.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι πολίτες κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους κάθε ημέρα. Οι Ευρωπαίοι επωφελούνται από την αυξημένη προστασία στις διασυνοριακές αγορές, την εγγυημένη περίθαλψη στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω της ευρωπαϊκής κάρτας υγειονομικής περίθαλψης και από φθηνότερα τέλη περιαγωγής χάρη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι πολίτες όμως δεν έχουν πάντοτε επίγνωση των δικαιωμάτων τους. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν δύο στους τρεις έλληνες δηλώνουν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ, ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα έλληνες δηλώνουν ότι θέλουν να ενημερωθούν περισσότερο για τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή καθιέρωσε το 2013 ως Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών, αφιερωμένο στους πολίτες και στα δικαιώματά τους. Ο στόχος είναι διττός: αφενός να δίνουμε εξηγήσεις – εξηγήσεις για το τι σημαίνει να είναι κανείς ευρωπαίος πολίτης και τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες λόγω της ευρωπαϊκής τους ιθαγένειας.

Και αφετέρου να ακούμε. Καθόλη τη διάρκεια του έτους η αντιπρόεδρος Reding και οι άλλοι Επίτροποι θα συμμετέχουν από κοινού με εθνικούς και τοπικούς πολιτικούς σε διάφορες συζητήσεις με πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει απευθείας διάλογος με τους πολίτες για το τι θέλουν, πώς αισθάνονται σχετικά με τα δικαιώματά τους και σε ποιους τομείς θέλουν να δουν την Ένωση να σημειώνει πρόοδο κατά την επόμενη δεκαετία. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μελλοντικές εκλογές.

Γιατί το κάνει αυτό τώρα η Επιτροπή;

Αυτό γίνεται σήμερα διότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Το μέλλον της Ευρώπης είναι το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη – πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την πολιτική ένωση, τη δημιουργία Ομοσπονδίας Κρατών Εθνών ή των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια θα έχουν καθοριστική σημασία για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσης.

Μετά την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Barroso τον Σεπτέμβριο (SPEECH/12/596), η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στις 29 Νοεμβρίου 2012, η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της για τη μετάβαση προς την πλήρη οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική ένωση και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωομάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέδωσαν κοινή έκθεση στις 5 Δεκεμβρίου 2012. Η Επιτροπή και τα άλλα όργανα εργάζονται τώρα πάνω σε ένα χάρτη πορείας για την Πολιτική Ένωση. Οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διάλογοι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συζητήσουν.

Οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να εκφράσουν τις ελπίδες και τις ανησυχίες τους πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014 και πριν προταθούν οποιεσδήποτε αλλαγές στη Συνθήκη.

Επί του παρόντος, περισσότεροι από τους μισούς ευρωπαίους (68%) αισθάνονται ότι η γνώμη τους δεν μετράει στην Ευρώπη – αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Τα σχόλια των πολιτών κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα βοηθήσουν την Επιτροπή να καταστρώσει τα σχέδιά της για τη μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ένας από τους βασικούς στόχους των διαλόγων θα είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Οι εκλογές του επόμενου έτους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αφορούν ευρωπαϊκά θέματα και όχι τα προβλήματα των ελλήνων ή άλλων πολιτών με την κυβέρνηση της χώρας τους. Θα πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή διάσταση ώστε ο έλληνας ψηφοφόρος να γνωρίζει ότι δεν ψηφίζει απλά ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα αλλά μια οικογένεια κομμάτων που ακολουθούν μια πολιτική γραμμή στην Ευρώπη.

Παράλληλα με τους διαλόγους, η Επιτροπή λαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών εκλογών. Στις αρχές Μαρτίου, η Επιτροπή ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να ορίσουν υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής (IP/13/215). Η Επιτροπή θα επιθυμούσε μια πραγματική ευρωπαϊκή συζήτηση, όπου το πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων θα καθορίζει με σαφήνεια το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί επίσης να άρει τα εμπόδια στα οποία προσκρούουν οι πολίτες. Η έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ (βλέπε IP/10/1390 και MEMO/10/525) περιγράφει 25 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση των εναπομενόντων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ όταν ασκούν το δικαίωμά τους για ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ. Μία από αυτές τις δράσεις έχει ως στόχο να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του ότι έχουν την ιθαγένεια της ΕΕ και των σχετικών δικαιωμάτων, καθώς και του τι σημαίνουν αυτά τα δικαιώματα στην καθημερινή τους ζωή.

Κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών, γύρω στις 9 Μαΐου 2013, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει δεύτερη έκθεση σχετικά με την ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία θα γίνεται απολογισμός των 25 δράσεων που παρουσιάστηκαν το 2010 και θα σκιαγραφήσει 12 νέες συγκεκριμένες δράσεις για την επίλυση των εναπομενόντων προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ. Τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαδικτυακής διαβούλευσης και κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα χρησιμεύσουν ως βάση για τη σύνταξη αυτής της έκθεσης και θα διαμορφώσουν την πολιτική της Επιτροπής σχετικά με την ιθαγένεια.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διάλογο στη Θεσσαλονίκη:

http://www.citizensdialogue.gr/

Συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης:

http://ec.europa.eu/european-debate

Ευρωπαϊκό έτος πολιτών:

http://europa.eu/citizens-2013

Οι ευρωπαίοι έχουν τον λόγο: Αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Αρχική σελίδα της αντιπροέδρου Viviane Reding, Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/reding

Ετικέτα (hash tag) στο Twitter για τις συζητήσεις: #EUDeb8

Παρακολουθήστε την αντιπρόεδρο στο Twitter: @VivianeRedingEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Οι έλληνες δηλώνουν ότι η ΕΕ είναι ο αποτελεσματικότερος παράγοντας για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης

Source: EB Standard 78 EL National report

2. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τα ίδια θετικά αποτελέσματα με την υπόλοιπη Ευρώπη

Source: EB Standard 78 EL National report

3. Λιγότεροι από τους μισούς έλληνες αισθάνονται πολίτες της ΕΕ

Source: EB Standard 78 EL National report

4. Λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα έλληνες αισθάνονται ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ

Source: FL 365 "EU Citizenship" p22 (Fieldwork Nov 2012/Published: Feb 2013)

5. Οι έλληνες πολίτες αισθάνονται λιγότερο καλά ενημερωμένοι σχετικά με την ΕΕ


Side Bar