Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Lisszabon/Brüsszel, 2013. március 14.

eTwinning: az európai testvériskolák legjobb közös projektjei

A legjobb testvériskolai projekteket elismerő eTwinning díj 2013. évi átadására a mai napon Lisszabonban kerül sor. Idén a döntőbizottság a fődíjat a „Szivárványfalva" elnevezésű projektnek ítélte oda, amely francia, görög, román, brit, török, olasz, szlovák és lengyel felső tagozatos diákok közös munkája. A diákok felépítettek egy armageddon utáni virtuális világot: elképzelték, milyen államformában, hogyan élnénk, hogyan tudnánk megőrizni kulturális értékeinket. Az eTwinning hálózat 33 európai ország 100 000 iskolájának virtuális közössége, melyben tanárok és diákok az interneten keresztül közös projektekben vehetnek részt. A lisszaboni díjátadó ünnepségen összesen kilenc díjat vehetnek át az arra érdemesek.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos így nyilatkozott: „Szívből gratulálok minden nyertes iskolának, Európa eminenseinek! Idén, a polgárok európai évében külön öröm, hogy a fődíjat olyan projektnek adhatjuk át, amelynek a polgárság a központi témája. Rendkívül büszke vagyok az eTwinning hálózat sikerére. A helyi és az európai szellemiségnek az erősítésén túl kitágítja a fiatalok látókörét és megmutatja nekik, hogyan válhatnak tevékeny európai polgárrá."

A közel 300 pályázat közül három korcsoportban (4–11, 12–15, 16–19 év) választották ki a nyerteseket, és hat további díjat is kiosztottak különböző kategóriákban: a spanyol, a francia, a német vagy az angol nyelv tanulásában élen járóknak, a Marie Skłodowska Curie-díjat a kiemelkedő matematikai és tudományos teljesítményért, valamint a Mevlana-díjat a kultúrák közötti megértés terén kiemelkedőknek.

A 4–11 évesek korcsoportjában a „Friends Fur-ever" (szabad fordításban: Örök kennelbarátok) projekt bizonyult a legjobbnak, amelyben román, lengyel és portugál kisiskolások az ember legjobb barátját, a kutyát állították a középpontba. A 16–19 évesek korcsoportjának díjazottjai egy vándorbolha kalandjain keresztül mutatták meg, mennyire jó forgatókönyvírók, képregényrajzolók és fordítók. A projektben francia, spanyol, olasz, török, bolgár portugál és cseh iskolák vettek részt.

A spanyol nyelvi díjat közösen olasz, spanyol, portugál és dán iskolák kapták, a francia nyelvi díjon olasz és lengyel iskolák osztoztak, míg Franciaország, Lengyelország és Görögország iskolái voltak a német nyelvi díjra, Görögország, Lettország, Franciaország, Ausztria és Portugália diákjai pedig az angol nyelvi díjra érdemesek.

A Marie Skłodowska Curie-díjat a „Fly Me to The Moon" (Repíts a Holdra!) elnevezésű projekt kapta, amely tudományos megfigyelésekkel és mérésekkel kombinálta a helyi hagyományok és hiedelmek kutatását. A nyertesek Szlovénia, Franciaország, Görögország, Spanyolország, Lengyelország és Törökország iskoláiból kerültek ki.

A Mevlana-díjjal jutalmazott projekt a „Kultúrák közötti párbeszéd a mesékben, drámákban és a művészetben" címet viselte. Ennek keretében 29 európai ország diákjai és tanárjai ismerkedtek egymás hazájának különböző kultúráival.

Háttér-információk

A lisszaboni díjátadó ünnepségre egy konferencia alkalmával kerül sor, amelyen 33 európai ország 500 tanára vesz részt, hogy megossza egymással ötleteit és újszerű tanítási módszereit, többek között az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásával kapcsolatban.

Az eTwinning partnerhálózat az EU Comenius programjának része, annak keretén belül évi mintegy 10 millió EUR pénzügyi támogatásban részesül. A program nem különálló projekteket finanszíroz, hanem eszközökkel – például az eTwinning portálhoz hasonló felületekkel – és különböző tanárképző szemináriumokkal támogatja a tanárokat és a diákokat.

Minden uniós tagországban, valamint Horvátországban, Izlandon, Norvégiában, Törökországban, Svájcban és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban partnertámogató ügynökség működik, amely az eTwinning népszerűsítésén túlmenően képzéseket szervez, valamint internetes és telefonos ügyfélszolgálatot biztosít.

Egy a közelmúltban készült tanulmány megállapította, hogy az eTwinning partnerhálózat az iskolák közötti nemzetközi együttműködés egyszerű és költséghatékony módja. Következtetései között az is szerepelt, hogy az eTwinning partnerhálózatban részt vevő tanárok készségei fejlődtek, javult a diákokhoz fűződő viszonyuk, és szakmai hálózatokat tudtak kialakítani. A diákok lelkesebbek voltak és javult a csapatmunka.

A Bizottság javasolta, hogy a 2014-ben induló, új Erasmus mindenkinek program keretében az eTwinning platform minden olyan iskola számára legyen elérhető, amely határokon átívelő együttműködésre törekszik és ehhez az EU támogatását igényli.

Az eTwinning program hozzájárul a digitális kompetencia fejlesztésére és a kollaboratív tanulás javítására irányuló uniós célkitűzések teljesítéséhez. Az év második felében a Bizottság stratégiát fog előterjeszteni arról, hogy az oktatás és a készségfejlesztés javítása érdekében hogyan lehetne új technológiákkal és nyitott oktatási segédanyagokkal még jobban kiterjeszteni a tanulás lehetőségét.

E hónap elején indította útjára a Bizottság az „eTwinning Plus" programot, hogy Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna egyes iskolái is bekapcsolódhassanak a közös tanulásba. A Bizottság azt tervezi, hogy a szomszédos déli országokat is fokozatosan bevonja a programba, Tunéziával kezdve (IP/13/183).

További információk

eTwinning Conference webhely 

Európai Bizottság: Comenius program

Európai Bizottság: Erasmus mindenkinek (2014-2020)

Andrula Vasziliu webhelye

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren is @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar