Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Λισαβόνα/Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2013

«eTwinning»: Τα καλύτερα έργα αδελφοποίησης σχολείων

Τα καλύτερα έργα αδελφοποίησης σχολείων της χρονιάς θα βραβευθούν σήμερα στη Λισαβόνα με τα Βραβεία «eTwinning» 2013. Το πρώτο βραβείο φέτος θα απονεμηθεί στο έργο «Rainbow Village» μέσα από το οποίο γνωρίστηκαν έφηβοι 12 έως 15 ετών από τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το ΗΒ, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και την Πολωνία. Οι μαθητές δημιούργησαν έναν εικονικό μετά τον Αρμαγεδώνα κόσμο και διερεύνησαν θέματα όπως η επιβίωση, η διατήρηση και η ιθαγένεια. Το δίκτυο «eTwinning» είναι μια εικονική αίθουσα διδασκαλίας στην οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί από 100 000 σχολεία σε 33 ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν σε διαδραστικά έργα μέσω του Διαδικτύου. Στην αποψινή τελετή θα ανακοινωθούν συνολικά εννέα βραβεία (βλ. πιο κάτω).

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία που βραβεύονται: είστε οι πρώτοι! Καθώς διανύουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, είναι πολύ ταιριαστό να αναδεικνύεται νικητής ένα έργο με επίκεντρο την ιθαγένεια. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την επιτυχία του προγράμματος "eTwinning". Όπως είμαστε υπερήφανοι και για το γεγονός ότι προσφέρουμε στους νέους τη δυνατότητα να νιώσουν περηφάνια για τον τόπο τους αλλά και για την Ευρώπη, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες της Ευρώπης.»

Οι νικητές, που επελέγησαν από 300 υποψηφιότητες, μοιράζονται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (4-11, 12-15, 16-19 ετών), ενώ υπάρχουν και έξι ακόμη βραβεία για ειδικές κατηγορίες: τα βραβεία εκμάθησης ισπανικής, γαλλικής, γερμανικής και αγγλικής γλώσσας, το βραβείο Marie Skłodowska Curie για τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες και το βραβείο Mevlana για τη διαπολιτισμική κατανόηση.

Το έργο που θα βραβευτεί στην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών είναι το «Friends Fur-ever», το οποίο, με επίκεντρό του τον σκύλο ως τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, έφερε σε επαφή σχολεία από τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Οι νικητές της κατηγορίας 16-19 ετών δημιούργησαν ένα έργο που βασίζεται στις περιπέτειες ενός ψύλλου ταξιδευτή χάρη στο οποίο οι μαθητές έγιναν σεναριογράφοι, σκιτσογράφοι και μεταφραστές. Τα σχολεία που συμμετέχουν βρίσκονται στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Το βραβείο ισπανικής γλώσσας μοιράστηκε σε σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Δανία· το βραβείο γαλλικής γλώσσας σε σχολεία από την Ιταλία και την Πολωνία· ενώ σχολεία από τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ελλάδα μοιράστηκαν το βραβείο γερμανικής γλώσσας και το βραβείο αγγλικής γλώσσας δόθηκε σε μαθητές από την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Πορτογαλία.

Το βραβείο Marie Skłodowska Curie Prize απονέμεται στο έργο «Fly Me to The Moon», το οποίο συνδύασε τις επιστημονικές παρατηρήσεις ή μετρήσεις με την έρευνα για τις τοπικές παραδόσεις και δοξασίες. Τα σχολεία που κερδίζουν το βραβείο βρίσκονται στη Σλοβενία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Οι νικητές του βραβείου Mevlana δούλεψαν σ’ ένα έργο που είχε τον τίτλο «Διαπολιτισμικός διάλογος μέσα από τα παραμύθια, το θέατρο και την τέχνη». Το έργο αυτό έφερε σε επαφή μαθητές και εκπαιδευτικούς από 29 χώρες, οι οποίοι συνεργάστηκαν με σκοπό να εξοικειωθούν με τη διαφορετική κουλτούρα της χώρας κάθε σχολείου εταίρου.

Ιστορικό

Η τελετή απονομής των βραβείων στη Λισαβόνα θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο οποίο θα πάρουν μέρος 500 εκπαιδευτικοί από 33 ευρωπαϊκές χώρες. Θα ανταλλάξουν ιδέες και νέους τρόπους διδασκαλίας, που αξιοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ΤΠΕ, για παράδειγμα.

Το πρόγραμμα «eTwinning» εντάσσεται στο πρόγραμμα Comenius της ΕΕ και επιχορηγείται με 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δεν χρηματοδοτεί μεμονωμένα προγράμματα, αλλά παρέχει εργαλεία και υποστήριξη προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όπως π.χ. την πύλη «eTwinning» και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

Εθνικές υπηρεσίες υποστήριξης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και η Κροατία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Τουρκία, η Ελβετία και η πρώην Γιουγκολαβική Δημοκρατία της Μακεδονία προωθούν το πρόγραμμα «eTwinning», παρέχουν κατάρτιση και προσφέρουν υποστήριξη μέσω του διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το «eTwinning» είναι ένας εύκολος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος, ώστε τα σχολεία να συμμετέχουν στη διεθνή συνεργασία. Η Επιτροπή διαπίστωσε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο δίκτυο «eTwinning» βελτίωσαν τις ικανότητές τους, τις σχέσεις τους με τους μαθητές και ανέπτυξαν τα επαγγελματικά τους δίκτυα. Οι μαθητές έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία και περισσότερο ομαδικό πνεύμα.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Erasmus για όλους το οποίο θα ξεκινήσει το 2014, η Επιτροπή πρότεινε να αναπτυχθεί το δίκτυο «eTwinning» ως πλατφόρμα για όλα τα σχολεία που επιθυμούν να συνεργαστούν σε διασυνοριακό επίπεδο με την υποστήριξη της ΕΕ.

Το πρόγραμμα «eTwinning» συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού και της συνεργατικής μάθησης από ομοτίμους. Αργότερα, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια στρατηγική σχετικά με την «Ανοικτή εκπαίδευση», προκειμένου να βελτιωθεί η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω των νέων τεχνολογιών και των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων.

Στις αρχές του μήνα, η Επιτροπή εγκαινίασε το πρόγραμμα «eTwinning Plus», το οποίο διευρύνει το δίκτυο καλύπτοντας σχολεία στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Η Επιτροπή σχεδιάζει, επίσης, τη σταδιακή επέκταση του δικτύου προς τις γειτονικές χώρες του Νότου, ξεκινώντας με την Τυνησία (IP/13/183).

Για περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακός τόπος συνεδρίου «eTwinning» 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόγραμμα Comenius

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Erasmus για όλους (2014-2020)

Δικτυακός τόπος κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar