Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Lissabon/Bruxelles, den 14. marts 2013

eTwinning: Årets bedste grænseoverskridende skoleprojekter

Årets bedste skoletwinning-projekter vil blive hædret ved eTwinningprisuddelingen for 2013 i Lissabon i dag. Dette års førstepris er tildelt projektet "Rainbow Village", som bringer 12-15-årige i Frankrig, Grækenland, Rumænien, Det Forenede Kongerige, Tyrkiet, Italien, Slovakiet og Polen sammen. Eleverne oprettede en virtuel post-ragnarok-verden og udforskede emner såsom overlevelse, bevarelse og statsborgerskab. eTwinning-netværket er et virtuelt klasseværelse, hvor elever og lærere fra 100 000 skoler i 33 europæiske lande deltager i interaktive projekter via internettet. Ni priser i alt vil blive bekendtgjort ved prisoverrækkelsen i eftermiddag (se nedenfor).

I en kommentar udtaler Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom: "Mine varmeste lykønskninger til alle de vindende skoler: I er virkelig duksene! I dette borgernes Europaår er det passende, at et projekt, der handler om statsborgerskab, bliver den overordnede vinder. Vi er meget stolte over eTwinnings succes. Ud over at give unge mennesker en følelse af lokal og europæisk stolthed, giver det dem en mulighed for at udvide deres horisonter og lære at blive aktive borgere i EU."

Vinderne, som er valgt ud af 300 bidrag, er opdelt i tre aldersgrupper (4-11, 12-15, 16-19) og der er seks andre priser for særlige kategorier: Sproglæring i spansk, fransk, tysk og engelsk, Marie Skłodowska Curie-prisen for matematik og naturvidenskab samt Mevlana-prisen for interkulturel forståelse.

Vinderprojektet i aldersgruppen 4-11 er "Friends Fur-ever", som fokuserer på hunde som menneskets bedste ven og kobler skoler i Rumænien, Polen og Portugal sammen. Vinderne af kategorien for 16-19-årige skabte et projekt baseret på en omrejsende loppes eventyr, og eleverne fik mulighed for at være manuskriptforfattere, tegneserietegnere og oversættere. De involverede skoler er i Frankrig, Spanien, Italien, Tyrkiet, Bulgarien, Portugal og Tjekkiet.

Prisen for spansk er delt mellem skoler i Italien, Spanien, Portugal og Danmark. Prisen for fransk deles af skoler i Italien og Polen. Skoler i Frankrig, Polen og Grækenland deles om prisen for tysk, og prisen for engelsk er fordelt mellem elever i Grækenland, Letland, Frankrig, Østrig og Portugal.

Marie Skłodowska Curie-prisen går til et projekt, som kaldes "Fly Me to the Moon", som blander videnskabelige observationer eller målinger med forskning i lokale traditioner og anskuelser. De vindende skoler er i Slovenien, Frankrig, Grækenland, Spanien, Polen og Tyrkiet.

Vinderne af Mevlana-prisen arbejdede på et projekt om "interkulturel dialog gennem eventyr, drama og kunst". Dette bragte studerende og lærere sammen fra 29 lande, som samarbejdede for at blive bekendt med de forskellige kulturer af hver partnerskoles respektive hjemland.

Baggrund

Prisoverrækkelsen i Lissabon vil finde sted under en konference, der samler 500 lærere fra 33 europæiske lande. De vil udveksle idéer og nye metoder til undervisning, f.eks. hvordan man udnytter ikt bedre.

eTwinningordningen er en del af EU’s Comenius-program og modtager ca. 10 mio. EUR i støtte hvert år. Det finansierer ikke individuelle projekter, men tilbyder redskaber og støtte til lærere og elever såsom eTwinning-portalen og seminarer for lærere.

Nationale støttetjenester i alle EU-lande samt Kroatien, Island, Norge, Tyrkiet, Schweiz og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien fremmer eTwinning, giver uddannelsestilbud og tilbyder støtte over nettet og pr. telefon.

I en ny undersøgelse konkluderedes det, at eTwinning, for skolerne, er en let og omkostningseffektiv måde til at deltage i det internationale samarbejde. Det konstateredes endvidere, at lærere, der er involveret i eTwinning, forbedrer deres kompetencer, deres forhold til eleverne og udvikler deres professionelle netværk. Eleverne følte sig mere motiverede og var bedre til at samarbejde.

Som led i det nye program Erasmus for Alle, som vil starte i 2014, har Kommissionen foreslået at udvikle eTwinning som en platform for alle skoler, der ønsker at samarbejde på tværs af grænser med støtte fra EU.

eTwinningordningen bidrager til EU’s mål om at forbedre digitale kompetencer og samarbejdsbaseret peerlæring. Senere på året vil Kommissionen offentliggøre en strategi om åbne uddannelsessystemer for at styrke uddannelses- og kompetenceudvikling gennem nye teknologier og åbne uddannelsesressourcer.

Tidligere på måneden indledte Kommissionen et program kaldet "eTwinning Plus", som udvider netværket til skoler i Armenien, Aserbajdsjan, Georgien, Moldova og Ukraine. Kommissionen har også planer om gradvist at udvide ordningen til de sydlige nabolande, begyndende med Tunesien (IP/13/183).

Yderligere oplysninger

eTwinning-konferencens hjemmeside

Europa-Kommissionen: Comenius-programmet

Europa-Kommissionen: Erasmus for Alle (2014-2020)

Androulla Vassilious hjemmeside

Følg Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar