Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. március 15.

Marie Curie-program: a Bizottság 227 millió euró értékű kutatási támogatásra ír ki pályázatokat

Az Európai Bizottság a jelenlegi hetedik kutatási keretprogram (2007–2013) keretében finanszírozott Marie Curie-program utolsó szakaszára vonatkozóan pályázatot ír ki kutatói ösztöndíjakra. Az ez évben közel 1000 tapasztalt kutatónak odaítélhető keret mintegy 227 millió euró, amely a Marie Curie Alapból valaha egyszerre rendelkezésre bocsátott legmagasabb összeg. A pályáztatás 2013. augusztus 14-ig tart.

Androulla Vassiliou, a Marie Curie Alapért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Költségvetési megszorítások idején a közforrásokat olyan politikákra kell összpontosítani, amelyek a polgárok és az európai gazdaság számára a legnagyobb hasznot hajtják. A Marie Curie kutatói ösztöndíjak olyan területeken támogatják a kiváló kutatást, mint például az egészségügy, amely milliók életében hozhat áttörést jelentő változást. A Marie Curie-program korábbi kedvezményezettjei például a hepatitis C és a malária elleni küzdelem terén végeztek úttörő kutatást.”

Az egyéni Marie Curie-ösztöndíjak célja a kutatók Európán belüli és kívüli mobilitásának támogatása, továbbá annak ösztönzése, hogy a legjobb külföldi kutatók az EU-ban vállaljanak munkát. „A Marie Curie-program presztízse és a rendkívül vonzó ajánlat miatt jelentkeztem, ennek köszönhetően lehetőségem volt Londonban dolgozni és széles körű nemzetközi együttműködési hálózatot kialakítani.” – emlékezik vissza a madridi Armando Arias Esteban, aki egy Európán belüli ösztöndíjjal két évet töltött az Imperial College-ban.

Egyéni ösztöndíjak a továbbiakban is elérhetőek lesznek a 2014-ben induló Horizont 2020 keretprogram részét képező új Marie Skłodowska-Curie-program keretében.

A jelentkezéshez, kérjük látogasson el erre a weboldalra:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/funding.

Előzmények

Mi célt szolgál a Marie Curie-program?

A Marie Curie-cselekvéseket európai kutatói pályák támogatására hozták létre. A finanszírozás az Európai Bizottság Kutatási Végrehajtó Ügynökségén keresztül zajlik támogatási programok formájában. A Marie Curie-program 2007-2013 közötti időszakra szóló költségvetése 4,7 milliárd euró. A finanszírozás közel felét (48%) a kutatók PhD-képzésére fordítják, 24%-át pedig a több mint négy év diploma utáni tapasztalattal rendelkező kutatóknak szánt ösztöndíjakra. A fennmaradó részből az ipari vállalatok és az egyetemek közötti partnerségeknek, az EU-ba visszatérő kutatók szakmai beilleszkedésének, csereprogramoknak és olyan egyedi támogatási cselekvéseknek a támogatása történik, mint például az Európai Kutatók Éjszakája.

2007 óta több mint 4000 Marie Curie kutatói ösztöndíjat ítéltek oda 50 ország több mint 90 nemzetiségét képviselő kutatók számára. Eddig mintegy 780 millió eurót különítettek el egyenként átlagosan 195 000 eurót érő egyéni ösztöndíjakra. A támogatás általában két évi fizetést és mobilitási juttatást tartalmaz, valamint fedezi a fogadó intézménynél felmerülő kutatási és rezsiköltségeket. A kedvezményezettek mintegy 37%-a nő. A Marie Curie-ösztöndíjasok első számú célpontja az Egyesült Királyság, ezt követi az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Svájc, ezenkívül 75 másik ország is fogad Marie Curie-ösztöndíjasokat.

Mit kell tudni az egyéni ösztöndíjakról?

Az egyes kutatók a kiválasztott fogadó intézménnyel együtt támogatási pályázatot nyújtanak be. A támogatásban részesülő kutatókat független szakértők választják ki kiválóságuk, innovatív kutatási és képzési szemléletük, valamint a fogadó intézmény által nyújtott támogatás és a kutatók jövőbeni karrierlehetőségeinek figyelembevételével.

Háromféle egyéni ösztöndíj nyújtására van lehetőség:

  • Az Európán belüli ösztöndíjakat olyan kutatóknak lehet odaítélni, akik egy másik európai országban kívánnak ismeretekre és szakértelemre szert tenni.

  • A kimenő nemzetközi ösztöndíjak lehetőséget kínálnak a kutatók számára, hogy új ismereteket szerezzenek egy magas szintű, Európán kívül intézménynél. A támogatási megállapodásnak megfelelően a támogatásban részesülő kutatóknak a megszerzett tudás megosztása céljából vissza kell térniük Európába.

  • A bejövő nemzetközi ösztöndíjak Európán kívüli kutatók számára biztosítják az európai intézményeknél való képzés lehetőségét.

Mi lesz az egyéni ösztöndíjakkal 2014-től?

A Horizont 2020 keretprogram részét képező Marie Skłodowska-Curie-program megtartja az egyéni ösztöndíjak intézményét. Ennek keretében lehetőség lesz arra, hogy a kedvezményezettek más típusú szervezetnél (pl. vállalatnál) töltsenek el egy meghatározott időt. A program részleteiről egyelőre még egyeztetés folyik a tagállamok között és az Európai Parlamentnél. Az Európai Bizottság – reményei szerint – 2013 végéig közzéteszi az egyéni ösztöndíjakra vonatkozó első új pályázati felhívást.

További információk

Európai Bizottság: Oktatás és képzés

Androulla Vassiliou honlapja

Kövesse Androulla Vassiliout a Twitteren: @VassiliouEU.

A Marie Curie-cselekvések és a hetedik keretprogram

Az Innovatív Unió és az Európa 2020 stratégia

Kutatási Végrehajtó Ügynökség

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar