Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. március 13.

A gazdasági válság hatása: bővül a tiltott kábítószerek piaca az Európai Unióban

A gazdasági válság várhatóan jelentős hatást gyakorol a kábítószerpiacra, például a tiltott kábítószerek növekvő kereslete révén – állapítja meg egy, az Európai Bizottság által ma közzétett tanulmány. A tanulmány szerint nagy valószínűséggel az eddigieknél több fiatal fog pénzkereset reményében kábítószereket eladni vagy akár előállítani. A tanulmány szerzői mindenekelőtt a cannabis otthoni termesztésének megugrására számítanak. A gazdasági válság ugyanakkor várhatóan a kábítószer elleni politikára – különösen a kezelésekre és az ártalomcsökkentő intézkedésekre – elkülönített források megnyirbálásához is vezet.

„A ma közzétett tanulmány figyelmeztetés Európa számára: ahhoz, hogy eredményesen tudjuk felvenni a harcot a kábítószer-ellátással és –kereskedelemmel szemben, megelőzés és kezelések révén csökkentenünk kell a kábítószer-fogyasztók számát” nyilatkozta Reding alelnök, az EU jogérvényesülésért felelős biztosa. „A kínálat a keresletet követi, és mivel egyre több a kábítószer-fogyasztó, bővül a tiltott kábítószerek piaca. Ezért még ez év folyamán javaslatot kívánok tenni az új pszichoaktív anyagok és a tiltott kábítószerek kereskedelmének szigorúbb szabályozására. Gyermekeink védelme érdekében uniós szinten kell cselekednünk.”

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja, az EMCDDA szerint az új pszichoaktív anyagok egyre nagyobb problémát jelentenek. 2011-ben összesen 49 új pszichoaktív anyagot jelentettek be először hivatalosan az EU riasztási rendszerén keresztül. Az egyetlen évben bejelentett anyagok száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat: 2010-ben 41, 2009-ben viszont még csak 24 anyagot jelentettek be. A 2012-re vonatkozó előzetes adat alapján semmi nyoma visszaesésnek, már eddig is több mint 50 új anyagot derítettek fel.

Miközben a „hagyományos kábítószerek” – a kokain, a heroin, az ecstasy stb. – fogyasztása általánosságban stabilizálódott, folyamatosan újabb és újabb drogok jelennek meg az illegális kábítószerpiacon, ezek előállításához a kereskedők nemzetközileg nem szabályozott vegyi anyagokat használnak. Az új kábítószerek értékesítése egyre gyakrabban az interneten keresztül zajlik, és gyors ütemű terjedésük megakadályozása számos tagállamban nehézségeket okoz.

Újabb kábítószerek jelennek meg a piacon. Az elmúlt két évben minden héten feltűnt egy-egy új anyag. A tagállamok egyedül nem képesek megállítani a kábítószerek terjedését: a nemzeti szintű kemény fellépésre válaszul a bűnözők egyszerűen átteszik a kábítószertermelést a szomszédos országokba, vagy megváltoztatják a csempészútvonalakat.

Januárban a Bizottság az amfetaminhoz hasonló „4-MA” kábítószer Unió-szerte történő betiltását kérte (lásd IP/13/75), miután 2010-ben sikeresen betiltotta az ecstasyhoz hasonló mefedront (lásd MEMO/10/646). 2011. október 25-én az Európai Bizottság bejelentette, hogy felülvizsgálják az illegális kábítószerek elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályozást, különösen azon, egyre nagyobb problémát jelentő új pszichoaktív anyagok tekintetében, amelyek hatása olyan veszélyes kábítószerekéhez hasonlít, mint az ecstasy vagy a kokain (IP/11/1236). A jogalkotási javaslat várhatóan 2013 folyamán készül el.

A ma közzétett tanulmány általános képet nyújt a kábítószer-fogyasztás és a kábítószer-ellátás elleni küzdelmet célzó politikák hatásáról, valamint a tiltott kábítószerek uniós piacának működéséről, rámutatva, hogy az internet egyre fontosabb szerepet tölt be a kábítószerek terjesztésében. Ugyancsak részletes elemzést ad egyes tiltott kábítószerek piacának nagyságáról, valamint felbecsüli az általuk generált profitot. A tanulmány az európaiak által leggyakrabban használt kábítószer, a cannabis 2010. évi uniós piacának nagyságát 7 és 10 milliárd EUR közöttire becsüli. A cannabisfogyasztóknak csak egy kis töredéke (országtól függően 5% és 25% között) fogyasztja intenzíven a cannabist, azonban ők felelősek az éves cannabisfogyasztás nagy részéért (55% és 77% között). A tanulmány azt is megerősíti, hogy a cannabistermelés és -terjesztés elleni törvények végrehajtása drámai módon megnövelte ennek a kábítószernek az árát. Ennek oka, hogy a termelők és a kereskedők kompenzációt követelnek az általuk vállalt kockázatokra (letartóztatás, bebörtönzés, elkobzás, valamint erőszakos cselekményekből származó sérülések), csakúgy, mint az azzal kapcsolatos költségekre, hogy titokban kell működniük.

Háttér-információk

Ez a tanulmány az Európai Bizottság által készített korábbi tanulmány nyomon követése, amely az 1998-2007 közötti időszakra vonatkozóan elemezte a tiltott kábítószerek globális piacainak fejleményeit, a kábítószer-problémákat, valamint a kábítószer elleni politika által adott válaszokat.

A munkára a Trimbos Institute és a Rand Europe kapott megbízást, és azt a Bűnmegelőzés és a bűnözés elleni küzdelem egyedi program (ISEC) keretében finanszírozták. Az ISEC 600 millió EUR összegű költségvetéssel rendelkezik a 2007-13 közötti időszakra, és a bűnmegelőzéssel és a bűnüldözéssel kapcsolatos projektek révén járul hozzá a polgárok biztonságához.

A kábítószer elleni politika nagymértékben az EU tagállami hatóságainak felelősségi körébe tartozik, amelyek a legkedvezőbb helyzetben vannak ahhoz, hogy a helyi kulturális és társadalmi-gazdasági feltételeknek leginkább megfelelő döntéseket hozzanak. Az uniós tagállamok azonban egymagukban nem képesek a kábítószerrel kapcsolatos problémák hatékony kezelésére. A Bizottság ezért központi szerepet játszik azon intézkedések koordinálásában, amelyek célja a tiltott kábítószerek fogyasztásának csökkentése és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem.

Az Európai Unió kábítószerrel kapcsolatos problémákra adott válaszát a 2005-2012 időszakra szóló, kábítószer elleni uniós stratégia, EU Drugs Strategy 2013-2020, valamint az EU kábítószer-ellenes cselekvési terve rögzítette.

További információk

Jelentés: Nagyobb betekintés a tiltott kábítószerek uniós piacára

http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/document/index_en.htm

Európai Bizottság – Kábítószer-ellenőrzési politika:

http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/index_hu.htm

Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar