Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. március 13.

Légi utasok jogai: a Bizottság további intézkedéseket javasol

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy intézkedéscsomagot javasol a légiutas-jogok megerősítése érdekében: a tervezett intézkedések bővítik a repülőtereken várakozásra kényszerülő légi utasok jogát a tájékoztatáshoz, az ellátáshoz és ahhoz, hogy más útvonalon minél hamarabb eljuthassanak célállomásukra. Ugyanakkor javulni fognak a panasztételi eljárások és a végrehajtási intézkedések is, hogy az utasok az őket megillető jogokat valóban igénybe tudják venni.

A légi utasok jogaira irányuló javaslat tisztáz néhány jogilag homályos területet, és új jogokat vezet be (részletes felsorolás a MEMO/13/203 közleményben olvasható).

Siim Kallas, a Bizottság alelnöke kijelentette: „Fontos, hogy az utasjogok ne csupán papíron létezzenek. Mit sem érnek akkor, ha az utasoknak nem áll módjukban érvényesíteni azokat, amikor váratlan nehézség adódik. A repülőtereken rekedt utasok számára mi sem fontosabb, mint hogy mihamarabb hazajussanak, ezért áll az intézkedések középpontjában a tájékoztatás, az ellátás és az eredményes más útvonalra terelés. A cél az, hogy az utasok a lehető leggyorsabban eljussanak oda, ahová akarnak, miközben a légitársaságoknak is elegendő idejük jut a problémák megoldására.”

A javaslat négy fő területen frissíti az utasjogokat:

1. A jogilag homályos területek pontosítása: a késő vagy törölt járatokról való tájékoztatáshoz való jog, rendkívüli körülmények, a hosszú és a kifutópályán való várakozásból eredő késésekkel kapcsolatos jogok, vészhelyzeti terv készítése, a más útvonalra tereléshez és a csatlakozó járatok igénybevételéhez fűződő jogok.

2. Új jogok: az utazás időpontjának megváltoztatása, rosszul leírt nevek, a helytelen poggyászkezeléshez kapcsolódó új jogok és a fedélzetre felvihető és feladott poggyásszal kapcsolatos átláthatósághoz fűződő új jogok.

3. Végrehajtás, panasztételi eljárások és szankciók: a légi fuvarozók nemzeti és uniós hatóságok általi felügyeletének erősítése (monitoring és közös vizsgálatok), valamint a panaszok kezelése és az egyéni jogok érvényesítése (többek között a légitársaságok azon kötelessége, hogy két hónapon belül válaszoljanak a panaszokra), fizetésképtelenség.

4. Aránytalan pénzügyi teher: a segítségnyújtás korlátai, a regionális műveletek korlátai, a gazdasági teher megosztása.

Kapcsolat:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar