Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 12 martie 2013

Alegerile din 2014 pentru Parlamentul European: Comisia recomandă partidelor politice să desemneze un candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene

În temeiul unei recomandări adoptate astăzi de Comisia Europeană, ar trebui ca, la următoarele alegeri europene, partidele politice să desemneze un candidat la președinția Comisiei Europene și să specifice afilierea lor la un partid politic european. Aceste propuneri sunt menite să prezinte electoratului informații mai detaliate cu privire la chestiunile cu miză în contextul alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, să încurajeze o dezbatere la nivel european și, în cele din urmă, să genereze o creștere a ratei de participare la vot. De asemenea, Comisia invită statele membre să convină asupra unei date comune pentru aceste alegeri, care, în mod tradițional, se desfășoară pe parcursul a patru zile.

„Europa nu poate fi construită fără participarea europenilor. Este esențial ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus în privința transformărilor și a evoluției viitoare a Uniunii Europene”, a declarat doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Recomandările practice de astăzi vor contribui la consolidarea vocii poporului în cadrul democrației europene și la transformarea alegerilor europene de anul viitor într-o dezbatere autentică despre viitorul Europei.”

Domnul Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru administrație și relații interinstituționale, a declarat: „Sunt convins că această recomandare, alături de propunerea noastră de a consolida eficacitatea partidelor politice europene, va contribui într-adevăr la stimularea interesului electoratului față de alegerile europene. Aceasta reprezintă un aspect pozitiv, atât în ceea ce privește încurajarea unor dezbateri autentice la nivel paneuropean, cât și în ceea ce privește democrația europeană în general.”

Recomandarea adoptată astăzi se bazează pe rezultatele unui nou sondaj Eurobarometru (publicat astăzi), potrivit căruia 84 % dintre cetățeni consideră că rata de participare la alegerile europene ar crește dacă ar exista mai multe informații despre impactul UE asupra vieții lor cotidiene (a se vedea anexa), despre programele partidelor din Parlament și despre alegeri ca atare. 73 % dintre respondenți sunt de părere că o mai bună informare cu privire la afilierea politică europeană a candidaților ar încuraja cetățenii să voteze, în timp ce 62 % estimează că participarea la vot ar putea fi mai importantă dacă partidele politice ar propune candidați la funcția de președinte al Comisiei și dacă ar exista o singură zi de votare.

2013 este Anul European al Cetățenilor, un prilej pentru cetățeni de a-și face auzită vocea. În perspectiva alegerilor europene din 2014, Comisia prezintă următoarele recomandări în vederea consolidării legăturii dintre cetățeni și UE:

  • înainte de alegeri și pe parcursul acestora, partidele politice naționale ar trebui să specifice în mod clar partidul politic european la care sunt afiliate;

  • statele membre ar trebui să convină asupra unei zile comune pentru alegerile europene;

  • partidele politice ar trebui să precizeze care este candidatul la funcția de președinte al Comisiei Europene pe care îl susțin;

  • ar trebui ca, pe parcursul campaniei electorale, partidele politice naționale să își informeze alegătorii cu privire la candidatul lor la funcția de președinte al Comisiei.

Din sondajul Eurobarometru privind drepturile electorale ale cetățenilor UE reiese, de asemenea, că cea mai mare parte a persoanelor au cunoștință de faptul că cetățenii UE au dreptul de a vota cu ocazia alegerilor europene (în prezent 72 % dintre respondenți, față de 54 % în 2007) și a alegerilor locale (66 %) din țara lor de reședință.

Context

Alegerile europene din 2014 vor fi primele alegeri care se vor desfășura în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, care consolidează rolul cetățeanului european de actor politic la nivelul UE. De asemenea, prin acest tratat, Parlamentului European i se conferă mai multe competențe, consolidându-se totodată rolul său de colegiuitor și conferindu-i-se responsabilități suplimentare: acesta alege președintele Comisiei pe baza unei propuneri a Consiliului European, luând în considerare rezultatele alegerilor europene [articolul 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană].

În discursul său privind starea Uniunii în 2012 (a se vedea DISCURS/12/596), președintele Barroso a subliniat necesitatea de a aprofunda dezbaterea paneuropeană și a făcut apel la acțiune în vederea consolidării ulterioare a dimensiunii europene a alegerilor europene. Comunicarea și recomandarea de astăzi ale Comisiei se înscriu în continuarea discursului președintelui Barroso, precum și a „Proiectului pentru o Uniune economică și monetară profundă și veritabilă” elaborat de Comisie (a se vedea IP/12/1272), care a evidențiat importanța unei dezbateri autentice la nivel european, inclusiv cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din 2014.

În aceste recomandări se reflectă, de asemenea, raportul intitulat „Către o veritabilă uniune economică și monetară”, elaborat de președintele Consiliului European împreună cu președinții Comisiei, Eurogrupului și Băncii Centrale Europene, în care se preciza că legitimitatea democratică și responsabilitatea reprezintă componente esențiale ale unei veritabile Uniuni economice și monetare.

Comisia va înainta propunerile sale de modificare a tratatului în timp util pentru a permite desfășurarea unei dezbateri reale asupra viitorului Europei înainte de alegeri.

Pentru informații suplimentare

MEMO/13/202

Comisia Europeană - cetățenia UE:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/index_ro.htm

Anul European al Cetățenilor 2013:

http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Sondajul Eurobarometru privind drepturile electorale ale cetățenilor UE:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_374_361_en.htm#364

Pagina principală de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)

Anexă

1. Cunoașterea, de către cetățenii UE, a drepturilor lor electorale

2. Creșterea ratei de participare la alegerile europene

3. Creșterea ratei de participare la alegerile europene: afilierea la partide politice europene

4. Creșterea ratei de participare la alegerile europene: candidații la funcția de președinte al Comisiei


Side Bar