Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 1. januarja 2013

Marseille in Košice: evropski prestolnici kulture 2013

Evropski prestolnici kulture leta 2013 sta Marseille (Francija) in Košice (Slovaška). Kulturni program se bo uradno začel 12. januarja v Marseillu in 19. januarja v Košicah.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je povedala: „To je trenutek, na katerega so se v Marseillu in Košicah pripravljali vse od izbora obeh mest za evropski prestolnici kulture 2013. Prepričana sem, da bodo otvoritveni dogodki v obeh mestih javnost navdušili ter označili začetek izjemnega leta, polnega kulturnih dejavnosti, ki ne bodo namenjene le lokalnemu prebivalstvu iz navedenih mest in širše okolice, ampak tudi tistim, ki prihajajo iz precej bolj oddaljenih krajev. Evropska prestolnica kulture je izjemna zgodba o uspehu EU že več kot 25 let: že sam naslov je edinstvena priložnost za povečanje kulturnega utripa in dolgoročnega razvoja mesta, obenem pa pomembno prispeva tudi k turizmu, ustvarjanju novih delovnih mest in mestni prenovi. Obema prestolnicama kulture v letu 2013 želim obilo uspeha!“

Otvoritev kulturne prestolnice Marseille - Provansa 2013 12. in 13. januarja 2013 bo obeležena z naslednjimi štirimi slavnostnimi poudarki: javno otvoritveno slovesnostjo v Marseillu, ki se je bo udeležil tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, otvoritvijo razstave sodobne umetnosti v mestu Aix-en-Provence, lovom na zaklad v Marseillu - Provansi in ognjemetom v Arlesu, s katerim se bo otvoritveni konec tedna tudi končal.

V Košicah se bodo slavnostne prireditve v prisotnosti komisarke Vassiliou začele 19. in 20. januarja na različnih lokacijah v mestu, med drugim v narodnem gledališču, na športnem stadionu Steel Arena, glavnem odru v središču mesta ter v različnih klubih, restavracijah in kulturnih prizoriščih. Košice se bodo v okviru evropske prestolnice kulture predstavile kot stičišče med vzhodom in zahodom.

Evropska komisija je obema prestolnicama za leto 2013 jeseni leta 2012 podelila nagrado Meline Mercouri v višini 1,5 milijona evrov kot priznanje za kakovostne priprave in izpolnjevanje zadanih obveznosti.

Ozadje

Evropska prestolnica kulture je eden najpomembnejših evropskih kulturnih dogodkov. Prestolnice so izbrane na podlagi njihovega kulturnega programa, ki mora poudarjati evropsko razsežnost, vključevati javnost, biti privlačen na evropski ravni in se skladati z dolgoročnim razvojem mesta.

Obenem je ta pobuda za mesta odlična priložnost, da spremenijo svojo podobo, se umestijo na zemljevid, privabijo več turistov in znova razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture.

Imenovanje učinkuje dolgoročno, in sicer ne le na kulturo, temveč tudi na mesto in okoliško regijo v družbenem in gospodarskem smislu. Neka študija1 je na primer pokazala, da se je število turistov, ki mesto obiščejo vsaj za eno noč, v primerjavi z letom, preden je mesto dobilo ta naziv, povprečno povečalo za 12 %; za Liverpool (Velika Britanija) leta 2008 in Sibiu (Romunija) leta 2007 je ta podatek znašal celo 25 odstotkov.

Pravila in pogoji za pridobitev naziva so navedeni v Sklepu iz leta 2006 (1622/2006/EC) Evropskega parlamenta in Sveta.

Po letu 2013 bodo Marseillu in Košicam kot evropske prestolnice kulture sledili Riga (Latvija) in Umeå (Švedska) leta 2014, Mons (Belgija) in Plzen (Češka) leta 2015 ter Donostia - San Sebastián (Španija) in Wrocław (Poljska) leta 2016.

Več informacij

Marseille - Provansa 2013 – Evropska prestolnica kulture

Košice 2013 – Evropska prestolnica kulture

Evropske prestolnice kulture

Spletišče komisarke Androulle Vassiliou

Komisarka Androulla Vassiliou na Twitterju @VassiliouEU

Kontakta:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

1 :

Palmer/Rae Associates: „European Cities and Capitals of Culture“ (Evropska mesta in prestolnice kulture) – http://ec.europa.eu/culture/key-documents/doc926_en.htm.


Side Bar