Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 1. tammikuuta 2013

Marseille ja Košice – Euroopan kulttuuripääkaupungit vuonna 2013

Marseille (Ranska) ja Košice (Slovakia) ovat Euroopan kulttuuripääkaupungit vuonna 2013. Kulttuuriohjelma alkaa virallisesti 12. tammikuuta Marseillessa ja 19. tammikuuta Košicessa.

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaavan komissaarin Androulla Vassilioun mukaan ”tämä on hetki, jota varten Marseille ja Košice ovat valmistautuneet ja jota ne ovat odottaneet siitä lähtien, kun ne valittiin vuoden 2013 kulttuuripääkaupungeiksi. Olen varma, että yleisö saa nauttia unohtumattomasta aloitustapahtumasta kummassakin kaupungissa. Avajaiset käynnistävät upean vuoden täynnä kulttuuritoimintaa, joka on tarkoitettu paitsi kaupungin ja sitä ympäröivän alueen asukkaille, myös paljon kauempaa saapuville. Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtuma on ollut huikea EU:n menestystarina yli 25 vuoden ajan: kulttuuripääkaupunkivuosi on ainutlaatuinen tilaisuus vauhdittaa kaupungin kulttuurielämää ja pitkäaikaista kehittämistä, ja samalla sillä on valtava merkitys matkailulle, työpaikkojen luomiselle ja kaupunkialueiden elvyttämiselle. Toivotan vuoden 2013 kulttuuripääkaupungeille parhainta menestystä!”

Marseille-Provencen avajaistapahtuma järjestetään 12. ja 13. tammikuuta 2013, ja siihen kuuluu neljä kohokohtaa: Marseillessa järjestettävä julkinen avajaisseremonia, johon Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso osallistuu, nykytaidetta esittelevän näyttelyn avajaiset Aix-en-Provencessa, aarteenetsintä Marseille-Provencessa sekä ilotulitus Arlesissa avajaisviikonlopun päätteeksi.

Košice käynnistää tapahtuman komissaari Vassilioun läsnä ollessa 19. ja 20. tammikuuta eri puolilla kaupunkia, muun muassa teatterissa, jäähallissa, esiintymislavalla sekä useissa klubeissa, ravintoloissa ja kulttuuritiloissa. "Košice 2013 – Euroopan kulttuuripääkaupunki" korostaa kaupungin asemaa vanhojen idän ja lännen yhdistävien reittien risteyskohtana.

Euroopan komissio myönsi syksyllä 2012 Melina Mercouri ‑palkinnon (1,5 miljoonaa euroa) molemmille vuoden 2013 kulttuuripääkaupungeille tunnustuksena niiden valmistelutoimien laadusta ja niiden valintavaiheessa esittämien sitoumusten täyttämisestä.

Tausta

Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtuma on yksi näkyvimmistä kulttuuritapahtumista Euroopassa. Kulttuuripääkaupungit valitaan kulttuuriohjelman perusteella. Ohjelmalla on oltava eurooppalainen ulottuvuus ja sen on otettava yleisö mukaan, oltava houkutteleva Euroopan tasolla ja sovittava yhteen kaupungin pitkäaikaisten kehittämistavoitteiden kanssa.

Kaupungit saavat myös erinomaisen tilaisuuden muuttaa imagoaan, sijoittua maailmankartalle, houkutella lisää matkailijoita ja miettiä uudelleen omaa kehittämistään kulttuurin kautta.

Kulttuuripääkaupunki-nimikkeellä on pitkäaikainen vaikutus kulttuurin lisäksi myös sosiaalisiin ja taloudellisiin näkökohtiin sekä kaupungin että ympäröivän alueen kannalta. Eräässä tutkimuksessa1 osoitettiin, että kaupungissa vähintään yhden yön viettäneiden matkailijoiden määrä kasvoi keskimäärin 12 prosenttia verrattuna kulttuuripääkaupunkivuotta edeltäneeseen vuoteen; tämä luku oli niinkin korkea kuin 25 prosenttia Liverpoolissa vuonna 2008 ja Sibiussa (Romania) vuonna 2007.

Kulttuuripääkaupunki ‑tapahtumaa koskevat nykyiset säännöt ja edellytykset on vahvistettu Euroopan parlamentin ja neuvoston vuonna 2006 tekemässä päätöksessä (1622/2006/EY).

Vuoden 2013 kulttuuripääkaupunkien Marseillen ja Košicen jälkeen seuraavat kulttuuripääkaupungit ovat Riika (Latvia) ja Uumaja (Ruotsi) vuonna 2014, Mons (Belgia) ja Plzeň (Tšekin tasavalta) vuonna 2015 sekä Donostia-San Sebastián (Espanja) ja Wrocław (Puola) vuonna 2016.

Lisätietoja

Marseille-Provence 2013 – Euroopan kulttuuripääkaupunki

Košice 2013 – Euroopan kulttuuripääkaupunki

Euroopan kulttuuripääkaupungit

Androulla Vassilioun verkkosivusto

Androulla Vassiliou Twitterissä: @VassiliouEU

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

European Cities and Capitals of Culture; Palmer/Rae Associates: http://ec.europa.eu/culture/key-documents/doc926_en.htm.


Side Bar