Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 1 януари 2013 г.

Марсилия и Кошице: европейските столици на културата за 2013 г.

Марсилия (Франция) и Кошице (Словакия) са европейските столици на културата за 2013 г. Културната програма ще бъде официално открита на 12 януари в Марсилия и на 19 януари в Кошице.

Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу заяви: „Това е мигът, за който Марсилия и Кошице се подготвяха и очакваха още от избирането им за европейски столици на културата за 2013 г. Убедена съм, че зрителите ще бъдат свидетели на незабравима церемония по откриването и в двата града. С тези прояви ще се отбележи началото на една великолепна година на културни мероприятия, предназначени не само за местното население от града и околностите, но и за гостите отдалече. Вече над 25 години инициативата „Европейска столица на културата“ се доказва като невероятно успешно начинание на ЕС: това звание предлага прекрасната възможност за освобождаване на културния заряд на града и за разкриване на дългогодишната му история. То е и изключително важно за развитието на туризма, за създаването на работни места и за оживяването на града. Желая и на двете столици на културата много успехи!“

Началото на програмата „Марсилия – Прованс 2013 г.“ ще бъде дадено на 12 и 13 януари 2013 г. с четири празнични прояви: тържествена церемония по откриването в Марсилия, на която ще присъства председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, откриването на изложба за съвременно изкуство в Екс ан Прованс, игра за търсене на съкровища в Марсилия – Прованс и заря в Арл за закриване на тържествената церемония през уикенда.

В Кошице програмата ще бъде открита в присъствието на европейския комисар Василиу на 19 и 20 януари с прояви в различни части на града, включително държавния театър, залата Steel Arena, „Сцената“, както и в различни клубове, ресторанти и обичайни места за провеждане на културни мероприятия. Инициативата „Кошице 2013 г. – европейска столица на културата“ ще изтъкне значението на града като кръстопът на старите пътища между Изтока и Запада.

През есента на 2012 г. Европейската комисия връчи наградата „Мелина Меркури“ (на стойност 1,5 млн. евро) за двете столици на културата за 2013 г. Така бе изразено признанието за отличната им подготовка и за това, че градовете са спазили поетите от тях ангажименти при избора им.

Контекст

Инициативата „Европейска столица на културата“ е една от най-значимите културни прояви в Европа. Градовете се подбират въз основа на подготвена от тях културна програма, която има и европейски аспект, ангажира обществеността, привлекателна е на европейско равнище и се вписва във визията за дългосрочното развитие на града.

Това е и отлична възможност за градовете да променят представата за тях, да бъдат забелязани наред с други значими места на световната карта, да привлекат повече туристи и да преосмислят собственото си развитие чрез културните прояви.

Това звание има дългосрочно въздействие не само в културно, но и в социално и икономическо отношение, както за града, така и за околните области. Например в едно проучване1 бе отчетено, че броят на туристите, посетили за поне една нощ града, носител на званието „Европейска столица на културата“, е нараснал средно с 12 % в сравнение с годината, предхождаща годината на инициативата. Този показател е достигнал 25 % за Ливърпул през 2008 г. и за Сибиу (Румъния) през 2007 г.

Действащите разпоредби и условия за предоставяне на званието за града — домакин на инициативата, са определени в решение от 2006 г. (1622/2006/ЕО) на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

След Марсилия и Кошице през 2013 г. следващите европейски столици на културата ще бъдат Рига (Латвия) и Юмео (Швеция) през 2014 г., Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република) през 2015 г. и Сан Себастиан Доностия (Испания) и Вроцлав (Полша) през 2016 г.

За повече информация

Марсилия – Прованс 2013 г. – Европейска столица на културата

Кошице 2013 г. – Европейска столица на културата

Европейски столици на културата

Уебсайтът на европейския комисар Андрула Василиу

Съобщенията на г-жа Андрула Василиу в Туитър можете да следите на адрес: @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Туитър: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

Европейските градове и столици на културата от консултантската фирма Palmer/RAE Associates: http://ec.europa.eu/culture/key-documents/doc926_en.htm


Side Bar