Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. március 4.

Itt az „eTwinning Plus”: újabb tagokkal bővül a virtuális iskolaközösség

Eddig 33 ország 100 000 iskolája élvezhette az Európai Bizottság által életre hívott eTwinning internetes partnerhálózat előnyeit, de mától Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna egyes iskolái is bekapcsolódhatnak a közös tanulásba. Az „eTwinning Plus” programnak köszönhetően mostantól ők is részesei annak a gigantikus tankörnek, amelyben tanárok és diákok kölcsönösen megismerhetik egymást, és interaktív projektek keretében nyelveket vagy akár matematikát oktathatnak vagy tanulhatnak. A tagság egyben alkalmat ad arra is, hogy a fiatalok képet alkothassanak egymás kultúráiról és hagyományairól – a különbségekről éppúgy, mint a hasonlóságokról.

„Az eTwinning zseniális oktatási partnerhálózat, hihetetlen potenciál rejlik benne a köztünk lévő falak lebontására. A partnerhálózatnak köszönhetően létrejött kapcsolatokból minden testvériskola rengeteget profitál: az eTwinning teret ad a kreatív, interkulturális oktatási projekteknek, miközben a gyerekeket számítógépes felhasználói ismereteik gyarapítására ösztönzi. Az „eTwinning Plus” újabb szintre emeli a partnerhálózatot" – nyilatkozta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért, az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos.

Az „eTwinning Plus” kísérleti projektként indult az uniós szomszédságpolitika keleti partnerség „emberek közti kapcsolat” tematikus platformjának keretében, amely a keleti partnerekkel folytatott párbeszéd élénkítését tűzte ki célul. A Bizottság azt tervezi, hogy a szomszédos déli országokat is fokozatosan bevonja a programba, Tunéziával kezdve. Az „eTwinning Plus” közvetítőnyelve először az angol és az orosz lesz, később már franciául és arabul is érintkezhetnek majd a résztvevők. A határok nélküli eszmecsere lehetőségén túl a partnerhálózat ahhoz is megfelelő platformot biztosít, hogy az iskolák közös projektekhez partnerekre leljenek.

Štefan Füle, a bővítésért és az európai szomszédságpolitikáért felelős biztos hozzátette: „Ha az EU nagyobb szerepet vállal az oktatásban, a felsőoktatásban és a szakképzésben, azzal hozzájárul ahhoz, hogy a környező országok gazdasági és társadalmi kihívásait felkészültebben tudják kezelni a partnerországok, és különösen a fiatalabb generáció tagjai.

A hálózat kiépítését minden részt vevő szomszédos országban partnertámogató ügynökség segíti. Az „eTwinning Plus” partnerhálózat nemzeti szintű népszerűsítésén túlmenően ezek az ügynökségek egyfelől gondoskodnak arról, hogy a rendszer az iskolák igényeinek megfelelően működjön, másfelől képzéseket szerveznek a tanároknak. Ők fogják majd kiválasztani azokat az iskolákat, amelyek informatikai felszereltségük és a tanárok-diákok nyelvtudása alapján részt vehetnek a partnerhálózatban. Különös figyelmet fordítanak majd arra, hogy a vidéki és a városi iskolák, valamint a különböző társadalmi-gazdasági helyzetű csoportok egyaránt képviseltetve legyenek.

Az „eTwinning Plus” 834 000 eurós költségvetésből gazdálkodik, melynek csaknem fele az új online platform fejlesztésére és a munka koordinálására, másik része pedig a partnertámogató ügynökségek társfinanszírozására van elkülönítve, abból az egyes országok a következő mértékben részesülnek: Örményország 64 000 EUR, Azerbajdzsán 80 000 EUR, Grúzia 64 000 EUR, Moldova 80 000 EUR és Ukrajna 96 000 EUR.

Háttér-információk

A 2005-ben létrehozott eTwinning partnerhálózat európai oktatási intézmények egyre bővülő közössége. Tagságát 33 ország (az EU 27 tagállama, Izland, Svájc, Norvégia, Törökország, Horvátország és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság) 100 000 iskolája és közel 200 000 tanárja alkotja, akik az ingyenes és biztonságos internetes felületet tanárképzési és közös oktatási projektek lebonyolítására használják. Az eTwinning portál 25 nyelven érhető el.

Az eTwinning partnerhálózat az EU Comenius programjának része, annak keretén belül évi mintegy 10 millió EUR pénzügyi támogatásban részesül. A program nem konkrét projekteket finanszíroz, hanem például az eTwinning portálhoz hasonló eszközökkel és különböző tanárképző szemináriumokkal támogatja a tanárokat és a diákokat.

Egy a közelmúltban készült tanulmány megállapította, hogy az eTwinning partnerhálózat az iskolák közötti nemzetközi együttműködés egyszerű és költséghatékony módja. Következtetései között az is szerepelt, hogy az eTwinning partnerhálózatban részt vevő tanárok készségei fejlődtek, javult a gyerekekhez fűződő viszonyuk, és szakmai hálózatokat tudtak kialakítani. A diákok lelkesebbnek érezték magukat és javult a csapatmunka.

A 2014-ben induló, új Erasmus mindenkinek program részeként a Bizottság arra tett javaslatot, hogy az eTwinning platform minden olyan iskola számára legyen elérhető, amely határokon átívelő együttműködésre törekszik és ehhez az EU támogatását igényli.

Az eTwinning program hozzájárul a digitális kompetencia fejlesztésére és a kollaboratív tanulás javítására irányuló uniós célkitűzések teljesítéséhez. Az év második felében a Bizottság stratégiát fog előterjeszteni arról, hogy az oktatás és a készségfejlesztés javítása érdekében hogyan lehetne új technológiákkal és nyitott oktatási segédanyagokkal még jobban kiterjeszteni a tanulás lehetőségét.

További információk

eTwinning Plus

eTwinning Portál 

Európai Bizottság: Comenius program

Andrula Vasziliu webhelye

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren is: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar