Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel/Groningen den 9 januari 2013

European Border Breakers Awards: publikpriset till C2C

Vinnarna i European Border Breakers Awards (EBBA) 2013 fick priser i går kväll vid den nederländska festivalen Eurosonic Noorderslag i Groningen. Priserna går till de bästa nya europeiska artister som slagit på topplistorna i andra länder. De största vinnarna var publikprisvinnarna, det franska DJ-kollektivet C2C som efter en nätomröstning fick sitt pris tillkännagett direkt under evenemanget. C2C har fyra gånger tagit pris i World DJ Championships, och mixar jazz, soul, blues, electro och hip-hop. De är bördiga från Nantes i Frankrike och består av 20Syl, Greem, Pfel och Atom. Deras toppsäljande debutalbum Tetra sålde platina (100 000 exemplar) i Frankrike och gick upp på listorna i Belgien och Schweiz.

– Ett hjärtligt grattis till C2C: jag hoppas att EBBA:s publikpris ger er ännu större internationell framgång, sade kulturkommissionär Androulla Vassiliou sedan priset tillkännagetts.

Vid prisutdelningen uppträdde C2C och sex av de andra tio vinnarna av European Border Breakers Awards 2013: Nabiha (Danmark), Ewert and The Two Dragons (Estland), French Films (Finland), Dope D.O.D. (Nederländerna), Amor Electro (Portugal) och Juan Zelada (Spanien). Tre tidigare EBBA-vinnare uppträdde live: Saybia, Alphabeat och Katie Melua. Of Monsters and Men (Island), Niki and the Dove (Sverige) och Emeli Sandé (Storbritannien) skickade videohälsningar.

Värdar för evenemanget var den brittiska programledaren och musikern Jools Holland och den nederländska sångerskan och aktrisen Birgit Schuurman. Evenemanget kommer att visas i hela Europa de närmaste veckorna.

EBBA är inne på tionde året, och målet för priset är att uppmuntra artister att ta vara på den inre marknaden i EU genom att nå ut till publik utanför hemlandet. EBBA får stöd från EU:s kulturprogram och anordnas av Eurosonic Noorderslag i samarbete med Europeiska radio- och TV-unionen (EBU).

Mer information

Prisets webbplats

Pressavdelning på webbplatsen för EBBA

Europeiska kommissionen: kulturprogrammet

Androulla Vassilious webbplats

Följ Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

För Eurosonic Noorderslag:

Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar