Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel/Groningen, 2013. január 9.

European Border Breakers Díj: a közönségdíjat a C2C nyerte

A hollandiai Groningen városában megrendezett Eurosonic Noorderslag fesztiválon ma este átadták a 2013. évi European Border Breakers (EBBA) díj nyerteseinek járó jutalmat. Az EU e díjjal Európa azon legújabb zenei előadóit ismeri el, akik hazájukon kívül is sikert arattak. A szervezők a díjátadón jelentették be a közönségdíj nyertesét, akire online lehetett szavazni. A győztes nem más, mint a négy lemezlovasból (DJ-ből) álló francia együttes, a C2C. A DJ-világbajnokság négyszeres nyertese zenéjében jazz, soul, blues, electro és hip-hop elemeket ötvöz. A formáció tagjai – 20Syl, Greem, Pfel és Atom – Nantes-ból származnak. Első albumuk (Tetra) több mint 100 ezer példányban kelt el, és ezzel Franciaországban platinalemezzé vált. Az album Belgiumban és Svájcban is felkerült a slágerlistákra.

Szívből gratulálok a C2C-nek. Remélem, hogy az EBBA közönségdíja még nagyobb nemzetközi elismertséget és lemezeladási sikereket hoz majd a formációnak.” – nyilatkozta Andrula Vasziliu az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos, miután kihirdették az eredményt.

A díjátadón a C2C mellett a European Border Breakers Awards 2013. évi 10 nyertese közül hatan fel is léptek: Nabiha (Dánia), az Ewert and The Two Dragons (Észtország), a French Films (Finnország), a Dope D.O.D. (Hollandia), az Amor Electro (Portugália) és Juan Zelada (Spanyolország). Színre lépett emellett három korábbi EBBA-győztes is: a Saybia, az Alphabeat és Katie Melua. Az Of Monsters and Men (Izland), a Niki and the Dove (Svédország) és Emeli Sandé (Egyesült Királyság) személyesen nem tudott jelen lenni a ceremónián, ezért videoklipet küldött.

A brit műsor- és zenekarvezető Jools Holland és a holland énekesnő-színésznő Brigit Schuurman által felkonferált rendezvényt az elkövetkezendő hetekben Európa-szerte sugározni fogják a tévé- és rádióadók.

A tízedik évfordulóját ünneplő EBBA arra kívánja ösztönözni a művészeket, hogy a lehető leghatékonyabban aknázzák ki az EU egységes piaca nyújtotta lehetőségeket és hódítsák meg a külföldi közönséget is. A Eurosonic Noorderslag fesztivál és az Európai Műsorszóró Unió által szervezett díjátadó ünnepséget az Európai Unió Kultúra programja támogatja.

További információk

A díj honlapja

Az EBBA weboldalának sajtórovata

Európai Bizottság: Kultúra program

Andrula Vasziliu biztos weboldala

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren @VassiliouEU

Contacts:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

For Eurosonic Noorderslag: Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar