Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел/Грьонинген, 9 януари 2013 г.

„Европейски музикален дебют без граници“: С2С печели наградата на публиката

Тази вечер на фестивала „Eurosonic Noorderslag“ в Грьонинген, Нидерландия, бяха отличени носителите на наградите „Европейски музикален дебют без граници“ (The European Border Breakers Awards) за 2013 г., които се връчват на най-добрите музикални творби в Европа, постигнали успех в международните музикални класации. Категоричен победител тази вечер е френската сборна формация от дисководещи C2C, която спечели наградата на публиката, обявена в ефир по време на церемонията след проведеното онлайн гласуване за най-добър изпълнител. Четирикратни победители в световния шампионат за диджеи, C2C миксират джаз, соул, блус, електро и хип-хоп. Групата се състои от четирима диджеи, родом от Нант - 20Syl, Greem, Pfel и Atom. Дебютният им албум Tetra стана платинен във Франция (100 000 продадени копия) и намери място в класациите в Белгия и Швейцария.

„Най-искрени поздравления за C2C! Надявам се, че наградата на публиката на европейските награди за музикален дебют ще донесе на групата още по-голямо световно признание и ще увеличи продажбите“, заяви след обявяването на наградата г-жа Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

На церемонията по награждаването свои песни изпълниха C2C и шест от останалите десет победители в изданието на „Европейски музикален дебют без граници“ за 2013 г.: Nabiha (Дания), Ewert and The Two Dragons (Естония), French Films (Финландия), Dope D.O.D. (Нидерландия), Amor Electro (Португалия) и Хуан Селада (Испания). Със свои изпълнения участваха и трима носители на наградите от предходни години - групите Saybia и Alphabeat и Кейти Мелуа. Видеопослания изпратиха Of Monsters and Men (Исландия), Niki and the Dove (Швеция) и Емели Санде (Обединеното кралство).

През следващите седмици събитието, чиито домакини бяха британският телевизионен водещ и ръководител на ритъм енд блус оркестър Джулс Холанд и холандската певица и актриса Биргит Схюрман, ще бъде излъчено из цяла Европа.

Вече десета година с наградите „Европейски музикален дебют без граници“ се цели да се насърчат артистите да се възползват в максимална степен от единния пазар на ЕС, достигайки до публика извън родните си страни. Наградите се ползват с подкрепа от ЕС, предоставяна по програма „Култура“, и са организирани съвместно от „Eurosonic Noorderslag“ и Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

За повече информация:

Уебсайт на наградите

Пресцентър на уебсайта на наградите

Европейска комисия: Програма „Култура“

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Съобщенията на г-жа Андрула Василиу в Туитър можете да следите на адрес: @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

За Eurosonic Noorderslag:

Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar