Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. február 28.

Rika betegségek: az EU 144 millió eurót biztosít kutatásra

Ma, a ritka betegségek napján, az Európai Bizottság bejelentette, hogy 144 millió euró új forrást biztosít 26, ritka betegségekre irányuló kutatási projektre. Ezek mintegy 30 millió, ritka betegségben szenvedő európai életén fognak javítani. A kiválasztott projekteken 29 európai és Európán kívüli ország több mint 300 résztvevője fog dolgozni, köztük vezető felsőoktatási intézmények, kis- és középvállalkozások és betegszervezetek. A cél az, hogy erőforrások és a munka határokon átívelő egyesítésével a ritka betegségeket jobban megértsük, és megfelelő gyógymódokat találjunk rájuk.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, innovációért és tudományért felelős európai biztos kijelentette: „A legtöbb ritka betegség a gyermekeket sújtja. Ezek általában pusztító genetikai rendellenességek, amelyek rendkívüli módon csökkentik az életminőséget és korai halált okoznak. Reméljük, hogy ezek az új kutatási projektek a betegeket, családjukat és az egészségügyi szakembereket egyaránt közelebb viszik a gyógyuláshoz, és segíteni fogják őket a betegségekkel vívott mindennapi harcukban.”

A 26 új projekt a ritka betegségek széles skálájára – többek között szív- és érrendszeri, anyagcsere- és immunbetegségekre – terjed ki, és a következőkre fog irányulni:

  • a betegeknek később esetlegesen új vagy jobb terápiát kínáló hatóanyagok kifejlesztése,

  • a betegségek eredetének és működésének jobb megértése,

  • a ritka betegségek jobb diagnosztikája, és

  • a ritka betegségek menedzselésének javítása a kórházakban és az egészségügyi ellátórendszerben.

A kutatócsoportok többek között a következő kihívások megoldásán fognak dolgozni: egy új „biomesterséges” májellátó rendszer az akut májelégtelenség kezelésére; nagy teljesítményű adatfeldolgozó műveletek a ritka vesebetegségek elleni gyógyászati hatóanyagokhoz újszerű diagnosztikai eszközök, biomarkerek és szűrőtechnikák kifejlesztésére; valamint egy alkaptonuria kezelésére szolgáló gyógyszer klinikai kifejlesztése. Az alkaptonuria egy genetikai rendellenesség, amely súlyos és korai ízületi gyulladáshoz (arthritis), szívbetegséghez és fogyatékossághoz vezet, és jelenleg nincs rá hatásos kezelés.

Számos projekt hozzá fog járulni a nemzetközi ritkabetegség-kutatási konzorcium (International Rare Diseases Research Consortium, IRDiRC) munkájához, amely világszerte a legnagyobb közös erőfeszítés a ritka betegségek kutatásában. A nemzeti és nemzetközi partnereket tömörítő konzorcium az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre. Legfontosabb célja, hogy 2020-ra kifejlesszen 200 új terápiát a ritka betegségekre és olyan eljárásokat, amelyek a legtöbb ilyen betegség diagnosztikájára alkalmasak. Az új projektekkel együtt az elmúlt hat évben az EU által finanszírozott együttműködési kutatóprojektek száma megközelíti a 100-at. A projektek összesen mintegy 500 millió euró összegű befektetést jelentenek.

Az összes projekt megtekintéséhez olvassa el a MEMO/13/148 közleményt vagy látogasson el a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság weboldalára.

Háttér

Egy betegség vagy rendellenesség Európában akkor minősül ritkának, ha 2000 emberből legfeljebb 1-et érint. Mivel azonban a ritka betegségek száma összesen 6000 és 8000 közöttire tehető, összességükben a népesség jelentős részét érintik. Az EU-ban 30 millióan szenvednek valamely ritka betegségben, köztük sokan gyermekek. A legtöbb ritka betegség genetikai eredetű, mások fertőzésre, allergiára vagy környezeti okokra vezethetők vissza. Általában krónikusan legyengítik a betegeket, és gyakran az életüket is veszélyeztetik.

További információ

Az EU ritka betegségekkel kapcsolatos egészségügyi kutatásai |

ec.europa.eu/research/health/medical-research/rare-diseases/index_en.html

Nemzetközi ritkabetegség-kutatási konzorcium | International Rare Diseases Research Consortium | www.irdirc.org

A nemzetközi ritkabetegség-kutatási konzorcium 2013-as konferenciája (Dublin, Írország, 2013. április 16–17.) | jk-events.com/IRDiRC2013

Az EU ritka betegségekkel kapcsolatos szakpolitikája | ec.europa.eu/health/rare_diseases/policy/index_hu.htm

A ritka betegségek 6. nemzetközi napja | www.rarediseaseday.org

A 7. kutatási keretprogram nemzetközi portálja, a CORDIS | cordis.europa.eu

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo(+32 2 295 56 04)


Side Bar