Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. február 28.

„Intelligens határellenőrzés”: a mobilitás és a biztonság javítása

Az EU korszerűbb és hatékonyabb határigazgatás kialakítására készül, és ehhez a csúcstechnológiát hívja segítségül. A mai napon a Bizottság javaslatot nyújtott be az „intelligens határ-ellenőrzési csomagra”, amelynek célja az EU-ba utazó külföldiek esetében alkalmazott határ-ellenőrzési eljárások felgyorsítása, megkönnyítése és megerősítése. A csomag egy regisztráltutas-programból és egy határregisztrációs rendszerből áll, amelyek megkönnyítik majd a gyakran utazó harmadik országbeli állampolgárok számára a schengeni határok átlépését, illetve javítják az uniós határok biztonságát.

„Az új technológiák alkalmazásával zökkenőmentesebbé és gyorsabbá válik a határátlépés az Európai Unióba beutazni kívánó harmadik országbeli állampolgárok számára. A célunk, hogy a külföldiek számára megkönnyítsük az Unió területére való belépést. Ez nem csupán az utazók érdeke, hanem az európai gazdaságé is. A külföldi beutazók becslések szerint csupán a 2011-es évben 271 milliárd euróval növelték a gazdaságunk bevételeit. A rendszereink korszerűsítése ezenfelül hozzájárul a biztonsági szint növeléséhez is, mivel megelőzi a jogellenes határátlépéseket és segít az engedélyezett tartózkodási időt túllépők azonosításában” – nyilatkozta Cecilia Malmström uniós belügyi biztos.

Az EU regisztráltutas-programjáról szóló rendelet

  1. A regisztráltutas-program lehetővé teszi, hogy a gyakran utazó harmadik országbeli állampolgárok egyszerűsített határellenőrzés keretében lépjenek be az Unióba, miután előzetes szűrésen és átvilágításon estek át. Becslések szerint évente mintegy 5 millió harmadik országbeli jogszerű utazó használja majd ezt az új programot. A regisztráltutas-program a fő határátkelőhelyeken – például a repülőtereken – a korszerű technológiákat kihasználó automatizált határ-ellenőrzési rendszereket (azaz automata kapukat) alkalmaz majd. Ennek eredményeképpen a regisztrált utasok esetében a határellenőrzés sokkal gyorsabb lesz, mint jelenleg.

  2. Az üzleti célból utazók, a rövid távú szerződéssel rendelkező munkavállalók, a kutatók és a diákok, az uniós állampolgárokkal szoros rokoni kapcsolatban lévő vagy az EU-val határos régiókban élő harmadik országbeli állampolgárok nagy valószínűséggel évente többször is átlépik a határt. Azáltal, hogy a lehető legyegyszerűbbé tesszük számukra az Unióba való beutazást, biztosítjuk, hogy Európa vonzó úti cél maradjon, illetve elősegítjük a gazdasági tevékenység és a munkahelyteremtés élénkítését.

A határregisztrációs rendszerről szóló rendelet

  1. A határregisztrációs rendszer nyilvántartásba veszi az EU-ba utazó harmadik országbeli állampolgárok be- és kiutazásának időpontját és helyét. A rendszer – a jelenlegi manuális módszert felváltva – elektronikus úton számítja ki az engedélyezett rövid távú tartózkodás időtartamát, és figyelmeztetést küld a nemzeti hatóságoknak, amennyiben a tartózkodási idő lejártáig nem regisztrálták az érintett személy kilépését. Így a rendszer segít megoldani a rövid távú vízum által engedélyezett tartózkodási idő túllépésének problémáját is.

  2. Az EU külső határain átlépni kívánó harmadik országbeli állampolgárok esetében jelenleg alkalmazott tagállami gyakorlat többnyire az úti okmányba helyezett pecséten alapul. Ez a gyakorlat időigényes, nem szolgáltat megbízható adatokat a határátlépésekről, nem teszi lehetővé az engedélyezett tartózkodási idő túllépésének működőképes kiszűrését, valamint nem képes az úti okmányok elvesztésével vagy megsemmisítésével kapcsolatos esetek hatékony kezelésére. Továbbá a mostani rendszer nem alkalmas arra, hogy a tagállamok megbirkózzanak az utasok EU-ba való belépéséből és onnan való távozásából eredő, egyre fokozódó terheléssel: becslések szerint 2030-ra az utasok száma csak a légi határátkelőhelyeken 80%-kal, 400 millióról 720 millióra növekszik majd.

Előzmények

A mai javaslatok előzménye az a 2011-es közlemény (IP/11/1234), amely elindította az eszmecserét az uniós intézmények és hatóságok között az új rendszerek bevezetéséről, tekintettel azok hozzáadott értékére, technológiai és adatvédelmi vetületére, illetve költségére.

A javaslatok a schengeni övezet átfogó igazgatásának erősítésére irányuló kezdeményezés részét képezik, a migrációról szóló, 2011. május 4-én elfogadott közleménnyel (IP/11/532 és MEMO/11/273) összhangban.

A következő lépések

Hamarosan tárgyalások kezdődnek az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal a regisztráltutas-programra és a határregisztrációs rendszerre vonatkozó jogalkotási javaslatokról. Miután a társjogalkotók a jogi szövegeket elfogadták, sor kerül a rendszerek kialakítására, amelyek a tervek szerint 2017-ben vagy 2018-ban kezdik meg működésüket.

Hasznos linkek

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos híreit a Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit a Twitteren

Interaktív grafikák a határokról és vízumokról

EU 'Smart Borders' – press conference

Audio-visual material:

Videos: Frankfurt Airport; Schiphol Airport

Photos: Frankfurt Airport; Schiphol Airport

Proposals for regulations on a Registered Traveller Programme and an Entry/Exit System

Questions and answers: MEMO/13/141

Kapcsolattartók :

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar