Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

sporočilo za medije

Bruselj, 25. februarja 2013

Komisarka Malmström predstavila akcijski načrt za liberalizacijo vizumskega režima z Gruzijo

Tbilisi, Gruzija – Komisarka Malmström bo oblastem v Gruziji danes predala akcijski načrt za liberalizacijo vizumskega režima. Predstavitev akcijskega načrta je naslednji korak k popolni liberalizaciji vizumskega režima. Načrt jasno določa vse tehnične pogoje, ki jih mora Gruzija izpolniti pred morebitno vzpostavitvijo brezvizumskega režima.

„Želela bi čestitati oblastem v Gruziji za njihova dosedanja prizadevanja pri izvajanju potrebnih reform, ki so omogočile začetek dialoga o vizumih in izvajanje tega akcijskega načrta. To je še en korak k režimu brez vizumov za državljane Gruzije in k skupnemu cilju tesnejšega povezovanja EU in Gruzije,“ je izjavila Cecilia Malmström, evropska komisarka za notranje zadeve.

Akcijski načrt v štirih delih obsega ukrepe na naslednjih področjih: varnost dokumentov, upravljanje meja in migracij, javni red in varnost, ter pomembna vprašanja na področju zunanjih odnosov.

Vsebuje sklop referenčnih meril glede okvira politike (zakonodaja in načrtovanje) ter sklop bolj specifičnih referenčnih meril, ki obsegajo učinkovito in trajnostno izvajanje ustreznih ukrepov, vključno z dejanskimi učinki na terenu.

Načrt je vzpodbuda za gruzijske oblasti, da še naprej sodelujejo pri izvajanju potrebnih reform na vseh področjih, ki so pomembna za dialog o liberalizaciji vizumskega režima, vključno z: bojem proti korupciji in organiziranemu kriminalu, varstvom podatkov, bojem proti diskriminaciji in zaščito manjšin ter pravosodno reformo za zagotovitev neodvisnosti pravosodnega sistema.

Komisija bo redno ocenjevala učinkovitost in doslednost izpolnjevanja in izvajanja posameznih sklopov referenčnih meril v Gruziji.

Komisarka Malmström se bo v okviru obiska srečala s predsednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem, predsednikom vlade Gruzije Bidzinom Ivanišvilijem, ministrom za zunanje zadeve Gruzije ter z drugimi člani vlade Republike Gruzije.

V času obiska bo komisarka Malmström imela tudi priložnost za srečanja s številnimi gruzijskimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju migracij, človekovih pravic in dobrega upravljanja.

Ozadje

Dialog med Evropsko komisijo in Gruzijo glede liberalizacije vizumskega režima se je začel junija 2012 (IP/12/561). Danes predstavljeni akcijski načrt pa bo služil kot glavni instrument za izvajanje tega dialoga. Načrt omogoča pristojnim v EU in Gruziji, da pregledajo vse tehnične predpogoje uvedbe brezvizumskega režima za gruzijske državljane.

Skupaj z drugimi nedavno sprejetimi ukrepi, kot so vzpostavitev partnerstva za mobilnost v letu 2009 (IP/09/1853) ter začetek veljavnosti sporazumov o poenostavitvi vizumskih postopkov in ponovnem sprejemu leta 2011, je ta akcijski načrt o liberalizaciji vizumskega režima dodatna podlaga za uresničevanje skupnega cilja tesnejšega povezovanja med EU in Gruzijo.

Prvi korak k dolgoročnemu cilju režima brez vizumov je sporazum o poenostavitvi vizumskih postopkov med EU in Gruzijo, ki je v veljavi od marca 2011 in je na voljo gruzijskim državljanom. Sporazum o poenostavitvi vizumskih postopkov določa nižjo takso za vizume za vse državljane Gruzije in ukinja takse za več kategorij prosilcev za vizum, na primer otroke, upokojence, študente, osebe, ki obiskujejo družinske člane, ki prebivajo v EU, ljudi, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, gospodarske subjekte, ki sodelujejo s podjetji iz EU, športnike, udeležence kulturnih izmenjav ter novinarje. Sporazum o poenostavitvi vizumskih postopkov poleg tega tudi pospešuje postopke obravnave vlog za izdajo vizuma in določa obveznost izdajanja vizumov za večkratni vstop z dolgim rokom veljavnosti za določene kategorije pogostih potnikov.

Uporabne povezave

Spletna stran Cecilie Malmström.

Sledite komisarki Malmström na Twitterju.

Spletna stran GD za notranje zadeve.

Spremljajte GD za notranje zadeve na Twitterju.

Kontakta:

Michele Cercone (+32 22980963)

Tove Ernst (+32 22986764)


Side Bar