Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. január 9.

Január 11-én megnyílik a számítástechnikai bűnözés elleni európai központ

Elkészült a számítástechnikai bűnözés elleni európai központ, amely január 11-től az európai polgárok és vállalkozások számítástechnikai bűnözéssel szembeni védelméhez nyújt segítséget. Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos részt vesz az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) hágai (Hollandia) székhelyén létrehozott központ hivatalos megnyitóünnepségén.

„A számítástechnikai bűnözés elleni központ komoly mértékben erősíti az Unió arra vonatkozó kapacitását, hogy felvegye a küzdelmet a számítástechnikai bűnözéssel, és megvédje a szabad, nyitott és biztonságos világhálót. A számítástechnikai bűnözők intelligensek, és az új technológiákat hamar felhasználják bűnözési célokra; a központ segíteni fog minket abban, hogy még náluk is okosabbá és gyorsabbá váljunk, és így segíthessük e bűncselekmények megelőzését és leküzdését.” – nyilatkozta Malmström biztos.

„Megfelelően és rugalmasan kell reagálnunk ahhoz, hogy felvehessük a küzdelmet a számítástechnikai bűnözéssel, mivel ez a jelenség jellegéből következően átlépi az országhatárokat, és a bűnözők rendkívül leleményesen rejtőzködnek. A számítástechnikai bűnözés elleni központot úgy alakították ki, hogy a nyomozásokhoz operatív és igazságügyi támogatást nyújtó központként kellő szakértelmet biztosítson, ugyanakkor képes legyen mozgósítani az uniós tagállamok valamennyi releváns erőforrását a számítástechnikai bűnözés jelentette fenyegetés enyhítése és korlátozása érdekében, függetlenül attól, hogy hol folytatják ezt a bűnöző tevékenységet.” – nyilatkozta Troels Oerting, a számítástechnikai bűnözés elleni európai központ vezetője.

Az online csalások, gyermekzaklatások és egyéb számítástechnikai bűncselekmények ügyében folytatott nyomozások egyszerre több száz áldozatot és gyanúsítottat érintenek a világ különböző pontjain. A nemzeti rendőri erők önállóan nem képesek ilyen nagyságrendű műveletek sikeres végrehajtására.

A számítástechnikai bűnözés elleni központ megnyitása fontos változást jelez a számítástechnikai bűnözés uniós kezelési módjában. Először is, a központ hosszú távon és átfogó módon gondolkodik. Egybegyűjti a szaktudást és az információkat, támogatja a bűnügyi nyomozásokat és elősegíti az egész Unióra kiterjedő megoldásokat.

A központ a szervezett bűnözői csoportok által folytatott, jogellenes online tevékenységekre fog összpontosítani, különösen az elektronikus banki szolgáltatásokat és egyéb internetes pénzügyi tevékenységeket érő támadásokra, a gyermekek szexuális kizsákmányolására és az olyan bűncselekményekre, amelyek az EU-n belüli kritikus infrastruktúrákat és információs rendszereket érintik.

A központ elősegíti a kutatás-fejlesztést, valamint a bűnüldöző szervek, a bírák és az ügyészek kapacitásainak bővítését, továbbá fenyegetésértékelést végez, beleértve a tendenciák elemzését, az előrejelzéseket és korai figyelmeztetések kiadását is. A központ emellett összegyűjti és feldolgozza a számítástechnikai bűnözéssel kapcsolatos adatokat, továbbá a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemmel kapcsolatos technikai támogatást (help desk) biztosít az uniós országok bűnüldöző csoportjai számára annak érdekében, hogy több számítástechnikai bűnözői hálózatot göngyölítsenek fel és több gyanúsítottat vonjanak büntetőeljárás alá. A szervezet operatív támogatást nyújt az uniós országoknak (pl. a behatolással, csalással, a gyermekek online szexuális zaklatásával stb. szemben), valamint magas szintű műszaki, elemzői és igazságügyi szakértelmet biztosít az EU közös nyomozásaihoz.

Egy közelmúltbeli Eurobarométer-felmérés szerint a számítástechnikai bűnözés továbbra is rendkívül nyugtalanítja az európaiakat. Az internethasználók 89%-a nem fedi fel személyes adatait a világhálón, 12%-uk pedig már találkozott online csalással.

Világszerte naponta mintegy egymillió ember esik áldozatul a számítástechnikai bűnözés valamilyen formájának. Becslések szerint az áldozatok évente közel 290 milliárd eurós veszteséget szenvednek el szerte a világon a számítástechnikai bűncselekményekből kifolyólag (Norton, 2011).

Háttér-információk

A Bizottság a 2010. november 22-én elfogadott, „Az EU belső biztonsági stratégiájának megvalósítása” (IP/10/1535 és MEMO/10/598) elnevezésű dokumentumban jelentette be azon szándékát, hogy létrehozza a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központját.

A számítástechnikai bűnözés elleni európai központ létrehozása (IP/12/317 és MEMO/12/221) részét képezi annak az intézkedéscsomagnak, amely a polgárok internetes bűnözéssel szembeni védelmére irányul. Ez az intézkedéscsomag jogalkotási javaslatokat egészít ki, többek között az informatikai támadásokkal szembeni védelmemről szóló irányelvet (IP/10/1239 és MEMO/10/463), és a gyermekek online szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló, 2011-ben elfogadott irányelvet (IP/11/1255).

A központ hivatalos megnyitóünnepségére január 11-én Hollandiában, az Europol hágai központjában kerül sor.

Sajtóregisztráció

Kérjük, a hágai megnyitóünnepségen való részvételi szándékukat a https://www.europol.europa.eu/webform/media-request weboldalon található sajtóregisztrációs űrlap kitöltésével jelezzék, megadva a résztvevők nevét, az őket alkalmazó médiaszervezetet és annak típusát.

A regisztráció határideje: 2013. január 10., 14:00.

Kérjük, hozzák magukkal érvényes személyazonosító igazolványukat és sajtóbelépőjüket.

Ha a program további részleteit kívánják megtudni, kérjük, tekintsék meg az Europol honlapját:

https://www.europol.europa.eu/content/news/ec3-opening-european-cybercrime-centre-1933.

További információk

MEMO/13/6

infographics

Audiovizuális média: A számítástechnikai bűnözés elleni központról szóló videofelvételek és interjúk díjmentesen letölthetők az alábbi weboldalról:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=I075479

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos híreit a Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit a Twitteren

Az Europol számítástechnikai bűnözés elleni központjának honlapja

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar