Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE FI EL LV

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 30 december 2013

Umeå och Rīga är Europas kulturhuvudstäder 2014

Umeå och Riga (i Lettland) är europeiska kulturhuvudstäder 2014. Programmet inleds officiellt den 17 januari i den lettiska huvudstaden och den 31 januari i Umeå.

Umeå och Rīga har förberett sig sedan de utsågs till Europeiska kulturhuvudstäder och invigningshelgerna kommer att bli startpunkten för ett år fyllt av kulturella evenemang, säger Androulla Vassiliou, EU:s kulturkommissionär. Evenemangen riktar sig inte bara till människorna som bor i städerna eller i dess närhet utan också till mer långväga besökare. EU har i nästan 30 år utsett europeiska kulturhuvudstäder och evenemangen har alltid varit väldigt framgångsrika. De städer som utses ges en unik möjlighet att göra det bästa av de kulturella möjligheter som finns och att främja långsiktig utveckling. Att utses till kulturhuvudstad har också en enorm betydelse för turismen och det skapar nya jobb och återväxt. Jag önskar båda de europeiska kulturhuvudstäderna 2014 lycka till.

Rīga öppnar sina festligheter med särskilda evenemang på bl.a. museer och kaféer, i form av utställningar om bärnsten och om första världskrigets konsekvenser för kulturen. Under Baltic Way-demonstrationen 1989 bildade människorna i Lettland, Estland och Litauen en mänsklig kedja som en symbol för sitt hopp om självständighet från f.d. Sovjetunionen. Den 18 januari kommer människorna i Rīga att kunna minnas händelsen och visa sitt engagemang för kulturen genom att bilda en ny mänsklig kedja från det gamla nationalbiblioteket till den nya byggnaden på andra sidan floden Daugava. De som deltar i evenemanget kommer att skicka böcker mellan sig, från den gamla till den nya byggnaden.

EU-kommissionär Androulla Vassiliou kommer tillsammans med EU:s utvecklingskommissionär Andris Piebalgs, att delta i olika evenemang, bl.a. lanseringen av ”Taste and Feel 2014”. Detta evenemang kommer att ge allmänheten en försmak av programmet under året.

På kvällen kommer eldskulpturer att tändas vid floden Daugava. Skulpturerna har skapats av grupper från tolv länder – Lettland, Estland, Litauen, Finland, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Sverige, Schweiz, Ryssland, USA och Australien. Man kommer också att organisera en ljusshow och fyrverkerier. Rigas borgmästare Nils Ušakovs kommer senare under kvällen att stå värd för en konsert där även Androulla Vassiliou kommer att närvara. Konsertens tema är Rīga genom olika århundraden och kulturer och klassisk lettisk musik, men också världs- och populärmusik, kommer att framföras av lettiska artister, körer och orkestrar.

I Umeå kommer kulturhuvudstadsåret att invigas under helgen 31 januari till 2 februari. Festen pågår hela helgen, dag som natt, och höjdpunkten är ceremonin ”Burning Snow” som äger rum på lördagen. Invigningshelgen kommer att samla stadens invånare och gäster från hela Europa.

De viktigaste evenemangen kommer att anordnas på och runt omkring Umeälven, med en festival av ljus-, musik och dans. Umeå – ”City of winter” – kommer att byta skepnad och fyllas med brinnande ispelare och eldar som skänker ljus och värme samt fungerar som mötesplatser. Rådhustorget kommer att förvandlas till en samisk by med renar, brinnande eldar och kokande grytor.

Bakgrund

Initiativet europeiska kulturhuvudstäder är ett av de mest framgångsrika och synliga kulturella evenemangen i EU. Städerna väljs ut av en oberoende panel på grundval av ett kulturprogram som måste ha ett starkt europeiskt innehåll, engagera den lokala befolkningen i alla åldrar, samt bidra till stadens långsiktiga utveckling.

Året är en möjlighet för städerna att ändra sin image, öka sin synlighet, locka fler turister och planera en kulturorienterad utvecklingsstrategi.

Att utses till europeisk kulturhuvudstad har inte bara långsiktiga effekter för kulturen utan får också sociala och ekonomiska konsekvenser, både för staden och för den omgivande regionen. En undersökning1 visar t.ex. att antalet turister ökar med i genomsnitt 12 % jämfört med året innan staden var kulturhuvudstad.

Städerna får ett bidrag på 1,5 miljoner euro från EU:s kulturprogram och kan dessutom få tiotals miljoner euro från EU:s regionala utvecklingsfond.

De nuvarande bestämmelserna och villkoren för att utses till kulturhuvudstad finns i Europaparlamentets och rådets beslut från 2006 (1622/2006/EG).

Efter Umeå och Rīga år 2014 kommer följande städer att vara europeiska kulturhuvudstäder: Plzeň (Tjeckien) och Mons (Belgien) 2015, Donostia-San Sebastián (Spanien) och Wrocław (Polen) 2016, Páfos (Cypern) och Århus (Danmark) 2017, och Valletta (Malta) och Leeuwarden (Nederländerna) 2018.

Läs mer

Rīga 2014

Umeå 2014

EU-kommissionen:Kultur

Androulla Vassilious webbplats

Följ Androulla Vassiliou på Twitter: @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar