Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE SV FI LV

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 30 Δεκεμβρίου 2013

Ρίγα και Umeå: Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2014

Οι πόλεις Ρίγα (Λετονία) και Umeå (Σουηδία) είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2014. Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα αρχίσει επίσημα στις 17 Ιανουαρίου στη λιθουανική πρωτεύουσα και στις 31 Ιανουαρίου στην Umeå.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Έφθασε επιτέλους η στιγμή που περίμεναν η Ρίγα και η Umeå, και για την οποία προετοιμάζονταν από τη στιγμή που επιλέχθηκαν ως πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις θα σηματοδοτήσουν την αρχή ενός έτους πλούσιου σε πολιτιστικές δραστηριότητες, όχι μόνο για τον τοπικό πληθυσμό της κάθε πόλης και της ευρύτερης περιοχής της, αλλά και για όσους κατοικούν πολύ μακρύτερα. Ο θεσμός της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας αποτελεί μια εξαιρετικά επιτυχημένη πρωτοβουλία: εδώ και σχεδόν 30 χρόνια προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της πόλης και την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξής της. Ο θεσμός αυτός έχει τεράστια σημασία για τον τουρισμό, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα έργα ανάπλασης. Εύχομαι και στις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης κάθε επιτυχία για το 2014!»

Η Ρίγα θα ανοίξει τις εορταστικές εκδηλώσεις της με ειδικές εκδηλώσεις σε μουσεία, καφέ και άλλους χώρους, που θα περιλαμβάνουν εκθέσεις με θέμα το κεχριμπάρι της Βαλτικής και τον αντίκτυπο που είχε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος στον πολιτισμό. Το 1989 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «Βαλτική αλυσίδα», οι λαοί της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να εκφράσουν την ελπίδα τους για ανεξαρτησία από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αναβιώσει τα γεγονότα αυτά περνώντας βιβλία χέρι με χέρι από την παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη στο νέο κτίριο στην άλλη όχθη του ποταμού Daugava.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου μαζί με τον επίτροπο Ανάπτυξης της ΕΕ, κ. Andris Piebalgs, θα συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως η έναρξη της πρωτοβουλίας «Taste and Feel 2014!» («Γεύση και αφή 2014!»), που θα προσφέρει στο κοινό μια γεύση του πολιτιστικού προγράμματος του έτους.

Το βράδυ στο ποτάμι θα υπάρχουν πύρινα γλυπτά που θα φιλοτεχνήσουν ομάδες από 12 χώρες, –τη Λετονία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία = με θέαμα ακτίνων φωτός και πυροτεχνήματα. Ο δήμαρχος της πόλης, Nils Ušakovs, στη συνέχεια θα υποδεχτεί το κοινό σε μια συναυλία στην Αρένα της Ρίγας παρουσία της επιτρόπου κ. Βασιλείου, με τίτλο «Η Ρίγα διαμέσου των αιώνων και των πολιτισμών». Στη συναυλία θα πάρουν μέρος μουσικοί, χορωδίες και ορχήστρες από τη Λετονία που θα ερμηνεύσουν κομμάτια από το κλασικό και το παγκόσμιο ρεπερτόριο και τη λαϊκή παράδοση.

Τα εγκαίνια της Umeå ως πολιτιστικής πρωτεύουσας 2014 θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου με εκδηλώσεις που θα διαρκούν όλο το εικοσιτετράωρο και με κορυφαία στιγμή την εναρκτήρια εκδήλωση του Σαββάτου με τίτλο «Φλεγόμενο χιόνι». Οι κάτοικοι της πόλης μαζί με επισκέπτες από όλη την Ευρώπη θα παρακολουθήσουν την έναρξη του έτους.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ποταμό Umeälven και γύρω από αυτόν, με χορογραφημένο φεστιβάλ φωτός, μουσικής, τραγουδιού και κίνησης. Η «Πόλη του χειμώνα» θα μετατραπεί, με φλεγόμενους στύλους πάγου και φωτιές, σε έναν τόπο που θα προσφέρει φως, ζεστασιά και σημεία συνάντησης. Η καρδιά της Umeå, το Rådhustorget, θα μετατραπεί σε παραδοσιακό λαπωνικό (Sami) χωριό με πυρακτωμένα καζάνια και ταράνδους.

Ιστορικό

Η «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μία από τις πιο πετυχημένες και προβεβλημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ευρώπης. Οι πόλεις επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή με βάση το πολιτιστικό πρόγραμμά τους που πρέπει να έχει έντονα ευρωπαϊκό χαρακτήρα, να διασφαλίζει τη συμμετοχή των μελών της τοπικής κοινωνίας όλων των ηλικιών και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης.

Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πόλεις να αλλάξουν την εικόνα τους, να δώσουν ένα ηχηρό «παρών» στον παγκόσμιο χάρτη, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να προγραμματίσουν μια αναπτυξιακή στρατηγική με γνώμονα τον πολιτισμό.

Ο θεσμός έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, από μια μελέτη1 διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται κατά 12% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το έτος πριν από την ανακήρυξη της πόλης σε πολιτιστική πρωτεύουσα.

Εκτός από την επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ, οι πόλεις μπορούν να επωφεληθούν επίσης από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις για την ανακήρυξη της πολιτιστικής πρωτεύουσας θεσπίστηκαν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου το 2006 (1622/2006/ΕΚ).

Μετά την Umeå και τη Ρίγα το 2014, οι επόμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι: Plzeň (Τσεχική Δημοκρατία) και Mons (Βέλγιο) το 2015, Donostia-San Sebastián (Ισπανία) και Wrocław (Πολωνία) το 2016, Πάφος (Κύπρος) και Århus (Δανία) το 2017 και Βαλέτα (Malta) και Leeuwarden (Κάτω Χώρες) το 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες

Rīga 2014

Umeå 2014

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολιτισμός

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την Aνδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)· Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar