Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 20 Φεβρουαρίου 2013

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: η αντιπρόεδρος Reding σε ανοιχτό διάλογο με πορτογάλους πολίτες στην Κοϊμπρα της Πορτογαλίας

Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτονται διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για να ακούσουν απευθείας τις γνώμες πολιτών. Στις 22 Φεβρουαρίου 2013, η αντιπρόεδρος Viviane Reding θα είναι στην Κοϊμπρα (Πορτογαλία) για να συζητήσει με περισσότερους από 200 πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους.Τα πορίσματα αυτής της συζήτησης θα περιληφθούν στην επερχόμενη έκθεση του 2013 και θα ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή για τη διατύπωση των προτάσεών της σχετικά με την τροποποίηση της Συνθήκης με στόχο μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον.

Οι μήνες και τα χρόνια που ακολουθούν θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την μελλοντική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ομιλία που έδωσε ο Πρόεδρος Barroso τον Σεπτέμβριο (SPEECH/12/596), σχετικά με την κατάσταση στην Ένωση απετέλεσε την αφετηρία για την επιτάχυνση της συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Στο τέλος του περασμένου έτους, η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (βλέπε IP/12/1272), το οποίο ακολούθησε έκθεση των τεσσάρων προέδρων, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, της Ευρωομάδας και της ΕΚΤ . Πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για την πολιτική ένωση.

«Δίνουμε στους πολίτες της Πορτογαλίας την μοναδική δυνατότητα να μιλήσουν απευθείας με τους ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων σχετικά με τις ανησυχίες και τα όνειρά τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Πρόκειται για έναν νέο τρόπο άσκησης πολιτικής: διαβούλευση με τους πολίτες πριν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή τους ζωή», δήλωσε η αντιπρόεδρος Viviane Reding. « Η δημοκρατική νομιμοποίηση είναι το κλειδί για οποιοδήποτε φιλόδοξο πολιτικό πρόγραμμα.Θα ακούσω όσα έχουν να μου πουν οι πολίτες της Πορτογαλίας για το πώς μπορούμε να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα στο μέλλον. Το να γίνει ένας τόσο ανοιχτός διάλογος είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια χώρα όπως η Πορτογαλία, όπου οι πολίτες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές γενεές δεν θα πληρώσουν το τίμημα για τα λάθη των προηγούμενων γενεών. Οι προσπάθεις εθνικών μεταρρυθμίσεων αποφέρουν καρπούς και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυξάνεται η αισιοδοξία στην Ευρώπη. Εντούτοις, οι προκλήσεις παραμένουν και η αισιοδοξία δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.Η Επιτροπή θα ενισχύσει τις προσπάθειες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία. Εγώ για παράδειγμα έστειλα εμπειρογνώμονες από τη νομική μου υπηρεσία για να βοηθήσουν τις πορτογαλικές αρχές να υλοποιήσουν μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης που θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και κατά συνέπεια θα έχει θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό κλίμα.»

Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε την έναρξη του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών (IP/13/2), που είναι αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Το ευρωπαϊκό έτος έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – το 2013 γιορτάζεται η 20η επέτειος από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993 και είναι επίσης ένα έτος πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014. Καθόλη τη διάρκεια του έτους, τα μέλη της Επιτροπής θα συζητούν με πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον στο πλαίσιο των Διαλόγων με τους Πολίτες (συναντήσεις σε δημαρχεία) σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η συζήτηση στην Κοϊμπρα θα γίνει στο ιστορικό Universidade de Coimbra, που είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η αντιπρόεδρος Reding θα μιλήσει στην περίφημη «Salle des grandes acts» (Sala dos Capelos) του πανεπιστημίου, αίθουσα η οποία κατά παράδοση προορίζεται αποκλειστικά για τον πρύτανη και για την απονομή των επίτιμων διδακτορικών τίτλων.

Η οικονομική κρίση και η επίπτωσή της στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον της Ένωσης θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ της αντιπροέδρου Reding και των πολιτών. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι πορτογάλοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Regina Bastos και Vital Moreira, καθώς και ο Λουξεμβούργιος βουλευτής Félix Braz. Θα υπάρχει βιντεοζεύξη της Κοϊμπρα με την αδελφοποιημένη με αυτή πόλη Esch-sur-Alzette του Λουξεμβούργου. Η δήμαρχος της Esch-sur-Alzette, Lydia Mutsch, θα απευθύνει χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην Κοϊμπρα.

Τη συζήτηση μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει ζωντανά μέσω web stream (Διαδίκτυο). Οι πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούν επίσης να συμμετάσχουν μέσω του Twitter (use the hashtags: #DCCoimbra or #EUDeb8)..

Πλαίσιο

Τι είναι οι διάλογοι των πολιτών;

Πολλά έχουν επιτευχθεί κατά τα είκοσι χρόνια από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ: μία έρευνα της ΕΕ που μόλις δημοσιεύθηκε δείχνει ότι σήμερα ήδη το 63% των πολιτών αισθάνονται «Ευρωπαίοι» (στην Πορτογαλία: 59%).

Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι πολίτες κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους σε ημερήσια βάση. Οι Ευρωπαίοι επωφελούνται από την αυξημένη προστασία στις διασυνοριακές αγορές, την εγγυημένη περίθαλψη στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω της ευρωπαϊκής κάρτας υγειονομικής περίθαλψης και από φθηνότερα τέλη περιαγωγής χάρη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι πολίτες όμως δεν έχουν πάντοτε επίγνωση των δικαιωμάτων τους. Η νέα έρευνα δείχνει ότι λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ (36%) αισθάνονται ότι είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ (στην Πορτογαλία: 32%).

Αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή καθιέρωσε το 2013 ως το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών, αφιερωμένο στους πολίτες και στα δικαιώματά τους. Ο στόχος είναι διττός: αφενός να δίνουμε εξηγήσεις – εξηγήσεις για το τι σημαίνει να είναι κανείς ευρωπαίος πολίτης και τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες λόγω της ευρωπαϊκής τους ιδιότητας.

Και αφετέρου να ακούμε. Καθόλη τη διάρκεια του έτους η αντιπρόεδρος Reding και άλλοι Επίτροποι θα συμμετέχουν από κοινού με εθνικούς και τοπικούς πολιτικούς σε διάφορες συζητήσεις με πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη στην Ευρώπη, προκειμένου να ακούσουν τι θα τους πουν οι πολίτες και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα συμμετάσχουν σε απευθείας διάλογο με πολίτες για το τί θέλουν, πώς αισθάνονται σχετικά με τα δικαιώματά τους και σε ποιους τομείς θέλουν να δουν την Ένωση να προοδεύει κατά την επόμενη δεκαετία. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μελλοντικές εκλογές.

Η αντιπρόεδρος Reding έχει ήδη συμμετάσχει σε συζητήσεις στο Κάντιθ (Ισπανία) με τη συμμετοχή του δημάρχου της πόλης Teófila Martínez Saíz και του Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Teresa Jimenez-Becerril, στο Γκρατζ (Αυστρία) με τη συμμετοχή του Αντικαγκελαρίου της χώρας Michael Spindelegger, στο Βερολίνο (Γερμανία) με τη συμμετοχή του σοσιαλοδημοκράτη Dagmar Roth-Behrendt, Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) με τη συμμετοχή της ιρλανδής υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων Lucinda Creighton. Ο Επίτροπος Andor συμμετέσχε σε συζήτηση στη Νάπολη (Ιταλία) και η Επίτροπος Malmström συμμετέσχε σε Διάλογο Πολιτών στο Γκέτεμποργκ (Σουηδία) και θα είναι στο Τορίνο (Ιταλία) στις 21 Φεβρουαρίου. Πολλοί άλλοι διάλογοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθόλη τη διάρκεια του 2013, με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαίων, εθνικών και τοπικών πολιτικών σε συζητήσεις με πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Παρακολουθείστε όλες τις συζητήσεις στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/european-debate.

Γιατί το κάνει αυτό τώρα η Επιτροπή;

Επειδή σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο. Το μέλλον της Ευρώπης είναι το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη – με πολλές φωνές να λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την πολιτική ένωση, τη δημιουργία Ομοσπονδίας Κρατών Εθνών ή των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η Επιτροπή θεωρεί σημαντικό να συμμετάσχουν οι ευρωπαίοι πολίτες σε αυτό το διάλογο και να επηρεάσουν το μέλλον τους πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014 και πριν προταθούν οποιεσδήποτε αλλαγές στη Συνθήκη.

Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (68%) αισθάνονται ότι η γνώμη τους δεν μετράει στην Ευρώπη - αυτό πρέπει να αλλάξει.

12.000 πολίτες έλαβαν μέρος σε μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IP/12/461). Το ένα τρίτο (31%) των συμμετασχόντων που περιέγραψε με τα δικά του λόγια πώς θα ήθελε να εξελιχθεί η ΕΕ στο άμεσο μέλλον και ποια μορφή θα πρέπει να έχει το 2020 είπε ότι οραματίζεται την ΕΕ ως μία Πολιτική Ένωση (βλέπε παράρτημα).

Η αντιπρόεδρος Reding δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να χτίσουμε το ευρωπαϊκό μας σπίτι μαζί με τους πολίτες, να μην το χτίσουμε πρώτα και μετά να τους ρωτήσουμε εάν θέλουν ζήσουν σε αυτό. Χρειαζόμαστε την άμεση συμμετοχή των πολιτών για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και πιο πολιτικής Ένωσης. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μελλοντικές Ευρωπαϊκές εκλογές.»

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Ένας από τους βασικούς στόχους των διαλόγων θα είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Αυτά που λένε οι πολίτες κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα βοηθήσουν την Επιτροπή να καταστρώσει τα σχέδιά της για τη μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Στις 29 Νοεμβρίου 2012, η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της (Blueprint) για τη μετάβαση προς την πλήρη οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική ένωση και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωομάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέδωσαν κοινή έκθεση στις 5 Δεκεμβρίου 2012. Η Επιτροπή και τα άλλα όργανα εργάζονται τώρα πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα για την Πολιτική Ένωση. Οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διάλογοι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συζητήσουν.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί επίσης να άρει τα εμπόδια στα οποία προσκρούουν οι πολίτες. Η έκθεση του 2010 για την ιθαγένεια της ΕΕ (βλέπε IP/10/1390 και MEMO/10/525) περιγράφει 25 συγκεκριμένες δράσεις για την άρση των εναπομενόντων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ όταν ασκούν το δικαίωμά τους για ελεύθερη διακίνηση στην ΕΕ. Μία από αυτές τις δράσεις έχει ως στόχο να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του ότι έχουν την ιθαγένεια της ΕΕ και των σχετικών δικαιωμάτων, καθώς και του τι σημαίνουν αυτά τα δικαιώματα στην καθημερινή τους ζωή.

Κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους των πολιτών, περίπου στις 9 Μαΐου 2013, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια δεύτερη έκθεση σχετικά με την ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία θα γίνεται απολογισμός των 25 δράσεων που παρουσιάστηκαν το 2010 και θα σκιαγραφήσει 12 νέες συγκεκριμένες δράσεις για την επίλυση των εναπομενόντων προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ. Τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαδικτυακής διαβούλευσης και κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα χρησιμεύσουν ως βάση για τη σύνταξη αυτής της έκθεσης και θα διαμορφώσουν την πολιτική της Επιτροπής σχετικά με την ιθαγένεια.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διάλογο στην Coimbra:

http://www.dialogo-cidadaos.pt/

https://www.facebook.com/DialogoCidadaos?fref=ts

Συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης:

http://ec.europa.eu/european-debate

Ευρωπαϊκό έτος πολιτών:

http://europa.eu/citizens-2013

Οι ευρωπαίοι έχουν λόγο: Αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Ιστοσελίδα της αντιπροέδρου Viviane Reding, Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/reding

Παρακολουθήστε την αντιπρόεδρο Twitter: @VivianeRedingEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Η ΕΕ ως ο αποτελεσματικότερος παράγοντας για την καταπολέμηση της κρίσης

2. Η πλειοψηφία των πολιτών αισθάνονται «Ευρωπαίοι» και είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της «ιθαγένειας της ΕΕ»

3. Πόσο ενημερωμένοι αισθάνονται οι πολίτες της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματά τους

4. Πώς θα ήθελαν οι πολίτες της ΕΕ να εξελιχθεί η ΕΕ στο προσεχές μέλλον και ποια μορφή θα πρέπει να έχει το 2020:

Πηγή: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf


Side Bar