Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 20. prosinca 2013.

Izjava potpredsjednice Reding i povjerenika Barniera o sporazumu trijaloga o kaznenim sankcijama za zlouporabu tržišta

Europska komisija pozdravila je današnji politički sporazum o prijedlogu Komisije za Direktivu o kaznenim sankcijama za zlouporabu tržišta (IP/11/1218). Sporazum je uslijedio nakon četiri takozvana trijaloga između Komisije i dvaju suzakonodavaca (Europskog parlamenta i Vijeća ministara). Pomak, koji su države članice potvrdile danas, pokazuje da je Europa spremna poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječila trgovanja na temelju povlaštenih informacija i zlouporabu tržišta na financijskim tržištima. Države članice morat će se pobrinuti da se takvo ponašanje, uključujući manipulaciju referentnih mjerila, ocijeni kao kazneno djelo koje će se kažnjavati učinkovitim sankcijama svugdje u Europi. Politički sporazum treba potvrditi Europski parlament na plenarnoj sjednici koja se očekuje u siječnju 2014. godine.

„Zlouporaba tržišta najveći je problem za povjerenje u naš financijski sustav stoga se moramo izravno suočiti s njime. To podrazumijeva otklanjanje regulatornih nedostataka koje na financijskom tržištu mogu iskoristiti manipulatori. Kazneno pravo moćna je prevencija, a nakon današnjeg pomaka, oni koji su krivi za zlouporabu tržišta suočit će se s punom snagom kaznenog prava gdje god da se nalaze u Uniji”, izjavila je potpredsjednica Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe. „Nadam se da sada možemo ove mjere brzo privesti kraju kako bi ovaj prijedlog ubrzo posao zakon. EU provodi politiku nulte tolerancije kada se radi o zlouporabi tržišta i stopi manipulacije. Moramo zaštiti integritet naših tržišta i moramo zaštiti novac naših građana.”

Povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier izjavio je: „Ovo je izvrsna vijest za ulagače i nedobrodošao božićni dar za financijske kriminalce. Prekšitelji koje se proglasi krivima za zlouporabu tržišta napokon će se suočiti sa zatvorom diljem Europske unije. Zajedno s Uredbom o zlouporabi tržišta, EU je uvelike ojačao ovlasti država članica da otkriju i ozbiljno kazne trgovanja na temelju povlaštenih informacija i manipulaciju tržišta. Oni koji manipuliraju referentnim mjerilima kao što je Euribor ubuduće će se suočiti s većim novčanim kaznama ili zatvorom. Odajem priznanje Europskom parlamentu zbog poboljšanja našeg prijedloga utvrđivanjem određenih zatvorskih kazni. Također bih se želio zahvaliti Europskom parlamentu, posebno izvjestiteljici Arlene McCarthy, kao i litavskom predsjedništvu za njihov izvrstan posao pri sklapanju ovog sporazuma.”

Današnji sporazum znači da:

će na razini EU-a postojati zajedničke definicije kaznenih djela zlouporabe tržišta kao što je trgovanje na temelju povlaštenih informacija, nezakonito otkrivanje podataka i manipuliranje tržištom;

će postojati zajedničke kaznene sankcije koje uključuju novčane kazne i kaznu zatvora od četiri godine za trgovanje na temelju povlaštenih informacija/manipuliranje tržištom i dvije godine za nezakonito otkrivanje povlaštenih podataka;

će se pravne osobe (trgovačka društva) smatrati odgovornima za zlouporabu tržišta;

države članice moraju uspostaviti nadležnost za ta kaznena djela ako se dogode u njihovoj državi ili ako je počinitelj njihov državljanin;

države članice moraju omogućiti da pravosudna tijela i tijela za izvršavanje zakona koja se bave ovim iznimno složenim slučajevima budu dobro obučena.

Kontekst

Ulagači koji trguju povjerljivim podacima i manipuliraju tržištima šireći lažne ili obmanjujuće podatke trenutačno mogu izbjeći sankcije iskorištavanjem razlika u zakonu između 28 država članica EU-a. Neka državna tijela nemaju učinkovite ovlasti sankcioniranja dok u drugima kaznene sankcije nisu moguće za određena kaznena djela trgovanja na temelju povlaštenih informacija i manipuliranja tržištom. Učinkovite sankcije mogu imati snažan preventivni učinak i osnažiti integritet financijskih tržišta EU-a.

Zbog toga je Europska komisija 20. rujna 2011. godine predložila pravila primjenjiva na području cijelog EU-a kako bi se osigurale najmanje moguće kaznene sankcije za trgovanja na temelju povlaštenih informacija i manipuliranja tržištom (IP/11/1218). U srpnju 2012. godine, Komisija je predstavila izmjene prvotnog prijedloga kako bi jasno zabranila manipuliranje referentnim mjerilima, kao što su LIBOR i EURIBOR, te kako bi osigurala da se takve manipulacije tretiraju kao kazneno djelo (IP/12/846).

Predlažući takva pravila, po prvi put, Komisija je koristila nove ovlasti na temelju Ugovora iz Lisabona kako bi se kaznenim sankcijama osnažila politika EU-a. Nacrtom Direktive zahtijeva se od država članica da poduzmu potrebne mjere kako bi se osiguralo da kaznena djela trgovanja na temelju povlaštenih informacija i manipuliranja tržištom podliježu kaznenim sankcijama. Od država članica tražit će se i da uvedu kaznene sankcije za poticanje na zlouporabu tržišta, pomaganje u zlouporabi te nagovaranje na nju, kao i za pokušaje da se takva kaznena djela počine. Direktivom se nadopunjuje zaseban prijedlog Uredbe o zlouporabi tržišta koju je 10. rujna 2013. godine potvrdio Europski parlament (MEMO/13/774) što poboljšava postojeći pravni okvir EU-a i unapređuje upravne sankcije.

Više informacija

Europska komisija – Zlouporaba tržišta

http://ec.europa.eu/internal_market/securities/abuse/index_en.htm

Europska komisija – kaznenopravna politika:

http://ec.europa.eu/justice/criminal/criminal-law-policy

Internetska stranica potpredsjednice Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Internetska stranica povjerenika za unutarnje tržište i usluge Michela Barniera

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/barnier/index_en.htm

Pratite potpredsjednicu na Twitteru: @VivianeRedingEU

Pratite pravosuđe EU-a na Twitteru: @EU_Justice

Pratite povjerenika Barniera na Twitteru: @MichelBarnierEU

Pratite unutarnje tržište EU-a na Twitteru: @EU_Markt

Kontakti:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Mina Andreeva (+ 32 2 299 13 82)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)


Side Bar