Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 19.

Reflektorfényben Európa biológiai sokfélesége – A Bizottság új díjat alapít

Az Európai Bizottság megalapítja a Natura 2000 díjat, hogy elismerje az európai természetvédelem legkiválóbb bevált módszereit. Ha Ön a Natura 2000-hez kapcsolódó tevékenységet végez, most esélye lehet kitűnni a többiek közül! A Natura 2000 a biológiai sokféleség szempontjából értékes védett területek hálózata, amely az Unió területének körülbelül 20%-át fedi le. Az érintett területek gazdag növény- és állatvilágnak nyújtanak otthont a cseh hegyi bükkösöktől a lengyel vizes élőhelyek teknősein át a Spanyolország part menti vizeiben élő delfinekig. A természet védelme mellett a hálózatnak számos társadalmi és gazdasági előnye is van.

Európa lakosai számára nagyon fontos a természetvédelem, de kevesen ismerik a Natura 2000 kezdeményezést. Egy nemrég készült Eurobarométer felmérés azt állapította meg, hogy tízből kilenc európai súlyos problémának tartja a természetes élőhelyek pusztulását, valamint azt, hogy bizonyos állat- és növényfajok veszélyeztetettek vagy el is tűnnek. A legtöbb európai polgár szerint a természetvédelem fontos szerepet játszik az értékes szárazföldi és tengeri területek pusztulásának megakadályozásában (az ezzel egyetértők aránya 99% és 83% között alakult a tagállamokban). A válaszadóknak azonban mindössze 27%-a hallott már a Natura 2000-ről.

Az új, évente odaítélt díj célja az, hogy ismertebbé tegye a hálózatot, bemutassa a Natura 2000 területek változatosságát, és elismerje a legkülönfélébb tevékenységek terén elért kiemelkedő eredményeket. Minden évben öt díj kerül majd kiosztásra különböző területeken: a kommunikáció, a természetvédelmi fellépések, a társadalmi-gazdasági előnyök, az érdekek/szempontok összeegyeztetése, valamint a hálózatépítés és határon átnyúló együttműködés terén.

A díjra bárki pályázhat, akit közvetlenül érint a Natura 2000 kezdeményezés (állami és helyi hatóságok, vállalkozások, nem kormányzati szervezetek, földtulajdonosok, oktatási intézmények és magánszemélyek). A jelentkezési határidő 2014. február 18. További információk a Natura 2000 díj honlapján találhatók.

Az első Natura 2000 díj kitüntetettjeinek nevét 2014 májusában jelentik be, és a nyertesek egy Brüsszelben tartott, rangos ünnepségen vehetik át az elismerést.

Háttér

A Natura 2000 a természettel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos európai uniós szakpolitika kulcsfontosságú eleme. A természetvédelmi területek uniós szintű hálózatát jelenti, amelyet az 1992-es élőhely-irányelv hozott létre. A hálózat célja az, hogy biztosítsa Európa legértékesebb és legveszélyeztetettebb fajainak és élőhelyeinek hosszú távú fennmaradását. Részét képezik rezervátumok is, de a terület nagy része magántulajdonban áll. A kezdeményezés leghangsúlyosabb eleme annak biztosítása, hogy a területek kezelése a jövőben ökológiai és gazdasági szempontból is fenntartható legyen.

További információk

A környezetvédelemért felelős európai biztos, Janez Potočnik honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/potocnik/index_en.htm

A Környezetvédelmi Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/environment/index_hu.htm

Kapcsolattartó:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)


Side Bar