Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 19. prosinca 2013.

Nova nagrada baca svjetlo na biološku raznolikost u Europi

Europska komisija pokreće nagradu Natura 2000 kojom se odaje priznanje za najbolju praksu zaštite prirode u Europi. Ako ste uključeni u aktivnosti povezane s mrežom Natura 2000, ovo je vaša prilika da zasjate. Natura 2000 mreža je zaštićenih područja prirode koja imaju visoku vrijednost zbog biološke raznolikosti. Ona obuhvaća oko 20 % područja EU-a koja su bogata florom i faunom, od planinskih bukovih šuma u Češkoj Republici do kornjača u močvarnim područjima Poljske i dupina na obali Španjolske. Mreža osigurava zaštitu prirode i pruža brojne društvene i gospodarske koristi.

Europljanima je zaštita prirode izuzetno važna, ali rijetki znaju za mrežu Natura 2000. Nedavna anketa Eurobarometra pokazala je da 90 % Europljana smatra smanjenje prirodnih staništa te ugrožavanje i nestanak određenih životinja i biljaka ozbiljnim problemom. Većina građana drži da je uloga zaštite prirode vrlo važna za očuvanje vrijednih morskih i kopnenih područja (od 99 % do 83 % ovisno o državi članici). Međutim samo je 27 % ispitanika bilo upoznato s mrežom Natura 2000.

Isticanjem raznolikosti područja koja obuhvaća mreža Natura 2000 i odavanjem priznanja za izvrsnost u širokom djelokrugu aktivnosti novom se godišnjom nagradom nastoji informirati javnost. Svake godine dodijelit će se pet nagrada za različita područja koja uključuju komunikaciju, mjere očuvanja, društveno-gospodarsku korist, pomirenje različitih interesa i shvaćanja te umrežavanje i prekograničnu suradnju.

Dobrodošle su prijave svih subjekata koji su izravno uključeni u mrežu Natura 2000 (javna tijela i lokalne vlasti, poduzetnici, NVO-i, vlasnici zemljišta, obrazovne institucije i pojedinci). Rok za prijavu istječe 18. studenoga 2014. Više informacija dostupno je na web-mjestu nagrade Natura 2000.

Prvi dobitnici nagrade Natura 2000 bit će proglašeni u svibnju 2014. kada će se na svečanosti na visokoj razini u Bruxellesu odati priznanje njihovim postignućima.

Kontekst

Mreža Natura 2000 u središtu je politike EU-a u području prirode i biološke raznolikosti. Ta je mreža za zaštitu prirodnih područja diljem EU-a osnovana na temelju Direktive o staništima iz 1992. Mrežom se nastoji osigurati dugoročni opstanak najvrjednijih i najugroženijih vrsta i staništa u Europi. Iako mreža uključuje prirodne rezervate većina je zemljišta u privatnom vlasništvu. Naglasak je na tome da se u budućnosti osigura upravljanje koje je gospodarski i ekološki održivo.

Dodatne informacije:

Web-mjesto Janeza Potočnika, europskog povjerenika za okoliš:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/potocnik/index_en.htm

Web-mjesto Glavne uprave za okoliš:

http://ec.europa.eu/environment/index_en.htm

Osoba za kontakte:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)


Side Bar