Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 19. december 2013

Ny pris sætter spot på Europas biodiversitet

Europa-Kommissionen lancerer Natura 2000-prisen for fremragende praksis inden for naturbeskyttelse i Europa. Hvis du er engageret i aktiviteter i tilknytning til Natura 2000, kan dette være en chance for dig. Natura 2000 er et netværk af beskyttede områder med stor biodiversitet, som omfatter omkring 20 % af EU's territorium med et væld af flora og fauna, lige fra bøgeskove i bjergområder i Tjekkiet til skildpadder i polske vådområder og delfiner ved Spaniens kyst. Ud over at beskytte naturen giver netværket også mange sociale og økonomiske fordele.

Bevarelse af naturen er vigtigt for europæerne, men få kender til Natura 2000. En nylig Eurobarometerundersøgelse viser, at ni ud af ti europæere ser nedgangen i naturtyper og truslen mod og udryddelsen af visse dyrearter og planter som et alvorligt problem. De fleste borgere mener, at naturbeskyttelse spiller en vigtig rolle i at forebygge ødelæggelse af værdiulde land- og havområder (tallet varierer fra 99 % til 83 % mellem medlemslandene). Men kun 27 % af de adspurgte havde rent faktisk hørt om Natura 2000.

Den nye årlige pris skal rette op på dette manglende kendskab i offentligheden, fremvise de mange Natura 2000-områder og anerkende fremragende aktiviteter på en lang række områder. Der vil blive uddelt fem priser hvert år inden for forskellige områder, som omfatter kommunikation, bevaringsaktiviteter, samfundsøkonomiske fordele, forening af interesser/opfattelser og netværksaktiviteter og samarbejde på tværs af grænser.

Alle, der er direkte involveret i Natura 2000 (offentlige og lokale myndigheder, virksomheder, ngo'er, jordejere, uddannelsesinstitutioner og enkeltpersoner) kan sende en ansøgning. Ansøgningsfristen er den 18. februar 2014. Læs mere på Natura 2000's website for prisen

Vinderne af denne første udgave af Natura 2000-prisen offentliggøres i maj 2014, og deres præstationer vil blive anerkendt ved en prisoverrækkelse på højt plan i Bruxelles.

Baggrund

Natura 2000 er en central del af EU's politik for natur og biodiversitet. Det er et EU-omfattende netværk af naturbeskyttelsesområder etableret i henhold til habitatdirektivet fra 1992. Formålet er at sikre, at Europas mest værdifulde og truede arter og naturtyper kan overleve på lang sigt. Netværket omfatter bl.a. naturreservater, men det meste af jorden er privatejet. Netværket lægger vægt på at sikre, at den fremtidige forvaltning er bæredygtig både økonomisk og med hensyn til miljøet.

Yderligere oplysninger

Website for EU's miljøkommissær, Janez Potočnik:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/potocnik/index_en.htm

Website for Generaldirektoratet for Miljø:

http://ec.europa.eu/environment/index_da.htm

Kontaktperson:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)


Side Bar