Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES NL

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 18.

EKT szinergiatámogatások: 150 millió EUR 13 felderítő kutatási projektre

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) a mai napon kihirdette 13 EKT szinergiatámogatás győzteseit, akik 150 millió EUR összköltségvetésen osztoznak. A projektek az elkövetkező hat évre átlagosan 11,5 millió EUR összegű finanszírozásban részesülnek, a maximális támogatás összege 15 millió EUR. Valamennyi projekt keretében két, három vagy négy kiváló, gyakran különböző tudományágakat képviselő kutató dolgozik együtt.

A kiválasztott kutatók változatos témákkal fognak foglalkozni. A projektek egyike keretében először készítenek majd fényképfelvételt egy fekete lyukról; egy másik projekt az internetbiztonság jövőjével foglalkozik; egy harmadik a foszfor hiányának környezetre gyakorolt hatását értékeli; míg egy negyedik projekt során a szakemberek a nem invazív szemkezelésekhez fejlesztenek ki új eszközöket.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős európai biztos a következőket mondta: „Rendkívüli eredményeket csak úgy lehet elérni, ha kockáztatunk. Az EKT szinergiatámogatások a kimagasló kutatásba való befektetések, amelyek lehetővé teszik a legkiválóbb tudósok együttműködését. E projektek révén ki fognak tágulni ismereteink határai. Pontosan ilyen tudományos ismeretekre van szükségünk ahhoz, hogy Európát innovatívabbá és világszinten versenyképesebbé tegyük.”

A 13 projekt keretében az Európai Kutatási Térség 11 országából 14 nemzetiség 45 kutatója vesz részt. Ketten közülük az új támogatásnak köszönhetően az Egyesült Államokból térnek vissza Európába (Németországba). A kutatók közül tizenketten Németországban, heten Spanyolországban, hatan az Egyesült Királyságban, négyen Franciaországban és Svájcban, hárman Magyarországon, hárman pedig Hollandiában dolgoznak, egy-egy kutató pedig Dániában, Norvégiában, Ausztriában és Belgiumban tevékenykedik. A pályafutásuk szakaszát tekintve is szokatlanul színes az ösztöndíjban részesülő kutatók köre, a legfiatalabb 34 éves, a legidősebb 74.

Az EKT szinergiatámogatás célcsoportját olyan egyéni kutatók alkotják, akik egymást kiegészítő ismereteik, tudásuk és erőforrásaik együttes mozgósításával egyedi és áttörést ígérő eredmények elérésére törekednek. Az EKT szinergiatámogatás, az EKT Tudományos Tanácsa által 2011-ben kísérleti jelleggel bevezetett program keretében ez a második pályáztatás. A mintegy 450 benyújtott pályázatból kétlépcsős értékelési eljárás útján 13 projekt került kiválasztásra.

2014-ben nem lesz szinergiatámogatási pályázati felhívás. Az EKT Tudományos Tanácsa meg fogja vizsgálni a jelenleg kísérleti szakaszban járó kezdeményezést, mielőtt újabb pályázat kiírásáról döntene.

Háttér

Az EKT szinergiatámogatás az EKT alapvető támogatási programjait (Starting Grants, Consolidator Grants és Advanced Grants) kiegészítő kísérleti program. E legutóbbi pályázat során a szinergiatámogatás átlagosan 11,5 millió EUR keretet jelent, de elérhet akár 15 millió EUR-t is. Az EKT rendelkezésére álló összköltségvetésnek egy meghatározott része (körülbelül 10%-a) fordítható erre a kezdeményezésre, döntő része egyéni kutatók támogatását szolgálja.

Címszavakban az EKT szinergiatámogatásról:

Alulról építkező, kutatói kezdeményezésen alapuló megközelítésmód. Az úttörő, felderítő kutatás finanszírozása bármely területen.

A szakterületen belüli vagy szakterületek közötti interdiszciplinaritás nem követelmény, de megléte mindenképpen üdvözlendő.

A pályázatonkénti támogatás összeghatára legfeljebb 6 éves időtartamra 15 millió EUR (rövidebb időtartamú projektek esetében ezzel arányos összeg).

Pályázati felhívások: közzététel évente, egyetlen közös határidővel.

Az EKT szinergiatámogatásra pályázó csoportoknak legalább két és legfeljebb négy kutatásvezetőből és a tudományos irányításuk alatt álló csoportokból kell állniuk. A kutatásvezetők egyike egyben a csoport kapcsolattartó kutatásvezetője.

Az, hogy a kutatásvezetők különböző intézményekből jönnek, nem jelent sem előnyt, sem hátrányt. Ami fontos, az az, hogy a kutatásvezetők bizonyítsák, hogy a szinergia alapvető fontosságú a projekt sikeressége szempontjából.

Az EU által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács az első összeurópai finanszírozású szervezet a felderítő kutatások területén. Az EKT az EU hetedik kutatási keretprogramjának úttörő jellegű alkotóeleme, amely az „Ötletek” egyedi program végrehajtása céljából jött létre. Az EKT 2007 és 2013 között összesen 7,5 milliárd eurónyi költségvetésből gazdálkodhat. Az Európai Bizottság az új „Horizont 2020” kutatási és innovációs program (2014–2020) keretében a EKT költségvetésének jelentős, több mint 13 milliárd euróra történő kibővítését javasolta.

További információk

Az EKT honlapja: http://erc.europa.eu

Az EKT sajtóközleménye:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/press_release_syg2013_results.pdf

Néhány példa a projektekre:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/examples_ERC_SyG2013_projects.pdf

A kiválasztott kutatók teljes listája:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2013_syg_results.pdf

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inmaculada Martinez Garcia (+32 2 298 73 03)


Side Bar