Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 18.

Élelmiszer: Az állatok klónozásáról és az új élelmiszerekről szóló javaslatok a Bizottság asztalán

Az Európai Bizottság a mai napon három jogszabálytervezetet fogadott el az állatok klónozása és az új élelmiszerek vonatkozásában. Elfogadásuk esetén ezek a jogszabályok jogbiztonságot teremtenek az érintett területeken. A javaslatok közül kettő megtiltja a klónozási technikák haszonállatok1 esetében történő EU-beli alkalmazását, valamint az ilyen állati klónok importját. Ugyancsak tilos lesz az állati klónokból származó élelmiszerek forgalmazása. A javaslatok célja állatjóléti és az e technikák alkalmazásához kapcsolódó egyéb etikai kérdések tisztázása. Az új élelmiszerekről szóló jogszabálytervezet azzal a szándékkal vizsgálja felül a témába vágó hatályos rendeletet, hogy javítsa az új és innovatív élelmiszerek uniós piacra jutását, miközben fenntartja a fogyasztóvédelem jelenlegi, magas színvonalát.

Tonio Borg, az egészségügyért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az állatok klónozásáról szóló mai kezdeményezések az állatjóléttel kapcsolatos aggodalmakra, valamint az állati klónokból származó élelmiszerek fogyasztói megítélésére adnak realisztikus és működőképes választ. Az új élelmiszerek terén bevezetendő változtatások hatékonyabbá teszik a rendszert, így az uniós fogyasztók élvezhetik a szélesebb élelmiszer-választék nyújtotta előnyöket, az európai élelmiszeripar pedig a kedvező működési környezetet.”

A klónozásról szóló javaslat főbb elemei

Az EU-ban mindaddig nem kerül sor tenyésztési célú klónozásra, illetve ilyen állatok mindaddig nem importálhatók az EU-ba, amíg fennállnak állatjóléttel kapcsolatos aggodalmak.

Az első irányelvtervezet rendelkezik a klónozási technikák haszonállatokra történő alkalmazásának, valamint az élő állati klónok és klónozott embriók forgalomba hozatalának ideiglenes tilalmáról. A második irányelvtervezet biztosítja, hogy az állati klónokból származó élelmiszerek (például hús és tej) ne legyenek forgalomba hozhatók az uniós piacon.

A kutatási célú, a ritka és veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló, illetve a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök előállításához használt állatok esetében alkalmazott klónozás mindazonáltal nem lesz tilos, amennyiben ezen technikák alkalmazása indokolt.

Az új élelmiszerekről szóló javaslat főbb elemei

A rendelettervezet értelmében az új élelmiszerekre egyszerűbb, világosabb és hatékonyabb, uniós szinten központosított engedélyezési eljárás vonatkozik majd, ami lehetővé teszi, hogy a biztonságos és innovatív élelmiszerek az eddigieknél gyorsabban juthassanak az uniós piacra.

Az új élelmiszerek körébe általában azok az élelmiszerek sorolandók, amelyeket 1997 májusa, vagyis a jelenlegi rendelet hatálybalépése előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az EU-ban. Mindenekelőtt az új technikák és technológiák (például nanoanyagok) alkalmazásával előállított élelmiszerek tartoznak ide.

Különös rendelkezések vonatkoznak azon élelmiszerekre, amelyeket ugyan nem forgalmaztak az EU-ban, de hosszú ideje biztonságosan használnak nem uniós országokban. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá válik a rendszer, a kereskedelem számára pedig kedvezőbb lesz a környezet.

A jogszabálytervezet fontos eleme az innováció védelme is. Az új rendszerben az az élelmiszer-ipari vállalkozás, amely új tudományos fejleményekkel alátámasztott innovációt nyújt be, ötéves engedélyt kap az élelmiszer kizárólagos előállítására és forgalmazására.

A következő lépések

A következőkben más európai uniós intézmények, többek között az Európai Parlament és a Tanács megvizsgálják a Bizottság jogszabálytervezeteit, és kellő időben elfogadják az arra vonatkozóan kialakított álláspontjukat. A jogszabálytervezetek legkorábban várhatóan 2016-ban lépnek életbe.

Háttér

Az állatok klónozása viszonylag új szaporítási technika. A klónozás során nem módosul a genetikai állomány. A klón nem géntechnológiával módosított szervezet (GMO). A klónozási technikákkal nem javítható az állatok teljesítménye. Ennek ellenére a tenyésztők fontolóra vehetik a klónozást egy-egy különösen értékes állat szaporítóanyaga (sperma vagy embriók) mennyiségének növelése céljából.

A klónozást jelenleg nem használják élelmiszerek előállítására. Az új élelmiszerekről szóló rendelet értelmében az EU-ban jelenleg a klónokból származó élelmiszerek forgalomba hozatalának feltétele az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) általi, forgalomba hozatal előtti jóváhagyás, amely tudományos élelmiszer-biztonsági értékelésen alapul. Mindeddig sem európai, sem külföldi élelmiszer-ipari vállalkozó nem nyújtott be klónozási technikákkal előállított élelmiszerek forgalomba hozatala iránti engedélykérelmet.

2008-ban az EFSA tudományos kockázatértékelést végzett a klónozásról és arra a következtetésre jutott, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból a klónokból és ivadékaikból származó hús és tej semmiféle eltérést nem mutat a hagyományosan tenyésztett állatokból származótól. Ez a vélemény 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben is megerősítésre került.

A kutatók bizonyos vizsgálatokhoz használják a klónozást. Az e klónokból származó szaporítóanyag (sperma és embriók) és élelmiszerek (hús és tej) nem kerülnek forgalomba hozatalra.

További információ:

Klónozás és új élelmiszerek: http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/initiatives_en.htm

EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/cloning.htm

Eurobarométer: http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_238_en.pdf

http://ec.europa.eu/food/food/resources/docs/eurobarometer_cloning_sum_en.pdf

MEMO/13/1170

Kövesse a témát a Twitteren:

@EU_Consumer vagy @EU_Health

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

1 :

Szarvasmarha, sertés, juh, kecske és ló.


Side Bar