Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 13.

Maroš Šefčovič alelnök: az átláthatósági nyilvántartás megerősítése, páratlan hatókörének megőrzése mellett

Lezárult az Európai Bizottság és az Európai Parlament döntéshozatali folyamatát befolyásolni kívánó csoportokat és szervezeteket tartalmazó közös átláthatósági nyilvántartás teljes körű felülvizsgálata, amelynek során a Bizottság és az Európai Parlament Elnöksége részvételével alakult munkacsoport mintegy 30 azonnali módosítást javasolt – többek között azt, hogy a szervezeteket fokozottan ösztönözzék arra, hogy regisztrálják magukat.

Maroš Šefčovič alelnök, intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős biztos kijelentette: „Ezek az ajánlások erősebbé teszik a nyilvántartást. A közvélemény bővebb és átláthatóbb tájékoztatást kaphat az uniós szinten tevékenykedő érdekcsoportokról és szervezetekről. Az ajánlások a korábbiaknál jobban ösztönzik a bejegyzett szervezeteket, miközben keményebben bánnak el a szabályokat be nem tartókkal. Ugyanakkor örömmel számolhatok be arról, hogy megtartottuk a nyilvántartás világon páratlanul széles hatókörét. A nyilvántartásban szereplő csoportok és szervezetek joggal lehetnek büszkék magukra, csakúgy, mint ügyfeleik és tagjaik.”

A jelenlegi nyilvántartást 2011-ben közösen hozta létre az Európai Bizottság és az Európai Parlament. A nyilvántartás azokat a szervezeteket öleli fel, amelyek a bizottsági és parlamenti döntéshozatali folyamat befolyásolásával foglalkoznak, legyen bármi is a céljuk, jogállásuk, szerkezetük vagy költségvetésük. A becslések szerint eddig a Brüsszelben működő érintett üzleti vállalkozások mintegy 75%-a és a nem kormányzati szervezetek 60%-a jegyeztette be magát. A bejegyzett szervezetek száma összesen eléri a 6000-t.

A munkacsoport mintegy 30 változtatást javasolt az intézményközi megállapodás megerősítésére és pontosítására. Még ennél is több ösztönzőt kell azonban bevezetni annak érdekében, hogy a szervezetek önkéntesen regisztráltassák magukat. Ezért a munkacsoport javaslatot tett arra, hogy 2017-ben ismét vizsgálják felül az átláthatósági nyilvántartásról szóló, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között létrejött intézményközi megállapodást.

A magas szintű csoportban folytatott megbeszélések azt mutatták, hogy a nyilvántartás kötelező bevezetésére egyedül az Európai Unió működéséről szóló szerződés 352. cikke képezhet jogalapot. Ez azonban rengeteg összetett jogi kérdést felvetne, különösen a nyilvántartás hatókörére, valamint a szerződések többi rendelkezésének betartására vonatkozóan. A 352. cikk alkalmazásának feltétele a Tanácsban hozott egyhangú döntés és több tagállamban a nemzeti parlament jóváhagyása. A közös átláthatósági nyilvántartásban a Tanács egyelőre nem vesz részt.

A következő lépések

Az egyhangúlag, egy tartózkodás mellett elfogadott munkacsoporti következtetéseket és ajánlásokat benyújtják az Európai Parlament Elnökségének, majd vizsgálatra megküldik az Alkotmányügyi Bizottságnak. A végleges javaslatról – lehetőleg még ebben a jogalkotási ciklusban – az egész Ház szavaz.

Šefčovič alelnök a munkacsoport eredményeit a biztosi testület elé terjeszti.

Az európai parlamenti munkacsoport elnöki tisztét Rainer Wieland, az Európai Parlament alelnöke látta el, a munkacsoportban részt vett még Anni Podimata (Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport, EL), Isabelle Durant (Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport, BE), Edward McMillan-Scott (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport, UK) és Oldřich Vlasák (Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport, CZ), az Európai Parlament alelnökei, Jiří Maštálka (Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport, CZ), az Európai Parlament quaestora, Francesco Enrico Speroni (A Szabadság és Demokrácia Európája képviselőcsoport), Martin Ehrenhauser (független képviselő, AT), valamint Carlo Cassini (ENP, IT), az Alkotmányügyi Bizottság elnöke, továbbá Rafal Trzaskowski (ENP, PL) és Roberto Gualtieri (Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport, IT) képviselő – az Alkotmányügyi Bizottság koordinátorai.

Az intézményközi megállapodás módosítására vonatkozó ajánlások listája még a mai napon megjelenik az átláthatósági nyilvántartás honlapján.

Kapcsolattartók:

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)


Side Bar