Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 13. prosinca 2013.

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič: Zajednički registar transparentnosti snažniji, ali i dalje jedinstven u svojem području primjene

Nakon sveobuhvatne revizije Zajedničkog registra transparentnosti, kojim su obuhvaćene sve skupine i organizacije koje žele utjecati na postupak donošenja odluka u Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, radna skupina Komisije i Ured Europskog parlamenta utvrdili su tridesetak neposrednih mogućnosti poboljšanja, uključujući snažne poticaje za registraciju organizacija.

Potpredsjednik Maroš Šefčovič, povjerenik nadležan za međuinstitucijske odnose i administraciju, izjavio je: „Zahvaljujući tim preporukama registar će postati snažniji, a javnost će dobiti više informacija o interesnim skupinama i organizacijama koje rade na transparentnosti na razini EU-a. Organizacije koje su registrirane dobit će dodatne poticaje te će se postrožiti odnos prema onima koji ne poštuju pravila. Osim toga, posebno mi je drago što smo sačuvali široko područje primjene registra, koji je jedinstven u svijetu. Sve skupine i organizacije obuhvaćene registrom trebaju biti ponosne, a to bi trebali biti i njihovi klijenti i članovi.”

Postojeći registar zajednički su uspostavili Europska komisija i Europski parlament u 2011. Njime su obuhvaćene sve organizacije kojima je cilj utjecati na odlučivanje u Komisiji i Parlamentu, neovisno o njihovu području djelovanja, statusu, ustroju i proračunu. Trenutačno je registrirano oko 75 % svih relevantnih poslovnih subjekata i oko 60 % nevladinih organizacija koje djeluju u Bruxellesu. Ukupan broj registriranih organizacija trenutačno iznosi oko 6 000.

Radna je skupina preporučila tridesetak izmjena u svrhu jačanja i razjašnjenja Međuinstitucionalnog sporazuma. Potrebno je uvesti dodatne poticaje za dragovoljnu registraciju organizacija. Preporučeno je da se 2017. provede nova revizija „Međuinstitucionalnog sporazuma između Europske komisije i Europskog parlamenta o registru transparentnosti”.

Rasprave u Skupini na visokoj razini pokazale su da je jedina pravna osnova za obvezni registar članak 352. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Time se otvara velik broj složenih pravnih pitanja, posebice u pogledu područja primjene registra te sukladnosti s drugim člancima ugovora. Člankom 352. zahtijeva se jednoglasna odluka Vijeća, a u nekoliko država članica odobrenje nacionalnih parlamenata. Trenutačno Vijeće ne sudjeluje u Zajedničkom registru transparentnosti.

Sljedeći koraci

Zaključci i preporuke radne skupine, koji su jednoglasno odobreni uz jedan suzdržani glas, dostavit će se Uredu EP-a, nakon čega će ih ispitati Odbor za ustavna pitanja. O konačnom prijedlogu glasovat će puni saziv, po mogućnosti prije kraja tekućeg zakonodavnog razdoblja.

Potpredsjednik Šefčovič predstavit će rezultate radne skupine Kolegiju povjerenika.

Radnom skupinom EP-a predsjedao je potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland, a u njoj su sudjelovali i potpredsjednici Anni Podimata (S&D, EL), Isabelle Durant (Zeleni/EFA, BE), Edward McMillan-Scott (ALDE, UK), Oldřich Vlasák (ECR, CZ) i kvestor EP-a Jiří Maštálka (GUE/NGL, CZ), Francesco Enrico Speroni (EFD), Martin Ehrenhauser (NI, AT) te predsjedatelj Odbora za ustavna pitanja Carlo Casini (EPP, IT) i zastupnici Europskog parlamenta Rafał Trzaskowski (EPP, PL) i Roberto Gualtieri (S&D, IT) – koordinatori u Odboru za ustavna pitanja.

Popis preporuka za izmjene Međuinstitucionalnog sporazuma bit će dostupan danas tijekom dana na web-mjestu Registra transparentnosti.

Kontakt:

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)


Side Bar