Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 16 decembrie 2013

UE triplează fondurile pentru inovare în domeniul transporturilor feroviare

Comisia Europeană a adoptat astăzi inițiativa „Shift2Rail”, un nou parteneriat între sectorul public și cel privat pentru a investi aproape 1 miliard de euro în cercetare și inovare pentru a determina creșterea transportului de călători și de mărfuri pe căile ferate europene. Transportul feroviar este printre cele mai eficiente forme de transport care și respectă mediul, dar, în prezent, este utilizat pentru a transporta numai 10 % din mărfurile europene și doar 6 % dintre călători în fiecare an.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul responsabil cu transporturile, a declarat:

„Dacă dorim să existe mai mulți călători și mai multe mărfuri pe căile ferate europene, atunci transporturile feroviare trebuie să ofere servicii mai bune și să constituie o opțiune atractivă pentru mai mulți clienți. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sectorul transporturilor feroviare are nevoie de inovare. Acest parteneriat public-privat este un progres important; el va stimula inovarea având ca scop reducerea costurilor serviciilor de transport feroviar, creșterea capacităților și furnizarea unor servicii de transport feroviar pentru clienți mai fiabile și mai frecvente.”

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul pentru cercetare a declarat: „Această investiție va permite realizarea unui efort industrial major, combinând finanțarea din surse publice cu cea din surse private din întregul sector al transporturilor feroviare pentru a dezvolta tehnologii strategice și soluții care vor contribui la consolidarea competitivității întreprinderilor europene și la menținerea poziției de lider a Europei pe piața mondială a transporturilor feroviare. Aceasta este o dovada perfectă a efectului de pârghie al bugetului UE pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă”.

Shift to Rail - Reorientarea către transportul feroviar

Inițiativa „Shift2Rail” este un parteneriat ambițios între sectorul public și cel privat, care va gestiona un program de lucru pe 7 ani de cercetare și inovare specifică, pentru a sprijini dezvoltarea unor servicii feroviare mai bune în Europa. Aceasta va dezvolta și va accelera introducerea pe piață a descoperirilor tehnologice.

Cu inițiativa „Shift2Rail” Comisia își triplează finanțarea pentru cercetare și inovare în domeniul feroviar, aceasta ajungând la 450 de milioane de euro (2014-2020) în comparație cu 155 de milioane de euro pentru perioada anterioară. Ea va fi completată de 470 de milioane de euro din partea sectorului feroviar. Câștigurile nete ale acestei abordări colaborative pe termen lung vor da un imbold substanțial inovării în sectorul feroviar, în comparație cu cofinanțarea din trecut a unor proiecte individuale.

Inițiativa „Shift2Rail” urmărește realizarea unei reduceri cu până la 50 % a costului legat de ciclul de viață al transportului feroviar (și anume, costurile legate de construirea, exploatarea, întreținerea și reînnoirea infrastructurii și a materialului rulant), realizarea unei creșteri globale a capacității de până la 100 % și realizarea unei creșteri globale a fiabilității cu până la 50 % pe diferite segmente ale pieței de transport feroviar.

Activitățile de cercetare și inovare se vor concentra pe cinci domenii cheie:

Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor, se va pune accentul pe elaborarea unei noi generații de trenuri de mare capacitate care sunt fiabile și eficiente din punctul de vedere al costurilor;

Pentru a crește capacitatea și a determina mai multe trenuri să utilizeze aceleași linii – se vor dezvolta sisteme de control și de gestionare a traficului mai bune și mai inteligente;

Se va urmări asigurarea unei infrastructuri fiabile, de înaltă calitate, inclusiv reducerea zgomotului liniei, reducerea costurilor și dezvoltarea unor modalități de întreținere inteligente;

Pentru a asigura sisteme integrate de emitere a biletelor și de planificare a călătoriilor, – se vor dezvolta servicii și soluții IT inovatoare;

Pentru a permite sectorului de transporturi feroviare să concureze în mod eficient pe mai multe piețe, se va dezvolta o mai bună logistică și se vor elabora soluții intermodale mai eficiente pentru transportul de marfă, astfel încât sectorul feroviar să se poată conecta mai bine cu celelalte moduri de transport.

Instituirea unei întreprinderi comune în domeniul transporturilor feroviare – un parteneriat public-privat denumit Shift2Rail – va permite punerea în comun a resurselor publice și private și orientarea acestora către activitățile de cercetare care sunt esențiale pentru realizarea spațiului feroviar unic european și pentru sprijinirea competitivității sectorului feroviar în ansamblul său, pentru crearea de locuri de muncă și stimularea exporturilor. Proiectul va implica practic toți furnizorii din industria feroviară din întreaga Europă, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii inovatoare, pentru a accelera dezvoltarea de noi tehnologii și introducerea lor pe piață. De asemenea, acesta va implica operatorii feroviari și gestionarii de infrastructură astfel încât să se garanteze că activitățile de cercetare sunt aliniate la nevoile pieței. Până în prezent, producătorii de echipamente feroviare Alstom, Ansaldo STS, Bombardier, Siemens, Thales și CAF, precum și gestionarii de infrastructură Trafikverket și Network Rail au confirmat deja că vor contribui fiecare cu cel puțin 30 de milioane de euro la inițiativa Shift2Rail (total 270 de milioane de euro).

Context

Europa se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește congestionarea ridicată, creșterea cererii de trafic și nevoia de a construi legături de transport sustenabile pentru a alimenta creșterea economică.

Cu toate acestea, în ciuda evoluțiilor pozitive înregistrate pe unele piețe, sectorul transporturilor feroviare este în stagnare sau în declin în numeroase state membre ale UE. Cota deținută de transportul feroviar de călători în medie în cadrul transporturilor din interiorul UE a rămas mai mult sau mai puțin constantă din 2000, la aproximativ 6 %, în timp ce cota deținută de transportul feroviar de marfă a scăzut de la 11,5 % la 10,2 %.

Confruntată cu această realitate, Comisia Europeană a răspuns pe trei fronturi:

1. Cu un important pachet de măsuri de restructurare a pieței transporturilor feroviare din Europa (al 4-lea pachet feroviar).

2. Prin triplarea investițiilor în infrastructura europeană de la nivelul actual de 8 miliarde de euro la 26 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Peste 80 % din această sumă va fi folosită pentru sectorul transporturilor feroviare.

3. Prin triplarea investițiilor în domeniul cercetării și inovării, în special în cadrul noului program de reorientare către transportul feroviar.

Pentru mai multe informații:

MEMO/13/1143

IP/13/1239

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Kallas pe Twitter

Persoane de contact:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar