Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 16.

Az EU háromszorosára növeli a vasúti innovációra szánt támogatást

„Shift2Rail” elnevezéssel az Európai Bizottság ma fogadta el azt az új köz-magán partnerséget, amely révén közel 1 milliárd eurót fektetnek a kutatásba és innovációba azzal a céllal, hogy minél több utas és teherfuvarozási szolgáltató vegye igénybe az európai vasútvonalakat. A vasút egyike a leghatékonyabb és legéghajlatbarátabb közlekedési eszközöknek, azonban jelenleg az európai teherfuvarozás csupán 10 %-a, a személyszállításnak pedig mindössze 6%-a bonyolódik a vasúti hálózaton.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a következőképpen nyilatkozott:

„Ha több utast és teherfuvarozási szolgáltatást szeretnénk megnyerni a vasúti közlekedésnek, akkor a vasútnak a nagyobb ügyfélkör érdekében javítania kell szolgáltatásait és vonzóbb lehetőségeket kell kínálnia. Ehhez innovációkra van szükség. Ez a köz-magán partnerség jelentős áttörésnek számít, amelynek köszönhetően fokozódik az innováció, csökkenni fognak a vasúti szolgáltatások költségei, megnő a kapacitás és megbízhatóbb, valamint sűrűbb vasúti összeköttetések fognak az ügyfelek rendelkezésére állni.”

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért felelős biztos a következőket mondta: „E beruházás lehetővé fogja tenni, hogy az ágazat – a teljes vasúti ágazatból származó köz- és magánfinanszírozások egyesítésével – nagyobb erőfeszítéseket tehessen olyan stratégiai technológiák és megoldások kifejlesztésére, amelyek hozzájárulnak az európai vállalkozások versenyképességének erősítéséhez, valamint Európa vezető pozíciójának megszilárdításához a vasúti szolgáltatások világpiacán. Mindez kiválóan példázza az uniós költségvetés emelőhatását a növekedés és munkahelyteremtés tekintetében.”

„Shift to Rail”

A „Shift2Rail” elnevezés egy olyan nagyratörő köz-magán partnerséget takar, amely egy hétéves, célzott kutatási és innovációs tevékenységeket végrehajtó programot fog irányítani a vasúti szolgáltatások javuló minőségének támogatása érdekében Európában. Technológiai újításokat fog kifejleszteni, és meg fogja gyorsítani azok piacrajutását.

A „Shift2Rail” partnerség révén a Bizottság az előző időszakban rendelkezésre álló 155 millió euróhoz képest több mint háromszorosára, 450 millió euróra növeli a 2014–2020-as időszakban a vasúti kutatásra és innovációra szánt támogatások összegét. Ehhez az összeghez a vasúti ágazat 470 millió euróval járul hozzá. E hosszú távú együttműködésre alapuló megközelítés eredményeként – a korábban egyenként társfinanszírozott projektekhez képest – jelentős lendületet kap majd a vasúti innováció.

A „Shift2Rail” partnerség céljai a következők: a vasúti közlekedés életciklusköltségének (például az építkezés, a működtetés, az infrastruktúra és a járművek fenntartásának és felújításának a költségei) közel 50%-os csökkentése; a kapacitás 100%-os növelése; és a különböző vasúti piaci szegmensek megbízhatóságának 50%-os növelése.

A kutatás és innováció az alábbi öt kulcsfontosságú területre fog összpontosítani:

a szolgáltatások minőségének javítása érdekében a nagykapacitású vonatok egy költséghatékony és megbízható új generációjának a kifejlesztésére helyezi a hangsúlyt;

a kapacitás növelése céljából, valamint az egyes vonalak forgalmának megnövelése érdekében, intelligensebb közlekedésirányítási és ellenőrzési rendszereket fog kidolgozni;

megbízható és kiváló minőségű infrastruktúrát kíván biztosítani, ideértve a vágányzaj csökkentését, a költségcsökkentéseket és az intelligens karbantartás kifejlesztését;

innovatív informatikai megoldásokat és szolgáltatásokat fog kidolgozni az integrált jegyvásárlás és útvonaltervezés biztosítására;

jobb logisztikát és intermodális teherfuvarozási megoldásokat fog kidolgozni annak érdekében, hogy a vasút minél több piacon hatékonyan versenyezni tudjon és szorosabban kapcsolódjon más közlekedési formákhoz.

Egy közös vasúti vállalkozás ––az ún. „Shift2Rail” köz-magán partnerség–– létrehozása révén egyesíteni lehet a köz- és magánforrásokat, és olyan kutatási tevékenységekre lehet összpontosítani, amelyek az egységes európai vasúti térség megvalósítása, a teljes vasúti ágazat versenyképességének előmozdítása, nem utolsó sorban pedig a munkahelyteremtés és az exportok fellendítése szempontjából elengedhetetlen fontosságúak. A projektben virtuálisan részt vesz az európai vasúti ágazatban érintett valamennyi gyártó cég, beleértve a kis- és közepes vállalkozásokat. Ezáltal felgyorsul az új technológiák kifejlesztése és piacrajutása. Jelentős szerep jut továbbá a vasúttársaságoknak és a pályahálózat-működtetőknek is, ami biztosítja, hogy a kutatási tevékenységek összhangban legyenek a piaci igényekkel. A vasúti berendezésgyártó cégek közül eddig az Alstom, az Ansaldo STS, a Bombardier, a Siemens, a Thales és a CAF, a pályahálózat-működtetők közül pedig a Trafikverket és a Network Rail erősítette meg hozzájárulását a „Shift2Rail” kezdeményezéshez, cégenként legalább 30 millió euróval (összesen 270 millió euró).

Háttér

Európa jelentős kihívásokkal néz szembe amiatt, hogy a közlekedés terén fokozódik a zsúfoltság, nőnek a közlekedéssel szemben támasztott igények, ugyanakkor a gazdasági növekedés fellendítése érdekében fenntartható közlekedési összeköttetésekre van szükség.

Az egyes piacokon tapasztalható pozitív fejlemények ellenére azonban a vasúti ágazat jelenleg stagnál, illetve több tagállamban zsugorodik. Az unión belüli közlekedést tekintve a vasúti személyszállítás aránya 2000 óta többé-kevésbé változatlan, átlagosan 6% körül mozog, miközben a vasúti teherfuvarozás aránya 11,5%-ról 10,2%-ra csökkent.

E tényekre az Európai Bizottság három alapvető intézkedéssel igyekezett reagálni:

1. Átfogó intézkedéscsomag a vasúti piac átszervezése céljából Európában (4. vasúti csomag)

2. Az európai infrastruktúrába való beruházások háromszorosára, a jelenlegi 8 milliárdról 26 milliárdra való emelése a 2014–2020-as időszakban. Az összeg 80%-át a vasútra fogják költeni.

3. A vasúti kutatásra és innovációra szánt beruházások megháromszorozása a „Shift to Rail” program keretében.

További információk:

MEMO/13/1143

IP/13/1239

Kövesse Siim Kallas alelnököt a Twitteren

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar