Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 16. prosinca 2013.

EU utrostručuje sredstva za inovacije u željezničkom sektoru

Europska komisija danas je prihvatila „Prijelaz na željeznicu“ („Shift2Rail“), novo javno-privatno partnerstvo u okviru kojeg će se uložiti nešto manje od 1 milijarde EUR u istraživanje i inovacije kako bi se povećao broj putnika te više tereta prevozilo europskim željeznicama. Željeznički prijevoz jedan je od najučinkovitijih i klimatski najprihvatljivijih oblika prijevoza, no trenutačno se koristi za prijevoz samo 10 % europskog tereta te se njime koristi 6 % putnika godišnje.

Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije nadležan za promet, dao je sljedeću izjavu:

„Ako želimo povećati prijevoz tereta europskim željeznicama te privući veći broj putnika, u sustavu željezničkog prijevoza potrebno je pružiti bolju uslugu i ponuditi atraktivan izbor većem broju kupaca. Kako bi se to postiglo, potrebne su inovacije u željezničkom sektoru. Ovo javno-privatno partnerstvo predstavlja veliki napredak, njime će se pokrenuti inovacije u cilju smanjenja troškova usluga u željezničkom prijevozu, povećati kapacitet te kupcima omogućiti pouzdanije i češće željezničke usluge.”

Povjerenica za istraživanje Máire Geoghegan-Quinn izjavila je: „Kombinirajući javna i privatna sredstva iz cijelog željezničkog sektora, ovim ulaganjem potaknut će se veliki industrijski napori u svrhu razvoja strateških tehnologija i rješenja kojima će se ojačati konkurentnost europskih poduzeća i zadržati vodstvo Europe na globalnom željezničkom tržištu. Ovo je savršen prikaz učinka poluge u okviru proračuna EU-a za rast i zapošljavanje.“

Prijelaz na željeznicu (Shift to Rail)

„Prijelaz na željeznicu“ („Shift2Rail“) ambiciozno je javno-privatno partnerstvo u okviru kojeg će se upravljati sedmogodišnjim programom ciljanog istraživanja i inovacija u svrhu potpore razvoju boljih željezničkih usluga u Europi. Također, razvit će se i ubrzati dolazak tehnoloških ostvarenja na tržište.

Partnerstvom „Prijelaz na željeznicu“ („Shift2Rail“) Komisija više nego utrostručuje sredstva za istraživanje i inovacije u željezničkom sektoru na 450 milijuna EUR (2014. – 2020.) u usporedbi s 155 milijuna EUR za prethodno razdoblje. Tom iznosu će se dodati 470 milijuna EUR iz željezničke industrije. Neto dobiti od tog dugoročnog pristupa koji se temelji na suradnji znatno će se potaknuti inovacije u željezničkoj industriji, u odnosu na prethodno sufinanciranje pojedinih projekata.

Cilj partnerstva „Prijelaz na željeznicu“ („Shift2Rail“) jest: smanjenje do 50 % troškova ciklusa trajanja željezničkog prometa (tj. troškova izgradnje, rada, održavanja i obnove infrastrukture i željezničkih vozila), ukupno povećanje kapaciteta do 100 % i ukupno povećanje pouzdanosti do 50 % u različitim segmentima željezničkog tržišta.

Istraživanje i inovacije bit će usmjereni na pet ključnih područja:

razvoj nove generacije troškovno učinkovitih i pouzdanih vlakova visokog kapaciteta kako bi se poboljšala kvaliteta usluga

razvoj inteligentnijih sustava upravljanja i kontrole prometa kako bi se povećao kapacitet te broj vlakova koji voze na istim linijama

osiguravanje pouzdane infrastrukture visoke kvalitete, uključujući smanjenje buke koju uzrokuju tračnice, rezanje troškova i razvoj inteligentnog održavanja

razvoj inovativnih rješenja informacijske tehnologije i usluga kako bi se osigurao integrirani sustav izdavanja karata i planiranja putovanja

razvoj boljih logističkih i intermodalnih rješenja za prijevoz tereta kako bi se željeznici omogućilo uspješno natjecanje na više tržišta te bolje povezivanje s ostalim oblicima prijevoza.

Ostvarivanjem zajedničkog pothvata u željezničkom sektoru - javno-privatnog partnerstva pod imenom „Prijelaz na željeznicu“ („Shift2Rail“) - omogućit će se udruživanje javnih i privatnih sredstava koja će se usmjeriti na istraživačke aktivnosti ključne za uspostavu jedinstvenog europskog željezničkog prostora te kojima će se pružiti potpora konkurentnosti željezničkog sektora u cjelini, stvarajući radna mjesta i potičući izvoz. U projektu će sudjelovati doslovno svi europski dobavljači iz željezničke industrije, uključujući i inovativna mala i srednja poduzeća, kako bi se ubrzao razvoj novih tehnologija te njihov dolazak na tržište. U njemu će sudjelovati i prijevoznici u željezničkom prometu te upravitelji infrastrukture kako bi se osigurala usklađenost istraživačkih aktivnosti s potrebama tržišta. Do sada, proizvođači željezničke opreme Alstom, Ansaldo STS, Bombardier, Siemens, Thales i CAF te upravitelji infrastrukture Trafikverket i Network Rail potvrdili su da će svatko od njih dati doprinos od najmanje 30 milijuna EUR inicijativi „Prijelaz na željeznicu“ („Shift2Rail“) (ukupno 270 milijuna EUR).

Pozadina

Europa se suočava s velikim izazovima u smislu sve većih gužvi, povećane prometne potražnje i potrebe za izgradnjom održivih prometnih veza kojima bi se potaknuo gospodarski rast.

Ipak, unatoč pozitivnim kretanjima na nekim tržištima, željeznički promet stagnira ili opada u mnogim državama članicama EU-a. Udio željezničkog prijevoza putnika u prometu unutar EU-a u prosjeku je manje ili više konstantan od 2000., oko 6 %, dok se udio željezničkog prijevoza tereta smanjio sa 11,5 % na 10,2 %.

Suočena s tim, Europska komisija odgovorila je na tri načina:

1. velikim paketom mjera za restrukturiranje željezničkog tržišta u Europi (4. željeznički paket).

2. utrostručavanjem ulaganja u europsku infrastrukturu, sa sadašnjih 8 milijardi EUR na 26 milijardi EUR za razdoblje 2014. – 2020. Preko 80 % sredstava potrošit će se na željeznice.

3. utrostručavanjem ulaganja u istraživanje i inovacije u željezničkom sektoru, osobito u okviru novog programa „Prijelaz na željeznicu“ („Shift2Rail“).

Dodatne informacije:

MEMO/13/1143

IP/13/1239

Pratite potpredsjednika Kallasa na Twitteru

Kontakt:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar