Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE BG

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2013

Τέσσερις πόλεις της Βουλγαρίας προκρίθηκαν για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2019

Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων των πόλεων της Βουλγαρίας που διεκδικούν τον τίλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2019, συνεδρίασε από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου και πρότεινε σήμερα τις πόλεις Φιλιππούπολη, Σόφια, Bάρνα και Βέλικο Τάρνοβο. Όταν η πρόκριση αυτή επικυρωθεί από τη Βουλγαρία, οι πόλεις θα έχουν προθεσμία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους. Η επιτροπή θα συναντηθεί ξανά το τρίτο τρίμηνο του 2014 για να προτείνει την πόλη που θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι οκτώ πόλεις της Βουλγαρίας συμμετείχαν στο διαγωνισμό για να γίνουν η πρώτη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα στη Βουλγαρία. Συγχαίρω θερμά τις τέσσερις πόλεις που προκρίθηκαν μετά τον πρώτο γύρο του διαγωνισμού. Μόνο και μόνο η πρόκριση μπορεί να συνεπάγεται σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις οικείες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η υποψηφιότητά τους εντάσσεται σε πιο μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό. Οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες αποτελούν μια ευκαιρία για να γνωριστούν καλύτερα οι Ευρωπαίοι και να μοιραστούν την ιστορία τους και τις αξίες τους: με άλλα λόγια, για να βιώσουν το αίσθημα ότι ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή κοινότητα. Ενθαρρύνω όλες τις πόλεις που προκρίθηκαν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παρόν έργο.»

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την οποία ορίζονται τα κριτήρια για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα1, η Βουλγαρία και η Ιταλία είναι τα δύο κράτη μέλη που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση το 2019. Η διαδικασία της πρόκρισης στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο(IP/13/1194).

Μετά την Μασσαλία (Γαλλία) και την Košice (Σλοβακία) φέτος, η Umeå (Σουηδία) και η Ρίγα (Λετονία) θα είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες το 2014, η Mons (Βέλγιο) και η Plzen (Τσεχική Δημοκρατία) το 2015, η Wrocław (Πολωνία) και η Donastia-San Sebastián (Ισπανία) το 2016, η Aarhus (Δανία) και η Πάφος (Κύπρος) το 2017 και η Βαλέτα (Μάλτα) το 2018. Η Leeuwarden (Κάτω Χώρες) προτάθηκε ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2018.

Ιστορικό του φακέλου

Στα τέλη του 2012 η Βουλγαρία απήθυνε έκκληση στις ενδιαφερόμενες πόλεις να υποβάλουν υποψηφιότητα. Οκτώ πόλεις της Βουλγαρίας υπέβαλαν υποψηφιότητα. Burgas, Gabrovo, Plovdiv, Ruse, Shumen, Sofia, Varna και Veliko Turnovo.

Οι υποψηφιότητες εξετάστηκαν από επιτροπή που αποτελείται από 13 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε πολιτιστικά θέματα - έξι διορίστηκαν από την Βουλγαρία και επτά από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη της επιτροπής που ορίστηκαν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ήταν τα εξής:

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Σερ Jeremy Isaacs (ΗΒ), τηλεοπτικό στέλεχος και πρώην Διευθυντής του Royal Opera House, Covent Garden· Manfred Gaulhofer (Αυστρία), γενικός διευθυντής της «πόλης Γκράτς 2003».

Από το Συμβούλιο: Anu Kivilo (Εσθονία), διευθυντής του διεθνούς κέντρου Arvo Pärt· Norbert Riedl (Αυστρία), επικεφαλής του τμήματος διμερών και πολυμερών πολιτιστικών επαφών στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εκπαίδευσης, Τεχνών και Πολιτισμού της Αυστρίας.

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Jordi Pardo (Ισπανία), υπεύθυνος για πολιτιστικά προγράμματα στον διεθνή πολιτιστικό τομέα· Steve Green (Ηνωμένο Βασίλειο), έχει σημαντική εμπειρία όσον αφορά τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις και το ρόλο του πολιτισμού και των γλωσσών στην κοινωνία με το EUNIC (European Network of National Cultural Institutes) και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Από την Επιτροπή των Περιφερειών: Elisabeth Vitouch (Aυστρία), η οποία αντιπροσωπεύει την επιτροπή πολιτισμού και εκπαίδευσης της Επιτροπής των Περιφερειών και είναι μέλος της κυβέρνησης της πόλης της Βιέννης.

Το ισχύον σύστημα επιλογής των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών αποτελείται από δύο γύρους: ένας γύρος πρόκρισης, μετά τον οποίο καταρτίζεται ένας κατάλογος με τις προκριθείσες πόλεις και ένας γύρος τελικής επιλογής που πραγματοποιείται εννέα μήνες αργότερα. Οι πόλεις που προκρίνονται ορίζονται στη συνέχεια επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολιτισμός

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)· Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

1 :

Απόφαση αριθ. 1622/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ας Οκτωβρίου 2006


Side Bar