Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE EL

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 12 декември 2013 г.

Четири български града номинирани за европейска столица на културата през 2019 г.

Комисията за подбор, която разглежда кандидатурите на българските градове, състезаващи се за титлата „Европейска столица на културата“ за 2019 г., заседава в София от 10 до 12 декември и днес излезе с препоръка да бъдат номинирани Пловдив, София, Варна и Велико Търново. След като България я одобри, градовете ще имат време до лятото да завършат заявленията си. Комисията за подбор ще заседава отново през третото тримесечие на 2014 г., за да препоръча града, който ще бъде европейска столица на културата.

Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, заяви: „Много съм доволна, че осем български града участваха в конкурса за първата българска европейска столица на културата. Сърдечно поздравявам градовете, номинирани след първия кръг на конкурса. Самият факт, че са включени в списъка с първоначално одобрените кандидати за титлата, може да им донесе значими културни, икономически и социални преимущества, при положение че кандидатурата им е част от дългосрочна стратегия за развитие, фокусирана върху културата. Конкурсът дава възможност на европейците да научат повече един за друг и да се потопят в общата си история и ценности: с други думи, да усетят, че принадлежат към общността на европейците. Бих искала да насърча всички номинирани градове да се възползват максимално от проекта.“

В съответствие с Решението на Европейския парламент и на Съвета на министрите, с което се определят критериите за европейска столица на културата1, България и Италия са двете държави членки, домакини на проявата през 2019 г. Предварителният подбор се проведе в Италия през ноември (IP/13/1092).

След Марсилия (Франция) и Кошице (Словакия), които бяха домакини на инициативата тази година, за европейски столици на културата са избрани следните градове: Умео (Швеция) и Рига (Латвия) за 2014 г., Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия) за 2015 г., Вроцлав (Полша) и Доностия-Сан Себастиян (Испания) за 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) за 2017 г. и Валета (Малта) за 2018 г. Леуварден (Нидерландия) е предложен за европейска столица на културата за 2018 г.

Контекст

В края на 2012 г. България обяви покана за подаване на заявления от заинтересованите градове. Кандидатстваха осем български града: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен.

Кандидатурите бяха разгледани от комисия за подбор, състояща се от 13 независими експерти в областта на културата, шест от които бяха назначени от България, а останалите седем — от институциите на Европейския съюз.

Назначените от институциите на Европейския съюз членове са, както следва:

Назначени от Европейската комисия: Сър Джеръми Айзакс (Обединеното кралство), изпълнителен директор в телевизионен канал и бивш директор на Кралската опера, Ковънт Гардън; Манфред Гаулхофър (Австрия), генерален директор на европейска столица на културата „Грац 2003“.

Назначени от Съвета: Ану Кивило (Естония), управителен директор на Международния център „Арво Пярт“; Норберт Ридл (Австрия), началник-отдел „Двустранни и многостранни културни работи“ в австрийското федерално министерство на образованието, изкуството и културата.

Назначени от Европейския парламент: Джорди Пардо (Испания), отговорник за културните проекти в сферата на международната култура; Стийв Грийн (Обединеното кралство), който разполага с богат опит в областта на международните културни отношения и ролята на културата и езиците в обществото, придобит от работата му в Европейската мрежа от национални културни институти и в Британския съвет.

Назначени от Комитета на регионите: Елизабет Витух (Австрия), представител на Комисията по култура и образование към Комитета на регионите и член на градския съвет на Виена.

Според настоящата система за определяне на европейска столица на културата, изборът се извършва на два етапа: предварителен кръг, след който се съставя списъкът с първоначално подбраните кандидати, и окончателен кръг, който се провежда девет месеца по-късно. Накрая Съветът на министрите на ЕС официално посочва вече избраните градове.

За повече информация:

Европейска столица на културата

Европейска комисия: Култура

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Следете дейността на Андрула Василиу в Twitter @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

Решение № 1622/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 24 октомври 2006 г.


Side Bar