Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Objavljen vodič programa Erasmus+, za financiranje u 2014. na raspolaganju 1,8 milijardi EUR

Organizacije koje se žele natjecati za financiranje u 2014. iz programa Erasmus+, novog programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, od danas mogu početi pripremati prijave za dodjelu bespovratnih sredstava. Novi vodič programa Erasmus+, u kojemu se navode detaljne informacije o načinu prijave, dostupan je ovdje. U programu mogu sudjelovati organizacije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Za financiranje se mogu prijaviti putem interneta od kraja siječnja. Pojedinci se ne mogu izravno prijaviti za dodjelu bespovratnih sredstava, već bi se umjesto toga trebali obratiti svojem sveučilištu, fakultetu ili organizaciji, koji podnose prijavu.

Postupak pokretanja programa Erasmus+ sada je u posljednjoj fazi i spremni smo za fazu provedbe. Pozivam organizacije da pažljivo prouče ovaj vodič kako bi, kada započne postupak elektroničkih prijava, bile potpuno pripremljene. Povećanje proračuna za Erasmus+ za 40 % znači da će više od 4 milijuna ljudi, uključujući studente, pripravnike, nastavnike i dobrovoljce, tijekom sljedećih sedam godina iskoristiti bespovratna sredstva”, rekla je Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Ukupno je u 2014. iz programa Erasmus+ na raspolaganju 1,8 milijardi EUR financijskih sredstava za:

promicanje mogućnosti za mobilnost studenata, pripravnika, nastavnika i ostalog osoblja u obrazovanju, mladih ljudi koji sudjeluju u razmjenama mladih, voditelja mladih i dobrovoljaca. Rok za prijavu za projekte obrazovne mobilnosti jest 17. ožujka 2014.

uspostavljanje ili unaprjeđenje partnerstava između obrazovnih institucija i organizacija, institucija i organizacija posvećenih osposobljavanju i mladima te svijeta rada. Rok za prijavu jest travanj 2014.

podupiranje dijaloga i izgradnju baze dokaza potrebnih za provedbu reforme sustavâ obrazovanja, osposobljavanja i mladih.

Konzorciji, organizacije i skupine za koordinaciju mogu podnijeti jedinstvenu prijavu u ime niza organizacija.

Osim sveučilišta i institucija za osposobljavanje po prvi će se put financirati i nova inovativna partnerstva: tzv. koalicije znanja i koalicije sektorskih vještina izgrađivat će sinergije između obrazovanja i svijeta rada tako što će visokoškolskim ustanovama, pružateljima osposobljavanja i poduzećima omogućiti promicanje inovacija i poduzetništva te razvoj novih nastavnih planova i kvalifikacija kao bi se riješio problem nedostatka stručnih znanja i vještina potrebnih tržištu.

U sportu je naglasak na međudržavnim projektima za potporu amaterskom sportu i rješavanje prekograničnih izazova, primjerice namještanje utakmica / sportskih natjecanja, doping, nasilje i rasizam, te za promicanje dobrog upravljanja, ravnopravnosti spolova, socijalne uključenosti i tjelesne aktivnosti za sve.

Pozadina

U vodiču programa Erasmus+ mogu se pronaći pojedinosti o ciljevima, prioritetima i mogućnostima financiranja za svako djelovanje, uključujući tehničke podatke o prijavama za dodjelu bespovratnih sredstava i postupku odabira te financijske i administrativne odredbe povezane s tom dodjelom.

Program Erasmus+ sastoji se od svih sadašnjih programa EU-a za financiranje namijenjenih obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, uključujući Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim zemljama). Po prvi put je uključena i potpora sportu. Tim će se integriranim programom prijavljenim kandidatima olakšati razumijevanje mogućnosti za dodjelu bespovratnih sredstava koje se nude, dok će se ostalim pojednostavnjenjima olakšati pristup.

Program Erasmus+ pokreće se u vrijeme kada je u EU-u gotovo 6 milijuna mladih osoba nezaposleno, a njihov broj u nekim zemljama veći je od 50 %. U isto vrijeme postoji više od 2 milijuna slobodnih radnih mjesta, a trećina poslodavaca izvijestila je o poteškoćama u pronalasku osoblja s potrebnim vještinama. Iz ovoga je vidljiv znatan nedostatak stručnih znanja i vještina potrebnih tržištu u Europi. U okviru programa Erasmus+ taj nedostatak pokušat će se umanjiti pružanjem mogućnosti studiranja, osposobljavanja, stjecanja radnog iskustva ili volontiranja u inozemstvu.

Kvaliteta i važnost europskih organizacija i sustava obrazovanja, osposobljavanja i mladih povećat će se zahvaljujući potpori poboljšanju metoda podučavanja i učenja, novim nastavnim planovima, profesionalnom razvoju prosvjetnih djelatnika i djelatnika koji rade s mladima, uključujući putem veće suradnje između svijeta obrazovanja i rada.

U proračunu za razdoblje 2014. – 2020., koji iznosi 14,7 milijardi EUR, uzeta je u obzir buduća procijenjena inflacija te je veći za 40 % u odnosu na sadašnje razine. Očekuje se da će se za mobilnost u visokom obrazovanju i izgradnju sposobnosti dodijeliti dodatna sredstva u vezi sa zemljama koje nisu članice EU-a; pregovori o tome završit će se u 2014.

Sljedeći koraci

Zainteresirane organizacije svakako bi trebale pročitati vodič programa kako bi saznale više o raznim mogućnostima financiranja. Organizacije se pozivaju da svoje prijave (u većini slučajeva elektroničke) podnesu nacionalnoj agenciji u svojoj zemlji ili Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.

Dodatne informacije:

Vodič programa Erasmus+ i poziv na podnošenje prijedloga

Erasmus+ naFacebooku

Pridružite se razgovoru na Twitteru #ErasmusPlus

Web-mjesto povjerenice Vassiliou

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Kontakt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar